tisdag 17 augusti 2010

Brevet till frisörerna

Vi har skrivit ett brev, inte ett e-postmeddelande som Norran råkade skriva i artikeln, till samtliga frisörsalonger i Hässleholm. I brevet så uppmanar vi frisörerna att vägra ta emot praktikelever från John Bauer. Utan praktikplatser så får utbildningen inte genomföras och måste läggas ner. Anledningen till att vi är kritiska mot frisörutbildningen är att de förkommer en extrem överutbildning av frisörer i Sverige. Eleverna lockas att gå en treårig utbildning som för de allra flesta leder till arbetslöshet. Frisörskan Mikaela Håkansson på salong Hårtåtten berättar för Norra Skåne har de redan fått fyra förfrågningar om praktikplats och att det är helt hysteriskt många frisörsalonger här i Hässleholm. Det är inte bara hysteriskt många salonger i Hässleholm utan så är det i hela landet.
Karl Axel Hill, rektorn för den kommunala gymnasieskolan i Sibbhult säger till Norran Man måste se till hur många som faktiskt kan få jobb i morgon. Det blir nog svårt att ens få APU-platser till alla eleverna.
Han menar vidare att det är eleven som kommer i kläm i såna här situationer, inte skolan.
– Det är synd om ungdomarna, säger Karl Axel Hill.

Frisörsföretagarna är också starkt kritisk mot John Bauers tilltag att starta upp en utbildning för frisörer. – Vi befarar att många som inte får jobb kommer att ställa sig hemma och klippa svart, säger Staffan Westman, utbildningschef.

Däremot så är John Bauers rektor Mikael Lindén tyst – han vill inte kommentera vill inte kommentera kritiken. En talande tystnad.

Skulle också vilja veta vad våra politiker har tänkt göra för att förhindra att ungdomarna lockas kasta kasta bort sin tid på en värdelös utbildning.

Vi i Socialistiska Partiet kommer däremot inte att vara tysta om de missförhållandena som John Bauer orsakar.

Henrik

Norra Skåne

SR DT sydsvenskan aftonbladet GP sydöstran nk
Vänsterbloggar svensson

10 kommentarer:

 1. Måste man klippa i Hässleholm för att man går utbildningen här? Det finns faktiskt de som har planer att flytta från Hässlehåla efter utbildningen och börja jobba på annan ort.
  Inte nog med att marknaden är tuff, ni har ju även gjort så att den utbildningen som ungdomarna har kommit in på blir mycket tuff m.m, då ni förstör alla deras chanser för APU här i Hässleholm. Bara löjligt gjort...
  Det är upp till de som väljer utbildningen att kolla upp hur arbetsmarknaden ser ut tycker jag. Men visst, ni kan ju skriva ett brev till alla gymnasieskolor i hela Sverige att lägga ner alla frisörsutbildningar, så kommer ju allting på fötter igen...Eller vad var målet?

  SvaraRadera
 2. Man måste inte klippa i Hässleholm för att man utbildar sig här - helt rätt. Problemet är att arbetsmarknadssituationen är likadan i hela Sverige. Det hjälper inte att flytta - man blir bara arbetslös på en annan ort.
  Det är inte att ta sitt vuxen- och samhällsansvar att lägga över hela ansvaret på våra femtonåringar att kolla upp arbetsmarknaden. Tyvärr så har ungdomarna lurats in på en arbetslöshetsutbildning. Inget roligt läge men det bästa de kan göra nu är - byta program och byta skola. Innan de har slängt bort tre år av sitt liv.

  SvaraRadera
 3. Ursäkta mig nu, men vad är du för en jävla idiot? Då ber jag dig att de ska stänga ner Estet-musikutbildningen & Byggprogrammet, där det inte heller finns arbeten nu mera. Nej, det kanske inte finns jobb åt alla, men ska det hindra folk från att få utbildningen? t.ex Frisötutbilningen i Kristianstad har skyhöga betygskriterier för att det är så hårt tryck, innebär det att du står för att endast elever med endast mvg i alla ämnen ska ha rätt att utbilda sig till frisörer? VILL man bli frisör, och är duktig, så kan man. Frisöryrket har inte med betyg att göra, utan hur duktig man är. Och breven du har skickat ut. Tänk alla elever som har börjat skolan för 2½ dag sen, och nu får se det här på Norra Skånes första sida?
  Du ska inte prata om att luras. Du sänker istället ungdomarnas självförtroende. Underbart, verkligen.

  SvaraRadera
 4. Emma:

  Förstår du inte att John Bauer tar in så här många elever bara för att tjäna pengar på dem? Så går det när vi privatiserar skolorna och låter vinstintresset gå före elevers och samhällets bästa.

