söndag 22 november 2009

VARFÖR LÄGGA NER MATTERÖDS SKOLA ? ÄR DET SVÅGERPOLITIK I KOMMUNEN ?

Gästbloggat av Anders Johannesson

Barn och utbildningsnämndens vice ordförande Kristina Lind (kd) uttalade sig tidigare i Norra Skåne att man skulle lägga ner Matteröds skola av pedagogiska skäl. Enligt utredningen som Bun har grundat sitt beslut om nedläggning är dåligt underbyggd och saknar en konsekvensbeskrivning. Det ger att de istället behåller Västra Torups skola, då Kristina Linds barn går där istället för att förkasta hela utredningen. Det är förslaget från Bun med Lena Svensson (c) i spetsen. Det står förresten i Buns långsiktiga mål 2007-2010, att alla förskolor och grundskolor i kommunen där den pedagogiska kvalitén kan bibehållas ska bevaras. Vidare har Tommy Nilsson (s) sagt att möjligtvis bara en byskola skulle läggas ner av pedagogiska skäl och inte av besparingsskäl. Sedan har han tydligen kommit på andra tankar, då man kan hitta socialdemokratiska kollegor till honom i Västra Torups skola.

En annan fråga är hur man resonerar när man vill göra besparingar. Ett förslag har lagts till politikerna att man behåller Matteröds skola och gör F-3 klasser, både där och i Västra Torup. Använd Vedhygge lågstadieskola i Tyringe till dagis och fritids också. Då utnyttjar man alla lokaler och får ingen död materia, som Urban Widmark (m) säger att han inte vill ha. Istället vill politikerna lägga ner Matteröd som man har renoverat upp, för att sedan tvingas bygga nytt i Tyringe till en kostnad av 23 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. Detta till följd av platsbristen som man får av barnomsorgen, eftersom där finns lokaler som inte är godkända av arbetsmiljöverket. Man kanske får bygga till något ändå, men inte till en kostnad av 23 miljoner kronor. Varför inte vänta med nedläggning tills man vet hur det ska bli med all eventuell byggnation i Tyringe, skolan behövs kanske under tiden. Sedan har vi det fria valet av skola. Vid en rundringning som har gjorts har de flesta föräldrar valt Västra Torups skola om Matteröd läggs ner. Då är gränsen för hur många som får plats redan sprängd för länge sedan. Ska man då bygga till Västra Torups skola om man lägger ner Matteröd? Politikerna tycks inte fatta att den här nedläggningen inte bara får konsekvenser för skola och ekonomi utan så mycket mer. Vi har en stor landsbygdsutveckling i Skyrup där det redan finns bygglov för flera stora tomter och fler är på gång. Där finns en stor golfbana och nu även en ridanläggning, så vid en nedläggning av skolan innebär är ju att det nog blir svårt att få dit några barnfamiljer. Föreningen som arbetar med utvecklingen av Skyrup Vision 2020 har många stora projekt på gång, sköter bland annat om Finjasjöleden i Skyrup, där man kan promenera. Frågan är om de har lust att fortsätta med det om Kommunen lägger ner skolan, som de förutsätter ska vara kvar. Vad händer då? Man kan kanske inte kan gå på den längre i Skyrup, tack vare vår Kommunstyrelse. Vision 2020 hade även ett inbokat möte med kommunen fredagen den 13 november, där de bland annat skulle diskutera skolan. Detta ändrade kommunen på till långt senare, eftersom de redan hade bestämt sig för att lägga ner skolan. Tidigare hade de sagt att inget beslut skulle fattas före den 30 november. Men Urban Widmark (m), Lars-Göran Wiberg (c) och Tommy Nilsson (s) ljög och vågade nu inte komma till Skyrup.

Den enda politikern med hedern i behåll som skrev på namninsamlingslistorna för att bevara Matteröds skola, där det kom in 1500 namn är Lars-Ivar Ericsson (c). Tyvärr är hans suppleant insatt den 30 november när Kommunfullmäktige ska rösta i ärendet. Jag tror att det är våra kommunalråd som ligger bakom det, annars blir ju inte beslutet enhälligt.

Tänk nu på när du röstar Lars-Göran Wiberg (c) och ni andra i Centern att det är val snart och att Centern gick till val på att bevara byskolorna.

Anders Johannesson

Tyringe


NSK

NSK NSK NSK KB KB

KB

Röda Göinge

Röda Göinge Röda Göinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar