tisdag 24 augusti 2010

Torsk - JB

JB har fått kritik av skolinspektionen. I och för sig får alla skolor kritik då och då. Men JB lyckas givetvis utmärka sig. De har efter kritiken börjat bygga en sal för bla Kemi - en kurs som JB ger och betygsätter. Problemet hur har man kunnat starta en Kemi kurs utan labsal?

För i kursplanen för Kemi A står det att: Eleven skall kunna planera och genomföra experimentella undersökningar på ett ur säkerhetssynpunkt tillfredsställande sätt, kunna bearbeta, redovisa och tolka resultatet samt redogöra för arbetet muntligt och skriftligt. Hur gör man det utan kemisal övergår mitt förstånd

I betygskriterierna står det:
G
Eleven utför laborationer och undersökande uppgifter enligt instruktioner och använder för situationen lämplig laboratorieutrustning samt tillämpar gällande säkerhetsföreskrifter.

VG

Eleven medverkar vid val av metod och utformning av laborativa undersökningar.

MVG

Eleven tillämpar ett naturvetenskapligt arbetssätt, planerar och genomför undersökande uppgifter såväl teoretiskt som laborativt, tolkar resultat och värderar slutsatser samt bidrar med egna reflexioner

Eleverna kan inte ha uppfyllt betygskriterierna utan kemisal. Men godkända har de blivit ändå.
Ytterligare en gång visa JB att de inte är ett seriöst utbildningsföretag. Kemisalar kostar pengar, kostnader minskar vinsten - lösningen fusk med betygsättningen. Tyvärr så blir eleverna och skattebetalarna lurade. Eleverna får inte de kunskaper de har rätt till och vi skattebetalare får inte den utbildning utförd som vi betalar för.

Avslutning av artikeln måste vara ett skämt: Skolinspektionen har av de skolor som inspekterats bjudit in Johan Bauer gymnasiet som föredragshållare vid ett seminarium som hålls i Lund den åttonde september med anledning av rapporten.
–Skolinspektionen tyckte att vi arbetade systematiskt och på ett bra sätt samt att vi kommit relativt långt. Vi skall berätta om hur vi arbetar med betygsättningen på vår skola, avslutar Mikael Lindén.
JB skall alltså berätta hur de arbetar med betygsättning. Ungefär som att låta en bankrånare berätta om hur man följer lagen. Skulle mycket gärna vilja deltaga på det seminariet. Undra vad titeln på rektor Mikael Lindéns anförande är? - Lättare att sätta betyg om man stryker vissa betygskriterier?
Stäng ner John Bauer och omskola Linden till stand up komiker

Henrik

Nsk KB

16 kommentarer:

 1. Henrik Hedman! John Bauergymnasiet har aldrig satt ett enda betyg i Kemi - de elever som hitills har valt kursen har läst den vid Flexvux. Jag tror knappast att Skolinspektionen skulle se genom fingrarna om det vore annorlunda, och det är minst sagt förvånande att du gör det.
  Man kan visst diskutera vinstdrivande friskolor, men att försöka plocka billiga poäng genom att fara med osanning är bara lågt. Vad sådana här utspel gör för din trovärdighet behöver knappast sägas.

  SvaraRadera
 2. Men möjlig att välja är den enligt er egen reklam.
  det är en tillvalskurs på Hälsa och i drotts programmet.
  Om ni inte har möjlighet att genomföra kursen - varför gör ni då reklam för den?

  Förhoppningsvis för elevernas skull så har inga elever valt den. Men skulle ni ha avstått från att ge den om tillräckligt många hade valt den?

  SvaraRadera
 3. Som sagt, de kurser som John Bauergymnasiet ännu inte har möjlighet att genomföra i sina skolbyggnader av olika skäl, som t.ex. den nämnda kursen i Kemi, läses på Norra Station. Det har flera elever gjort tidigare, på andra program än Hälsa- och idrottsprogrammet. Självklart erbjuds ingen kurs utan att genomföras om tillräckligt många elever väljer den.