  Frisörsutbildningarna är inte att jämföra med bygg och estet. Det är inte i närheten så högt tryck (och därför inte heller lika höga antagningskrav) på dessa.

  Som det heter: "Don't shoot the messenger".

  SvaraRadera
 5. Anonym och Emma: Håller med er helt! Förstör inte ungdomarnas självförtroende!
  Henrik: Ska dem gå en utbildning inom ett yrkesområde som dem inte alls vill jobba inom?? Jag tycker att man ska följa sin magkänsla och utbilda sig till det man vill! Finns fina möjligheter utomlands också, så det är ju bättre att visa dem sådana alternativ.

  MEN en annan sak. Det är väl ingen nyhet om bristen på arbetstillfällen för frisörer i Hässleholm? Varför lades inte frisörlinjen ner INNAN ungdomarna började på den eller hann söka till den??? Brevet var bara så löjligt! Hjälp till och satsa på denna kullen med ungdomar som kommit in och redan börjat istället, men ta inte in fler till nästa år bara på den linjen i så fall (om det nu tvunget skall läggas ner!)Brevet hjälper ju definitivt inte dem stackarna som började nu i veckan, låt iaf dem få gå sin utbildning och informera som sagt sedan nästa kull med den informationen som ni har kommit på först nu, att det är brist på arbetstillfällen alltså.

  SvaraRadera
 6. "– Det här visar att John Bauergymnasiet inte vill något annat än att slå mynt av ungdomens orealistiska framtidsförväntningar."
  Hmmm.... "slå mynt av ungdomens orealistiska framtidsförväntningar"? Är det inte det som hela vänsterpolitiken grundar sig på?
  Vänsterorienterade ideologier är allt som oftast väldigt fina och humana ideologier. Så är det när man frågar dagisbarn om vad de tycker om saker och ting också. Gemensamma nämnaren är två ord: Naivism och Orealism.

  SvaraRadera
 7. Till robinhood anledningen till att utbildningen startades upp var att John Bauers aktieägare hade kommit på en bra affärsidé. "Många vill bli frisörer så låt oss starta en utbildning och få rejält med ersättning från kommunen".
  Jbs aktieägare skiter fullkomligt hur det går för eleverna efter studenten. Hade de haft möjligheten så skulle de utbilda 1000 frisörer om året - de är bara intresserade av pengarna. Brevet och den opinion som följer är ett sätt att försöka stoppa lurendrejeriet - nästa år kommer nästa kull elever att starta på jbs arbetslöshetsutbildning. Reagera ingen så kommer ännu fler ungdomar att drabbas. För JB kommer inte att stoppa utbildningen så länge som den är lönsam.
  Till Anonym ??? du var inte direkt glasklar

  SvaraRadera
 8. robinhood: Jag tror få vill gå en utbildning som man sen aldrig kommer att få jobba med. Nu när borgarna sabbat Komvux blir det inte direkt lättare att skola om sig.

  SvaraRadera
 9. Håller med Emma! Varför sänka elevernas självförtroende och självkänsla som är så viktigt att ha! Jag kan tycka att de flesta gymnasie linjer skapar arbetslöshet, se exempelvis på barn och fritids programmet... För att någon gång få jobb inom det yrket kräver det (anser jag) en högskoleutbildning på 3 till 4 år.
  Nej fy för dem som sätter käppar i hjulen för våra ungdomar låt dem utbilda sig till något som intresserar och engagerar dem och stötta dem i detta!!!

  SvaraRadera
 10. Är det något som sänker någons självförtroende så är det väl att gå arbetslös!? Det är ingen dans på rosor, och gör bland annat det mycket svårare att flytta hemifrån och få tag på egen bostad.

  Inga gymnasielinjer skapar arbetslöshet. Men det är stor skillnad mellan ett yrke som är så överrepresenterat som frisörsyrket, och ex. samhällslinjen som är förberedande inför universitetet.

  Hade det handlat om vårdprogrammet hade det inte varit några problem. Vården behöver rustas upp rejält, men frisörer finns det en definitiv naturlig gräns. Oavsett politiska beslut så kommer inte håret att växa snabbare, eller befolkningstillväxten bli så enorm så det krävs så det stora antal frisörer som nu utbildas.

  Det är INTE att sätta "käppar i hjulet" för elever när man tar ansvar. Det är att bry sig om eleven och dess framtid. Däremot är det att sätta käppar i hjulet för de riskkapitalister som bara vill tjäna pengar på att skicka någon ut i arbetslöshet.

  SvaraRadera