torsdag 20 augusti 2009

Vänsterpartiet splittrar kampen mot nazismenDet pågår en mobilisering mot den planerade nazistdemonstrationen här i Hässleholm. Nu när nazisterna försöker visa sitt fula tryne är det nödvändigt att alla demokratiska krafter samlas och gemensamt visar sitt avståndstagande. Ett gemensamt kraftfullt agerande är nödvändigt för att visa Folkfronten att vi inte vill ha nazister på våra gator. Nu gäller det för alla organisationer att se till det gemensamas bäst, det är inte läge för egna små samlingar som mest syftar till att profilera den egna organisationen.
Tyvärr så verkar Vänsterpartiet i Hässleholm inte förstå att tillsammans är vi starka. Så här står det på Vänsterpartiets hemsida:

Nationalsocialistiska partiet Folkfronten planerar ett demonstrationståg genom Hässleholm på lördag

[2009-08-20] Demonstrationen startar klockan 13.00 med en marsch genom centrum och avslutas på Stortorget där tal ska hållas. Inre befäl i Kristianstad har ännu inga uppgifter om Folkfronten sökt tillstånd för demonstrationen. Vänsterpartiet har däremot sökt tillstånd för ett apellmöte under samma tid men har i dagsläget inte fått besked om detta har beviljats Samtidigt har Nätverket Stoppa rasismen planerat en fredlig motmanifestation mot Folkfronts marsh genom Hässleholm. Det är upplagt för en lördag med med tydliga olika politiska förtecken, vi uppmanar till en värdig men stark uppslutning på vårt apellmötet (om nu vänsterpartiet får sitt tillstånd) mot den framväxande rasismen i vårt samhälle


Vänsterpartiet vet om att det planeras en demonstration av nätverket Stoppa Rasismen men väljer ändå att mobilisera till sitt eget lilla apellmöte. Ett apellmöte som är förlagt till Fisktorget av alla ställen, långt ifrån Stortorget. Vem kommer att vara på Fisktorget på lördag? Ett apellmöte mot nazismen på Fisktorget är lika effektivt på lördag som ett apellmöte ute i Stoby.
Envisas Vänsterpartiet med att genomföra ett eget apellmöte kommer det att försvaga kampen mot nazismen och rasismen här i Hässleholm. Alla demokratiska krafter måste nu jobba för att bygga en stor manifestation. Flera konkurrerande manifestationer verkar bara förvirrande och förstör möjligheterna till en kraftfull
motmanifestation.
Ställ in ert apellmöte och hjälp till att bygga stoppa rasismens manifestation!
Henrik

KB
KB

7 kommentarer:

 1. Kolla din fakta innan du skriver. Vänsterpartiet och Ung Vänster sökte tillstånd och planerade sin aktion innan Nätverket Stoppa Rasismen gjorde det. Och vem har sagt att man inte kan delta på båda? Det kommer iaf Ung Vänster att göra. Och på tal om splittring så är det rätt komiskt att just ni drar upp en diskussion om splittring....

  SvaraRadera
 2. Alex, Ung Vänster21 augusti 2009 14:52

  var inte meningen att vara anonym. Det var jag som tex drog i tillståndet. Alex från Ung Vänster

  SvaraRadera
 3. Jag har kollat fakta, vänsterpartiets hemsida, kristiandstadsbladet, folkfrontens hemsida och nära samtal med Stoppa rasismen. Visst är det bra att vänstern var snabb, men varför väljer man en undanskymd plats som Fisktorget? Enligt folkfronten så kommer deras marsch att starta 1300 samtidigt som V apellmöte.
  Det är svårt att mobilisera framgångsrikt till två samtidiga manifestationer.
  Tillsammans är vi starka. Organisationsegoism försvårar kampen mot nazismen.

  Tänk om och hjälp till att mobilisera till Stoppa Rasismens manifestation

  SvaraRadera
 4. Alex, Ung Vänster21 augusti 2009 15:36

  Varför just fisktorget får du ju fråga polisen om. Det var dem som bestämde att tillståndet skulle gälla fisktorget. Vi kommer som jag har sagt innan ansluta till den andra manifestationen, så vi hjälper ju redan till i en mobilisering till det. Vidare kan ju sägas att vi har försökt få kontakt med så många som möjligt och nämnt båda manifestationerna. Vidare så har vi lämnat nr till personer som är aktiva i Stoppa Rasismen till Sveriges radio Kristianstad. Så jag anser faktiskt att vi har hjälpt till!

  SvaraRadera
 5. Hej Alex.
  Här kommer lite mer genomtänkta kommentarer.
  Först det finns ingenting som säger att den organisation som är först med att söka ett polistillstånd har moralisk rätt att "splittra" motståndet. Hade inte Stoppa Rasismen mobiliserat så hade det varit rätt att köra på fisktorget. En politisk organisation måste kunna vara flexibel och anpassa sitt agerande till förändrade politiska omständigheter.
  Nu när Stoppa rasismen, SP, SSU och andra organistioner backar upp och mobiliserar till stortorgsdemon - så vore det trevligt om V och UV gjorde det fullt ut också. (UV verkar göra det men på Vänsterpartiets hemsida uppmanar man inte till deltagande i Stoppa Rasismens manifestation)
  Låt oss vara ärliga det kommer inte att komma tusentals motdemonstranter i morgon, låt oss samlas till en stor demo istället för två små.
  Ung vänster har agerat schysst och bra.
  För att det skall bli riktigt bra så bör Vänsterpartiet avblåsa sin manifestation på fisktorget och uppmana sina medlemmar och sympatisörer att delta i stoppa rasismens demonstration istället.
  Henrik

  SvaraRadera
 6. Tala om dåligt faktaunderlag Vänsterpartiets mål har från början att stoppa nazistdemonstrationen och som Alex riktigt säger på initiativ från Ung Vänster. Vårt mål var att få Stortorget som appellplats men det lyckades tyvärr inte. Vi har dessutom förlagt mötet till kl 12.oo så vi kan vara klara till Nazisttåget anländer på Stortorget. Vi har haft kontakt med Nätverket Stoppa Rasismen som inte haft något att invända på vårt upplägg. Som sagt kasta skit går bra men kolla fakta först. "Enade vi stå splittrade vi falla"

  SvaraRadera
 7. På lördag så blir det två manifestationer mot nazismen i Hässleholm. Två grupper av aktivister har arbetat med att sprida information och uppmana folk till att delta i manifestationerna. Resultatet har blivit att energi har slösats på att kontakta samma person två gånger ( jag har två sms på min mobbe, ett från UV och ett från Stoppanazismen) helt klart är att mobiliseringen har varit splittrad.
  Det är min fasta övertygelse att det hade varit effektivare att mobilisera till en manifestation. Och V har agerat felaktigt den här gången.
  Men nu hoppas jag bara på att det blir en stor uppslutning i bägge motdemonstrationerna på lördag.

  SvaraRadera