torsdag 12 augusti 2010

Fegt regeringen

Regeringen backar nu och skall göra om de nya antagningsreglerna. De skyller på att de inte kunde förutse alla konsekvenser. Att äldre elever som inte visste att de skulle ta "meritkurser" skulle missgynnas av det nya systemet var nog uppenbart från början. Hela iden med meritpoäng var att gynna extraläsning. Att man backar nu handlar inte om att man inte kunde förutse alla konsekvenser. Den enda konsekvensen man inte hade förutsett var de massiva protesterna.
Meritpoäng är för övrigt tveksamt. De elever som jagar meritpoäng är de som redan är studiemotiverade. Elever som vill bli tex läkare, dessa elever behöver inte mer piska och stress. De elever som inte planerar att söka till universitetet eller till kurser som inte är översökta behöver inga meritpoäng. Andra tokigheter är att en stor del av de utdelade meritpoängen går till elever som har läst några av de gamla kolonialspråken som franska och tyska. Knappast framtidens viktigaste språk. Kinesiska och hindu är nog nödvändigare eller för svenska läkare vore kunskaper i albanska, arabiska eller persiska nyttigt
Henrik

DN
aftonbladert

1 kommentar:

  1. Du verkar okunnig om tyskans och franskans betydelse,Henrik!Alla kontakter med våra stora europeiska turist-och-handelspartners kräver naturligtvis kunskaper i dessa närliggande språk!Många svenskar har dessutom släktingar i Tyskland,och tyskar köper fritidshus i Sverige.Tyskan liknar svenskan,och vi har många tusen franska lånord i vårt språk,vilket även gör inlärningen av det latinska ordförrådet i franskan litet lättare.Att tala om "kolonialspråk" känns inte riktigt relevant,när vi behöver kontakter på dessa språk för vårt medbestämmande och bättre diskussioner inom EU!Kinesiskan däremot är för oss mycket främmande,men ökar naturligtvis nu i en globaliserad värld.En del svenskar gör därför klokt i att även studera kinesiska.Detta är mycket intressant:Vi ser ju kinesiska studenter studera svenska här för kommande arbeten inom exempelvis vår exportmarknad,där ex. Ikea har stora möjligheter i ett folkrikt Kina,som behöver monteringsbara sängar.Här finns nog massor med jobb i en exportmarknad för göingska trävaror,leksaks-och barnvagnsfabriker med filialer i Kina.:)Fundera på tillväxten av jobb och språkkunskaper i Östra Göinge.Allt hänger ihop!

    SvaraRadera