söndag 8 augusti 2010

Yr i snurrefronten

Folkpartiet har tydligen bestämt sig för att vinna valet på dumma och ogenomtänkta "skolreforms förslag". Först försökte de visa sig kraftfulla genom att föreslå att frånvaron skall skrivas in i terminsbetyget. Syftet var enligt Björklund att föräldrarna skulle få information om sina barns skolk. Skolministern vet tydligen inte att alla föräldrar kallas till utvecklingsamtal en gång per termin och där får veta sina barns frånvaro. Han är tydligen också ovetande om att många skolor har infört datasystem som gör det möjligt för föräldrarna att kolla sina barns närvaro via internet varje dag. Men målgruppen för det här meningslösa förslaget var nog Sveriges pensionärer som inte vet hur det fungerar i skolan i dag.
Sen sprutade folkpartiets valstrateger ut ett förslag om att föräldrar till elever som skolkar skulle tvingas vara med i skolan. Hur skall man tvinga någon till det? polishämtning? Vad händer om det är en ensamstående arbetslös förälder med flera barn. Skall hela barnaskaran följa med eller fixar Björklund fram någon barnvakt? Hur många dar skall föräldern vara där? Är Björklund så dum så att han tror att ett enstaka besök av mamma eller pappa förändrar stökiga barn? (Svensson har fler invändningar)
Det tredje förslaget låter först ganska vettigt - en satsning på skolsköterskor, syo-konsulenter och kuratorer. Ja det behövs mer supportpersonal i skolan. Problemet med förslaget är att där det är akutbrist på elevvårdspersonal är i friskolorna. Anledningen är att de har rationaliserat bort skolhälsovården för att minska kostnaderna och därmed kunnat höja vinsten. Att nu ge dem mer pengar till elevhälsan är minst sagt snurrigt. Det blir inget annat än en statlig bonus till förskingrarna. Jag har skrivit det tidigare men det tåls att upprepas - det snabbaste sättet att förbättra skolan är att avskaffa friskolorna. Att låta major Björklund återgå till sitt forna yrke vore också en välgärning för skolan

Henrik

Norran Skånskan HD BLT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar