torsdag 25 juni 2009

Sommartur över förgiftad sjö


"Ormen Korte"
25 grader varmt, strålande sol, klarblå himmel. Dottern på "Peace and Love", tonårspojken sysslar med det tonåringar helst gör - sover och hustrun på tjänsteresa. Med andra ord ett gyllene tillfälle att blöta paddeln. Sagt och gjort, lastade "Ormen Korte", paddlingstillbehör, kaffe, kall pilsner, kex, liggunderlag och en ny bok "Yacoubians hus" av den Egyptiska författaren Alaa Al - Aswany.
Körde ner till"Playa Hässleholm" och där möttes jag av den stora ensamheten. Förutom mig själv endast några vilsna själar. Tomt i vattnet, inga lekande barn.


"Playa Hässleholm" - Björkviken

Jag borde inte ha blivit förvånad. Hässleholmarna har lärt sig att i Finjasjön kan man inte bada i på sommaren på grund av algblomningen.
Mycket riktigt så hade kommunen satt upp varningskyltar på bryggan.
Badvattnet är förgiftat - man kan bli illamående, få hudirritationer och ögonbesvär. Mag och tarmproblem och feber attacker varnar skyltarna också för. Inte underligt att Hässleholmarna håller sig borta från den här smitthärden.
Finjasjön är övergödd, under större delen av nittonhundratalet så gick stadens avloppsvatten orenat ut i sjön. Under årtiondena så byggdes det upp ett tjockt sedimentlager på sjöbottnen. Detta sedimentlager göder nu algerna som förökar sig snabbt så fort vattentemperaturen stiger. Finjasjön är i princip badbar endast när vattnet är för kallat att bada i. ( I alla fall för mig som är en erkänd badkruka)
Kommunen har plöjt ner miljontals kronor på att försöka restaurera sjön. Muddra, tråla, byggt dämme och anlagt en effektiv reningsanläggning - Magle våtmark. Bra åtgärder utom muddringen, det var att kasta pengar i sjön - bokstavligt. Stora insatser men tyvärr inte tillräckligt för att få Finja badbart igen.
Undrar hur mycket som vi idag anser är vettigt och ekonomiskt rationellt som kommer att slå tillbaka på oss i framtiden. Troligtvis en hel del. Våra politiker verkar inte ha begripit att det behövs åtgärder - det räcker inte med tom retorik. Den enda miljöåtgärden som regeringen har vidtagit utöver vissa små saker är att lägga in ordet miljö i alla uttalanden. Som om naturen bryr sig om att Maud Olofsson orerar om miljön. Tomma tunnor ....

Men jag skulle inte bada utan paddla på vattnet. Packade kajaken och fick en snabb och rolig tur i den kraftiga medvinden. Blev rejält översköljd ett flertal gånger. Men Ormen beter sig som vanlig lugnt och förutsägbart.
Landade på badstranden i Skyrup med kraftiga vågor i ryggen. Fikadags, nybryggt kaffe med tilltugg, det smakar alltid bättre i det fria. Avslutade med en timmes rofyllt läsande av "Yacobians hus", innan det var dags att paddla tillbaka till Björkviken i hård motvind. Det gick inte fort i motvinden och vattnet stänkte friskt. Men vattnet var varm så det var bara härligt. När jag kom fram till Björkviken så var det lite mer folk där, men inga som badade.
På det hela taget en mysig tur, men nog hade det varit härligt om vattnet inte hade varit förgiftat så man skulle kunna avsluta turen med lite rollträning.
Glad sommar!
Henrik

http://www.sr.se/kristianstad/nyheter/artikel.asp?artikel=2926159
http://www.nsk.se/article/20080801/NYHETER/327836035
http://www.regito.com/main2/
http://www.nsk.se/article/20080722/NYHETER/3308724

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar