torsdag 12 augusti 2010

Ställ om elproduktionen

De svenska kärnkraftverken är gamla och slitna de är mellan 25 och 38 år gamla. Det är med kärnkraftverk som med gamla bilar, med stigande ålder så ökar reparationsbehovet och driftsäkerheten minskar. Något som vi fick uppleva förra vintern när kärnkraftsoligopolet (EON, Fortum och Vattenfall) samtidigt stängde av två reaktorer för reparation under årets kallaste tid. Rätt tänkt av kärnkraftsoligopolet för då steg priset på den el de levererade från deras andra kärnkraftsverk. Tråkigt för oss elkonsumenter som fick betala skyhöga elräkningar. Nu hoppas kärnkraftsoligopolet t att det skall bli möjligt att bygga nya kärnkraftverk som kan ersätta de verk som börjar falla för åldersträcket. Skulle de lyckas så kommer vi elkonsumenter att vara kvar i oligopolet strupgrepp i ytterligare 30 – 40 år.

Men vi har en chans att bryta energijättarnas makt genom att satsa på alternativa energikällor som sol och vind. Sol och vindenergi släpper inte ut några växthusgaser, är miljövänligt och befinner sig i en snabb teknisk utveckling. Men sol och vind har en annan fördel också och det är att ingen kan äga och kontrollera dessa energikällor. Vem som helst med ett litet kapital kan skörda energin och därmed bli mindre beroende av energijättarna. För större projekt kan kommuner eller andelsföreningar vara lösningen.

En satsning på sol och vind skulle kunna vara en framtidssatsning för oss här i Hässleholm. Byggandet, underhåll och tillsyn skulle skapa arbetstillfällen åt arbetslösa Hässleholmare. Inkomsterna från elförsäljningen skulle stärka ekonomin i hela Hässleholms kommun. Jag är hellre beroende av Sveriges bönder för min elkonsumtion än av energioligopolet.


Henrik

Nsk 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Skånskan 1 2 3 4 5 6 7


1 2

2 kommentarer:

  1. Du har humor!Du menade kanske ålders-träcket,eller var det ålders-strecket? Skit samma med avfallet från kärnkraften.Den ÄR riskabel,men ack så mycket effektivare än vindkraften,som inte kan/får placeras överallt,ger begränsad effekt,KAN INTE LAGRAS och står ju stilla,när den som bäst behövs,dvs när det inte blåser,på vintern,dvs NÄR DET ÄR ALLRA SOM SMÄLLKALLAST!Vi behöver (tyvärr) kärnkraftmöget ett tag till,tills fusionskraftens dilemma med upphettningen lösts!Sedan har vi ju också att diskutera en viktig hälsofråga,BULLERFRÅGAN : såväl infraljudpåverkan som (hörbara) ljud över hörtröskeln,blodtryckshöjande STRESS av ljud från vindkraft,som eventuellt kan tänkas generera tinnitus också!Hemskt!Dessutom: Vindkraftverken går ofta sönder!Fråga våra danska vänner på andra sidan Öresund!De vet!Vindkraften gör den fattige fattigare!Nej tack till högre elpriser!Forska!Stoppa all uförsäljning av gemensamma energikällor!Här har vänstern sin viktigaste uppgift.

    SvaraRadera
  2. Själv tror jag då mer på solkraft än vindkraft,eftersom denna är tyst och inte har en massa mekaniska delar som slits på samma sätt som i ett vindkraftverk.Vi får bli mera kreativa och skapa ett nytt slags arkitektur med mycket energiglas i fasader mot söder och solfångare som integreras snyggt med/i byggmaterial på lagom sluttande tak.På med kreativa tänkarhattar nu i hela Göinge!Ni kan låna dessa t.ex. från närliggande Laholms kommun, som har köpt in gott om sådana!:)Där pågår f.n. ett högljutt vindkraftsbråk,i Hishult!Folk är förtvivlade pga det plågsamt störande bullret!

    SvaraRadera