onsdag 19 augusti 2009

De verkliga skälen till kriget i Afghanistan
Varför har USA lagt ut 440 miljarder dollar på kriget i Afghanistan? Varför är man beredd att låta armén bokstavligt malas ner? 440 miljarder dollar spenderat i Afghanistan samtidigt som delstaterna inte längre har råd att ge skolbarnen läroböcker. Stoppa terrorismen, sprida demokrati och kvinnors rättigheter brukar lyftas fram som anledningar i borgarmedia. Givetvis så är det bara bortförklaringar som ingenting har att göra med de verkliga skälen. Det finns 4 anledningar till varför den amerikanska borgarklassen är beredd att spendera så mycket på Afghanistan.
a; Det är alltid lättare att starta ett krig än att avsluta det. Särskilt i en situation som den i Afghanistan där motparten inte vill avsluta.
b; Ett ensidigt amerikanskt tillbakadragande skulle uppfattas som en förlust och en stor prestigeförlust. Några tusen skäggiga män i flip-flop sandaler, beväpnade med Kalasjnikovs och minor har näst in till besegrat USA i Irak. Om några tusen skäggiga män i gympadojor beväpnade med Kalasjnikovs och minor lyckas besegra USA i Afghanistan blir det stora problem. Helt plötslig kommer imperiet inte längre att verka lika skrämmande. Risken för USA är att det kan leda till att ett antal länder börjar våga föra en mer självständig politik. Det amerikanska inflytandet riskera då att minska i hela världen.
C; Om USA kan pacifciera Afghanistan och bygga upp ett antal stora militärbaser med kärnvapenladdade raketer så skulle det innebära ett geopolitiskt jättebingo. En stor militärbas rakt under Rysslands sårbara buk skulle utgöra ett dödligt hot mot Ryssland. Kärnvapenmissiler på Kinas västgräns skulle stärka USA,s möjlighet att påverka den kinesiska regimen. En militärbas på Iran,s östgräns skulle göra Iran omringat och möjliggöra flygattacker från alla håll på Iran. Slutligen så ligger Indien på bekvämt missilavstånd från Afghanistan. Militärstrategiskt så ligger Afghanistan perfekt för USA.
D; Det blå guldet, naturgasfyndigheterna i Centralasien är gigantiska. Problemet med naturgasen är att transportvägarna från Centralasien kontrolleras av andra länder än USA. I praktiken av Ryssland. Ett sätt att transportera gasen är genom en pipeline söderut ner genom Afghanistan till Gwadar i södra Pakistan.
Det här är de verkliga anledningar till att amerikanska pojkar dör och dödar afganistanska pojkar i Afghanistan. Det handlar om makt och pengar för den amerikanska borgarklassen inte om demokrati och kvinnors rättigheter.

Henrik
KB
HD
Mercury News
DN
SvD
SvD
Sydsvenskan
Sydsvenskan
Sydsvenskan
HD
HD
HD
HD
HD
HD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar