måndag 17 augusti 2009

Friskoleskandal



I dagens DN debatt så redovisas att nästan 12% av alla elever på Procivitas Privata gymnasium har erhållit 20.0 i slutbetyg. 20.0 innebär att eleverna har MVG i alla ämnen. ProCivitas har helt enkelt som affärsidé att dela ut höga betyg. Visst finns det många elever på ProCivitas som hade höga betyg från högstadiet, men det finns det på andra skolor också.
Skolan fick redan för ett par år sedan svidande kritik av skolverket när det gäller betygsättningen. Svidande kritik är rätta ordet för när man som jag har läst ett antal inspektionsrapporter så upptäcker man att skolverket använder ett annat språk när de kritiserar ProCivitas än vad de gör när de kritiserar andra skolor. Betydligt högre istället för högre, mycket över istället för över, inte finns några upparbetade forum eller rutiner för diskussioner om betygsättning istället för brister i rutinerna, behöver förbättras avsevärt istället för behöver förbättras osv.

Inte så konstigt att kritiken är förödande för den här skandalen handlar om en privat entreprenör som har kommit på ett smart sätt att tjäna pengar. Dela ut höga betyg så kommer eleverna att strömma till skolan och pengarna rulla in. Att det betyder att andra elever som har jobbat hårt på andra skolor blir utkonkurrerade av fd ProCivitas elever med bluffbetyg spelar ingen roll - huvudsaken är att pengarna rullar in.
Lösningen är inte fler inspektioner eller andra nationella kontroll åtgärder. Det enda som kan säkerställa att betygssystemet fungerar är att skrota friskolereformen och återföra skolorna till det allmänna igen.

Henrik
KB
HD1
HD2
HD3
Dan
Agiley

5 kommentarer:

  1. Det är ju inte det privata i sig som är roten till problemet utan den totala avsaknaden av nationella prov att rätta sig efter. Klart som fan att betygsättning blir godtycklig när det inte finns någon jämförande grunda att sätta dem efter.
    Att "återföra skolorna till det allmänna igen" kommer inte i sig att förändra ett skit vad gäller betygen så länge inga tydliga rättesnören (som tex nationella prov) finns.

    SvaraRadera
  2. Nationella prov är viktiga för att få en någorlunda jämn betygsättning. Tyvärr så fuskas det friskt med de nationella proven ute på skolorna. Vilket till exempel visas i inspektionsrapporten som finns länkad i blogginlägget. Nationella prov fungera bara så länge som det finns en ärlighet bland lärare och rektorer. Pengar till skolan och/eller löneförhöjning till lärare som lyckas "bra" lockar till fusk i rättningen av de nationella proven. Det finns hur många sätt som helst att fuska med de nationella proven och tyvärr så används de flitigt ute bland skolorna.
    Boken "Freakonomics" av Steven D Levitt tar upp ett mycket läsvärt exempel på provfuskande lärare, rekommenderas.
    Man skulle i och för sig kunna tänka sig att man utökar kontrollen av de som rättar proven... Men det är bättre att ta bort mekanismerna som driver fusket, dvs konkurrenssituationen

    SvaraRadera
  3. Kanske inte privat ägande i sej... Men högst troligt. Men visst är den stora boven i dramat att man börjat leka affär med skolorna. Förstatliga skolan och som sagt skrota hela "valfrihetshysterin". När det gäller betygen är min uppfattning att vi kan skrota dem också och i stället ha omfattande intagningsprov.

    SvaraRadera
  4. Vi behöver börja se god utbildning som en rättighet igen. Något som alla elever i Sverige har rätt till. Nu har det blivit ett ytterligare område som skall utvecklas genom att låta den hårda marknadsdiktaturen bestämma. Räknenissar kommer aldrig att lyckas utveckla skolan. Skolutveckling måste komma inifrån varje skola, styrd av engagerade lärare tillsammans med progressiva skolledningar. Antagningsprov kanske kan fungera till vissa konstnärliga utbildningar. Men att ha intagningsprov till stora massutbildningar som tex lärarutbildningen skulle bli dyrt och krångligt.

    SvaraRadera
  5. och sedan visade Skolverkets uppföljningsrapparot att elevena på Procivitas hade de högsta provresultaten och den minsta sklinnaden mellan provresultat och slutbetyg. Inspektörerna har slutat av okänd anledning på Skolverket!

    SvaraRadera