tisdag 3 november 2009

Priset för riksdagens äventyr i Afghanistan.


Försvarsminister Tolgfors vill öka antalet svenska soldater i Afghanistan till 630 st 2011. Idag håller styrkan på att utökas till 500 men det räcker tydligen inte för Tolgfors. Regeringen skall försöka få socialdemokraterna att stödja förslaget. Vad det talas tyst om är vad det här kostar oss skattebetalare. Svenska Afghanistankommitten har gjort en sammanställning av vad den militära insatsen kostar EU länderna. Siffrorna är från 2007 och för Sveriges del så uppgick kostnaden till 785 miljoner kronor för 2007. Det blir 2.2 miljoner kronor per soldat och år, det fanns 350 svenska soldater i Afghanistan 2007.
Kostnaden för 630 soldater kommer givetvis att bli mycket högre. Om man antar att kostnaden per soldat fortfarande är den samma som 2007 så blir kostnaden ca en och en halv miljard per år. (630 soldater x 2,2 miljoner). Troligtvis så är kostnaden ännu högre nu på grund av att materialkostnaderna har ökat. Tex så har helikoptrar och stridsfordon 90 tillförts den svenska styrkan. Lön till den militära personalen ingår inte i beloppet.

Världen svälter, välfärden skärs ner, klimatet behöver investeringar är inte direkt svårt att komma på nödvändigare områden att lägga pengarna på.

Henrik

KB KB KB HD HD SMP SMP BLT BLT NSKSvenska Afghanistankommitten
DN TV4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar