lördag 19 juni 2010

Bakom det gröna fältets schack


Av ledarred

Sydafrikaner från fattig till rik jublar över att fotbolls-VM inletts. Stolthet och glädje väger tyngre än eventuell kritik över att det är FIFA ( internationella fotbollsförbundet) som kammar hem miljardvinster, och att tillfälligt anställda byggnadsarbetare och evenemangsvärdar utnyttjas till låglöner.

Även bland dem som befinner sig längst ned i den samhälleliga hierarkin kan man skönja en viss hoppfullhet. Flera av de kvinnor som prostituerar sig i Sydafrika menar att de kommer att kunna tjäna mycket pengar under VM. Att sälja sin egen kropp blir därmed ett sätt att förvärva lite av de väldiga vinsterna, i enlighet med de krassa ekonomiska lagar som idag gäller.

Diskussionen om prostitution under fotbolls-VM är inte ny. Den tog även en hel del plats 2006 i Tyskland. I år blir dock dynamiken ännu skarpare, då fotbollen spelas i ett land där majoriteten av invånarna lever på tredje världen-nivå, och där nästan 11 procent av befolkningen levde med hiv år 2005.

Prostitution är olagligt i Sydafrika – men strax innan fotbolls-VM startade lyftes förbudet och en tillfällig lagändring gjorde att det under VM går att lagligt köpa kvinnors kroppar.

Cynismen i ett sådant utspel går nog få förbi. När debatten om legaliseringen började för några år sedan – med att dåvarande polischefen Jackie Selebi föreslog en temporär legalisering av prostitution – eftersom han inte kunde se hur polisen skulle kunna arrestera alla tusentals tillresta fotbollsfans som ville pröva på ”mer exotiska tidsfördriv”, var det tydligt att det inte var de prostituerade kvinnornas väl och ve som stod på spel. Ett argument för legaliseringen var dessutom att de prostituerade vid en legalisering skulle kunna registreras och tvingas till hivtester, vilket skulle göra det säkrare att köpa deras sexuella tjänster.

Men legaliseringen har fått stöd även från andra håll. Sydafrikanska organisationer som arbetar mot hiv och aids och för prostituerades rättigheter har under många år lobbat för en legalisering. Enligt deras erfarenheter gör förbudet att sälja och köpa sex de prostituerades situation både svår och farlig. Sexuella trakasserier och hot från polisen, problem med värdigt och professionellt bemötande från vårdanställda, svårigheter att förhandla fram säker sex – en bokstavligt talat livsviktig nödvändighet i Sydafrika – och svårigheter att anmäla våldtäkt och andra övergrepp är en del av de prostituerades vardag. Att göra prostitution lagligt skulle bland annat avstigmatisera kvinnorna och skydda dem från polisövergrepp, menar aktivister.

Långt innan VM krävde flera organisationer att regeringen skulle stoppa alla arrester av prostituerade under fotbolls-VM, bland annat därför att de anade att polisen skulle lägga än större press på de prostituerade under denna tid, som en del av den allmänna upptrappningen av lagliga åtgärder som satts in för att hålla de turisttäta områdena fria från fattiga människor. Så sent som den 8 juni hade dessa krav inte besvarats alls, men i elfte timmen har alltså en tillfällig legalisering medgetts.

Västvärlden räknar med att dess fotbollsfans kommer att ha mycket sex när de kommer till Sydafrika. Brittisk sensationspress varnar fansen för hiv-infekterade prostituerade och Holland uppmanar sina resenärer att ta med egna kondomer då det finns en risk att de sydafrikanska kondomerna tar slut. Samtidigt har inhemska organisationer kritiserat FIFA för förbudet att dela ut kondomer och informationsmaterial om hiv och aids vid flera av de sammanhängande aktiviteterna, och menar att de skyhöga priserna för att hyra plats på fotbollsområdena har förhindrat sociala aktivistorganisationer från att skaffa sig en stark närvaro.

Vi sitter alltså i en obehaglig patriarkalisk verklighet, där glädje och stolthet över fotboll blandas med prostitution och utnyttjande av utsatta människors kroppar. Men borde vi inte vara nöjda med att de prostituerades organisationer vunnit en delseger genom att få igenom en temporär legalisering, som skulle kunna öppna dörren för att få igenom deras krav även på lång sikt?

Problemet är att dessa åtgärder genomförts på reaktionär basis, med den koloniala och sexistiska utgångspunkten att det är naturligt att manliga fotbollsfans köper sex i samband med att de firar sina lag under VM, och att det är acceptabelt att progressiva, gräsrotsbaserade lokala sociala rörelser hindras från att sprida alternativa budskap kring sexualitet.

För radikala fotbollsfans finns det istället flera andra naturliga ståndpunkter att inta. Som att fotboll och sexköp inte hör ihop. Att lagändringar ska ske därför att de skyddar och skapar trygghet för Sydafrikas egna sårbara invånare. Att även fattiga kvinnors kroppar ska vara okränkbara. Att vinstintressen inte ska gå före information och uppmaningar om hälsa och jämställt sex. Visst kommer VM att ge oss fotbollsälskare många oförglömliga upplevelser, men glöm inte den hårda sociala verkligheten i ett av världens allra mest ojämlika länder.


Nsk Nsk Nsk BLT BLT HD Skånskan

Internationalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar