måndag 17 augusti 2009

Konkurs skolorna



Nu kommer utrensningen av alla friskolor. Hundratals friskolor har startats de senaste åren. Den ena glada entreprenören efter den andra har sett skolmarknaden som ett tryggt sätt att tjäna pengar. Vissa har i och för sig drivits av en vilja få pröva nya undervisningsformer. Men de affärsdrivande skolorna som Kunskapsskolan, Baggium och John Bauer har ökat sin andel av marknaden på senare år. Men nu vänder det, överetableringen har gjort att skolorna har fått problem att fylla sina platser med utebliven skolpeng som resultat. Hittills i år så har 8 friskolor gått i konkurs. Vid en konkurs så är inte kommunen skyldig att anordna en likvärdig utbildning utan eleverna får plats där det finns en ledig plats. I värsta fall så blir det en fyrårig utbildning för eleverna på två olika program.
Nästa år lär det bli ännu värre för nu minskar elevkullarna. Antalet gymnasieelever kommer att minska från drygt 370 000 till 290 000. Konkurrensen kommer att hårdnar och därmed också kampen om skolpengen. Friskolan Vettergymnasiet erbjuder nu eleverna pengar om de lockar kompisar till att börja på skolan, vi lär få se många andra "kreativa" försök att locka elever till friskolor kommande år. Desperationen är stor på många håll, förra året så hade var 12 skola mycket svag ekonomi, enligt SVT.
Den kommande utrensningen av friskolorna är något jag glädjer mig åt, tyvärr så läggs de ner med marknadsmekanismer och inte genom ordnade politiska beslut. Konkursserena kommer att drabba eleverna hårt. Många friskolor kommer att desperat försöka överleva så länge som möjligt. Som Humanus i Landskrona som endast har fått 9 sökande mot planerade 25 sökande. Det är möjligt att skolan kan överleva ett läsår med så lågt elevantal. Blir det däremot lika lågt nästa år så lär eleverna ställas på bar backe. Friskolorna tar ingen hänsyn till eleverna utan endast till det egna bokslutet. När alla desperata reklamkampanjer har misslyckats att locka tillräckligt med elever så blir det konkurs, dagarna innan skolstarten. Med jättelika problem för kommuner och elever.
Ett politisk beslut om förbud mot friskolor skulle kunna ge oss tid att fasa ut dem ur utbildningssystemet och samtidigt slipper eleverna komma i kläm.

Henrik
HD1
HD2
HD3
Humanus Gymnasium
Dagenssamhalle
SVT
HD

11 kommentarer:

  1. Nja, jag håller inte med helt. Återkommer.

    SvaraRadera
  2. Läs artikeln ordentligt. Humanus har redan 40 elever sedan tidigare, dvs ett femtiotal. Lärarkåren är anpassad efter det. dessutom har man en stark ägare i ryggen, rustad för det tålamod som krävs för att starta upp en verksamhet. Att Johansson far med osanning är skandalöst.

    SvaraRadera
  3. Skolpengen för en elev på samhällsprogrammet är i snitt 70 000 kronor per elev och år. 70000 är ett nationellt snitt vet ej den exakta siffran för Landskrona men mycket större är den inte. 9 X 70 000 = 630000 kronor. Det räcker till att betala rektorns och en lärares lön.
    Visst verkar Humanus ha en någorlunda stark ägargrupp i ryggen - men de är knappast intresserade av att driva en förlustaffär någon längre tid. Får de inte upp sökande talet nästa år så lär det bli nedläggning. Johansson verkar göra en korrekt bedömning av skolan framtidsutsikter.
    Henrik

    SvaraRadera
  4. Men de har ju inte 9 elever, utan 50 totalt med åk 2 och 3 tillsammans. Inga större bekymmer alltså.

    SvaraRadera
  5. De som går i årskurs 3 kommer nog att klara sig. Men det blir ett snålt år. Men om skola bara får 9 elever nästa år samtidigt som 25 avgångselever lämnar skolan så minskar anslagen med 16 X 70000 kronor. Då kommer med största sannolikhet konkursen.
    de elever som måste byta skola kommer att få stora problem. Även om de skulle lyckas ta sig in på samma program på en annan skola. Det skiljer sig åt i vilken ordning de olika skolorna läser de ingående kurserna. Historia A kan läses i årskurs 1,2 eller 3 beroende på vilken skola du går på. När de dyker upp på sin nya skola får de höra "de kurserna läste vi förra året". Resultatet blir att eleverna får läsa in dessa kurser vid sidan av de ordinarie kurserna.
    de flesta eleverna skulle nog uppfatta det som ett stort bekymmer.

    SvaraRadera
  6. Nej, de går inte i konkurs, för de är del i ett stort utbildingsbolag som inte hade köpt upp dett annars. Och erfarenhetsmässigt vet man att när skolan väl kommer igång och man ser att det är på riktigt brukar det under höstterminen dyka upp 5-10 elever som upptäckt att den stora kommunala skolan inte passade så bra. Att man bara har 9 sökande i år beror sannolikt på att våren var skakig med konkurs etc. Får de snurr på detta år i ny regi så finns det gott hopp om många sökande till nästa år. De har haft samma utveckling i Lund, där är de ju 60 st till i höst... Jag hade kunnat förstå oron om det inte varit för att de har ägare i botten som gått in i detta med öppna ögon.

    SvaraRadera
  7. OK - vi får se men antalet gymnasister faller tvärt från 390 000 till 290 000 om några år. 60 000 elever lär betyda färre skolor. Hur mycket elevunderlaget minskar i Landskrona de närmsta åren vet jag inte men här i Hässleholm så minskar det kraftigt. Frågan för friskolorna är kommer eleverna att våga välja en friskola, när de ser i tidningarna att antalet konkurser ökar i friskolebranchen.
    Friskole branchen står inför tuffa tider

    SvaraRadera
  8. http://hd.se/landskrona/2009/08/20/humanus-har-inga-som-helst-problem/

    SvaraRadera
  9. Självklart dementerar rektorn ryktena om skolan dåliga ekonomi. Hur det kommer att gå för Humanus får framtiden utvisa. Jag personligen skulle avråda mina barn från att börja på Humanus - pga konkursrisken.

    SvaraRadera
  10. Men sluta nu. Det där är ju bara löjligt. Ser du inte att bolaget har alldeles lysande kreditvärdighet? Det är bara att kolla själv på Upplysningscentralen. Då går man inte i konkurs i första taget. Det är helt ok att en del av bolaget är i ett uppbyggnadsskede när man i övrigt har en stabil verksamhet.

    SvaraRadera
  11. Ok - jag slutar nu - framtiden får avgöra vem som hade rätt

    SvaraRadera