torsdag 6 augusti 2009

"Tuff on Crime" vid vägs ändeEn amerikansk federal domstol har beordrat Kalifornien att frige 40000 av sina 150 000 fångar. Anledningen är amerikanska politikers vilja att skriva hård lagar kombinerat med deras ovilja att anslå medel till att bygga fängelser. Resultatet har blivit extrem överbeläggning och att fångarna dör pga av att de inte får adekvat vård när de råkar ut för olyckor eller blir sjuka.
2,3 miljoner människor sitter i amerikanska fängelser och häkten. En av 130 människor i fängelse, lägger man till de som polisen inte har fått fast än så blir procenten brottslingar extremt hög. En slutsats man skulle kunna dra av amerikansk kriminal statistik är att landet är befolkat av tjuvar och våldsbrottslingar.
Men det är en felaktig kriminalpolitik som gått ut på att straffa och hämnas istället för att förebygga som har drivit upp antalet interner inte någon genetisk defekt hos amerikanarna.
Nu har fler och fler delstater i USA insett att den här politiken inte håller - det blir dyrt och brottsligheten påverkas inte.
Undrar när våra svenska politiker skall inse detsamma.

Henrik
SFGate
SR
Metro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar