onsdag 24 juni 2009

Perstorp konjunktur anpassar lärandet.


IMG_ 162, originally uploaded by Familjen Nyberg i Tollarp.

Perstorps kommun har beslutat att minska på undervisningstiden för eleverna i årskurs ett. Under högkonjunkturen fick eleverna 27 lektioner i veckan men nu drar man ner till 22 lektioner, mindre får man inte ha enligt timplanen. En neddragning på nästan 20%. Hur det här kommer att påverka elevernas lärande behöver man inte vara en Einstein för att räkna ut. Redan tidigare så låg Perstorp dålig till i den nationella betygstatistiken. Utöver kraftiga nedskärningar i undervisningstiden så skall eleverna få fyradagars vecka trots att skolinspektionen säger nej. Men Perstorps kommun trotsar skolinspektionen och inför fyradagarsveckan. Kommunen räknar med att spara in lite småpengar på skolskjutsar och personal med fyradagarsveckan men säger att anledningen är barnens bästa. Eleverna skulle med femdagarsvecka riskera att få äta lunch redan halv elva. Låter som ett rejält svepskäl i mina öron. Tyvärr så är det inte borgarna som styr i Perstorp utan socialdemokraterna och vänsterpartiet. Ett litet citat ur "Platform" (S) och ( V) gemensamma plattform för mandatperioden:
Det behövs också satsningar på skola och barnomsorg i Perstorp. Vi kan inte spara på framtiden. Skolan skall vara under demokratisk styrning där elevers och föräldrars inflytande tillförsäkras. Skolan skall också fostra i demokratiska och humanistiska värden och utifrån alla människors lika värde. Den pedagogiska kvalitén får inte försvinna inom verksamheten. Klasstorlekarna ska hållas på en rimlig nivå. Det antal barn som slutar nian skall ha nått en kunskapsnivå som minst är i klass med riksgenomsnittet. Helt rätt - men det var då, nu sviker man väljarna och genomför kraftiga nedskärningar.

När socialdemokraterna och vänster håller i slaktkniven är det inte konstigt att väljarna letar sig till främlingsfientliga partier som SD och SPI.


Jag förstår att Perstorps kommuns ekonomi har försämrats pga av den ekonomiska krisen och borgarregeringen. Men vad jag inte kan förstå är varför man har accepterat minskade statsbidrag utan att ta strid. Vänstern och socialdemokraterna kunde tillsammans med facken ha organiserat ett stort protestmöte, genomfört en massiv namninsamling där man hade krävt att staten skulle införa en kommunakut istället för bankakuten. Man hade kunnat vägrat att betala in moms avgifterna till staten. Ja det finns mycket partier som säger sig värna välfärden skulle ha kunnat göra bara man vill. Det är inte säkert att man hade vunnit men vänster måste försöka annars så tar högern över.
Det behövs ett nytt vänster alternativ i Perstorp - den nuvarande sk vänstern har bytt färg från rött till lila.


Henrik


http://www.dn.se/nyheter/sverige/forstaklassare-kan-fa-fyradagarsvecka-1.852320
http://www2.vansterpartiet.se/perstorp/art_detalj.asp?ID=52

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar