söndag 12 juli 2009

Praktisk kris bekämpning.



Företaget Algustorp Vindkraft AB vill bygga och driva sju vindkraftverk på fem fastigheter i Algustorp. Vindmöllorna kommer att ha en navhöjd på max 110 meter. Själva bladen kommer att mäta 100 meter i diameter.
Fler och kraftfullare satsningar på vind- och solkraft skulle kunna bidra till att minska arbetslösheten. Tillverkning, installation och service av vind- och solkraft skulle kunna bli en framtidsbransch för Sverige. Utöver arbetstillfällena som skapas så hjälper det till att minska utsläppen av klimatpåverkade gaser. En tredje fördel är att om vi får fler lokala vindkraftsbolag så kommer de att hjälpa till att bryta monopolföretagens grepp om elmarknaden.
Nu får vi hoppas att inga lokala bakåtsträvare överklagar ansökan och förhindrar bygget.

Henrik

1 kommentar:

  1. Det kommunala intresset har lockat en mängd aktörer att lämna in ansökningar – runt 120 stycken i Hässleholms kommun vid utgången av år 2007. Man kan anta att somliga av dessa frestats att pröva lyckan. På något annat sätt kan man knappast förstå hur företaget Algustorp Vindkraft AB – som skapats av en jätte på området, Wallenstamkoncernen i Göteborg – kan få för sig att bygga och uppföra en park bestående av sju verk i Algustorp. Verken kommer att bli cirka 150 meter höga och delvis ligga under en kilometer från bebyggelsen. Dessutom kommer några av möllorna att byggas på eller på gränsen till vad kommunen i sin föreslagna "Översiktsplan för Hässleholms kommun" kallar ett tyst område, där riktvärdet för högsta ljudnivå ligger så lågt som 35 dBA.

    Vi, åretrunt- och fritidsboende vid Algustorpsjöarna, finner dessa planer fullständigt oacceptabla. Vi har valt att bosätta oss här därför att miljön är tyst och naturskön, med många häckande fågelarter, tranor som sträcker över sjön och en rikedom av vandringsstigar och övernattningsplatser. Sådana områden, sällsynta även i ett europeiskt perspektiv, borde inte leva under hot. Därför vill vi inför kommunfullmäktiges möte den 26 denna månad kraftigt understryka vad som sägs i förslaget till översiktsplan, nämligen att "en väsentlig del av kommunens styrka ligger i den vidsträckta landsbygden med dess varierande natur- och kulturmiljöer", inklusive slutsatsen att "stor hänsyn måste tas till de negativa effekter som vindkraftetableringar kan medföra" (s 23).

    SvaraRadera