  SvaraRadera
 4. visst - och lika självklart har jb genom åren erbjudit i sin reklam en oändlig mängd kurser. Majoriteten har givetvis inte varit möjlig att genomföra med det lilla elevunderlag som jb har. Men det har sett bra ut i reklamen. Men tack för upplysningen jag visste inte att de hade kemisalar på norra station. Men grundproblemet är att jb och andra friskolor inte vill satsa elevpengen på eleverna - utan ser elevernas behov som kostnader som minskar vinsten

  SvaraRadera
 5. Man blir helt matt när man läser Henrik Hedmans inlägg. De har så låg nivå att man skäms att bo i samma kommun som en så inskränkt lärare. Det är en skam att vi har lärare som är så trångsynt och som lägger så stor energi på att skriva inlägg på denna blogg i stället för att ängna sig åt att sköta sitt jobb som lärare. Din arbetsgivare borde se över om det är förenligt för en lärare att ägna sig åt så mycket skitsnack på internet.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Är det så du bedriver personalpolitik?

  SvaraRadera
 8. Henrik Hedman, innan man kommer med diverse påhopp och uttalanden borde man kolla upp fakta så det man säger stämmer. Det trodde jag att du som lärare faktiskt hade koll på.
  Jag har vart med på ett antal demonstrationer, första maj tåg och liknande, och alltid tyckt att du har haft bra tankar och värderingar. Jag har, efter dessa otroligt korkade uttalanden, förlorat all respekt och tillit till dig som politiker.

  Tänk efter före. Och väx upp en aning.

  SvaraRadera
 9. Nu får du nog förklara dig vad du menar med att bedriva personalpolitik.

  SvaraRadera
 10. Du är så jävla full med skit Henrik!

  SvaraRadera
 11. Jag undrar lite hur du tänker när du skriver "Stäng ner John Bauer", eftersom massor av lärare skulle förlora jobben och studerande skulle förlora sin chans att få en vettig utbildning - och det leder ju till arbetslöshet och omskolning. Eller hur?

  SvaraRadera
 12. Företag som vill tjäna pengar på ungdomars utbildning ska stängas ner. Inget snack om saken. Varför ska vi skattebetalare göda dessa rikingar? Finns det behov av fler utbildningsplatser får kommunen och de berörda fixa detta. Inga jävla kapitalister. Snart får man väl betala nån girigbuk för luften man andas... Det får helt enkelt bli ett stopp här och nu!

  SvaraRadera
 13. Klart man vill tjäna pengar om man driver ett företag, det är ju oftast syftet med ett företag. Du skulle verkligen inte klaga på lite extra pengar om du skulle varit högsta hönset av de som bestämmer över JB, kan jag slå vad om.

  Dessutom, jag kan lätt säga att friskole-elever har det mycket lyxigare än de flesta andra skolors elever, med tanke på att de flesta i min vänkrets går på statliga skolor, där de erbjuder äcklig lunch, lärare som inte dyker upp, rent idiotiska scheman.. Bland annat 5 timmars håltimme mitt i en dag? God planering?

  SvaraRadera
 14. Fan vad du är tyst Henrik Hedman. Har du kommit av dig helt? Jag har inte fått något svar på vad du menar med personalpolitik.

  SvaraRadera
 15. Oscar: Men nu är jag ingen kapitalist som vill tjäna pengar på ungas utbildning.

  Vad gäller planering i skolan brukar det finnas en hel del att önska. Nu var det dock inte detta frågan handlade om, utan att man vill göra profit på den gemensamma välfärden.

  ps. Skolan har inte varit statlig på runt 20 år. Komvux på dig, kanske?

  SvaraRadera
 16. till anonym
  du skrev "Fan vad du är tyst Henrik Hedman. Har du kommit av dig helt? Jag har inte fått något svar på vad du menar med personalpolitik." min kommentar anspelade på ditt inlägg " Din arbetsgivare borde se över om det är förenligt för en lärare att ägna sig åt så mycket skitsnack på internet."
  anser du att arbetsgivaren skall lägga sig i vad de anställda skriver på sin fritid? i så fall har du och rejält olika uppfattningar om vem som skall reglera yttrandefriheten. Du verkar vilja ha ett censursamhälle där diverse direktörer kan bestämma vad de anställda får säga och tycka.
  Om du inte anser det så vore det kanske bättre att du tänkte efter innan du skriver olika inlägg

  SvaraRadera