tisdag 23 juni 2009

Olika livsvilkor

Businessmans Pockets Filled with Money

Den ekonomiska krisen drabbar inte alla - för ett antal svenskar så blir plånboken bara fetare och fetare trots att ekonomin och arbetsmarknaden försämras kraftigt för vanligt folk.

Vår statsministern Fredrik Reinfeldt får sin redan höga fantasilön höjd till 135 000kr/månaden nästa vecka. De andra ministrarna i regeringen får sina löner höjda till 108 000kr/månaden. Under hela våren har olika rapporter begärt att regeringen skall stimulera den svenska ekonomin för att lindra den ekonomiska krisen. Fredrik,Maud, Jan och Göran har hårdnackat vägrat med hänvisning till "behovet av sunda statsfinanser". Nu verkar det som de fyras gäng har svängt och vill stimulera efterfrågan. Tydligen så har de tolkat ropen på att regeringen måste öppna plånboken högst personligt. Regeringen kommer inte ha tid att ligga på badstranden i sommar utan det blir till att springa på Rusta, Siba, Dressman och stimulera ekonomin.

Personligen så tror jag att det är EU som ligger bakom den här nya politiken. Nämligen Sveriges avgående EU kommissionär Margot Wallström. Hon satsar ännu hårdare på att stimulera den svenska ekonomin, utöver att hon får en rejäl mångmiljon pension så har hon även lyckats "få" ett avgångsvederlag på fem miljoner. Det lär bli "shop till you drop" som gäller för Margot i sommar.

Det kan behövas att den politiska klassen springer omkring med plastkorten i högsta hugg, för vanligt folk lär inte göra det i sommar. Arbetsförmedlingen meddelar att " Hittills i juni är preliminärt 7 475 personer berörda av varsel om uppsägning (5 024 under hela juni 2008)." Arbetslöshet är som bekant inte bra för kreditvärdigheten. Något som inte hellre är bra för kreditvärdigheten är att få lönen sänkt med 20%. IF Metall beräknar att ca 50 000 arbetare har fått sin lön sänkt med 20% i år.

Något som däremot vore bra för offentliga sektorns kreditvärdighet vore kraftigt sänkta politikerlöner.

Henrikhttp://www.konj.se/arkiv/konjunkturlaget/konjunkturlaget/detkraftigabnpfalletbromsaruppmenarbetsloshetenokarsnabbtframtill2011.5.7cf9c5aa121e17bab4280001288.html
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5416092.ab
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3100435.svd
http://www.arbetsformedlingen.se/go.aspx?c=49

2 kommentarer:

  1. Det är bra med keynsianism ibland och högern använder den helt i enlighet med sin "trickle down effect".

    SvaraRadera
  2. livsvillkor stavas med tre L

    SvaraRadera