måndag 20 september 2010

Valrörelsen är över - arbetet fortsäter

Ett historiskt nederlag för socialdemokratin och en framgåmg för det högerpopulistiska SD. Valvinden blåste hårt från höger och när socialdemokratin inte förmådde att bryta med sin i grunden nyliberala ståndpunkt gick det som det gick. De som under flera år har upplevt att Sverige går åt fel håll upplevde att de inte hade något annat alternativ än sverigedemokraterna. Ett resultat av socialdemokratins högervridning under Persson och Sahlin. Tv programmet Elfte timmen beskrev på ett tydligt sätt skillnaderna mellan blocken - betyg i sjätte eller sjunde klass. Större var inte skillnaderna i praktiken - retoriskt var de större men inte i praktiken utom på några få områden som a-kassan och sjukförsäkringen.
Här i kommunen så gick SD kraftigt fram och fick 14,2 % i kommunalvalet och blev tredje största parti. En stor del av rösterna tog det nog från det lokala missnöjespartiet Folkets Väl som minskade från 7,3% till 2,6%. Socialdemokraterna backade cirka 4 procentenheter och vänsterpartiet fick 3% - samma som förra valet.
Vår egen valkampanj här i Hässleholm var slagkraftig men inte tillräckligt stark för att stå emot valvinden från höger. Vet inte idag hur många röster som vi fick men ca hundra uppskattar jag det till. Det innebär att vi i princip har lyckats med att värva en röst var tredje dag som vi har funnits i Hässleholm. Vi har lyckats bli en känd organisation i kommunen och medlemstalet växer i och med valkampanjen. Valet 2010 är inte slutet utan början på uppbygget av en modern demokratisk, socialistisk, feministisk och ekologisk vänster för 2000 talet

Tack alla som har stött och hjälpt oss under den här valkampanjen - vi nådde inte ända fram men vårt motstånd till nedskärningar och privatiseringar fortsätter.

Henrik

1 kommentar:

  1. Bra jobbat i valet. Klok analys. Kampen mot rasism och nyliberalism fortsätter.


    Nils

    SvaraRadera