fredag 17 juli 2009

Kaptensgården och EkegårdenLäser i Kristianstadsbladet att socialdemokraterna har ansökt om inhibition (verkställandet av beslutet skjuts upp i väntan på domstolens beslut) av försäljningen av Ekegården och Kaptensgården. De menar att försäljningen strider lagstiftningen. Jag har inte läst inlagan men troligtvis så kan vi få ett lokalt Tibble fall här i Hässleholm. Täby kommun fälldes av länsrätten för att de hade såld Tibble gymnasium till underpris.
Socialdemokraterna menar att försäljning av Ringcentralen och två äldreboenden strider mot lagstiftningen på samma grunder som Täby kommun fälldes på.
– Först köpte kommunen samtliga aktier i Ringcentralen. Sedan överlät man dem för samma pris till Kunskapsporten utan att tillfråga andra byggherrar. Det är knappast konkurrensfördelaktigt, och hade man genomfört ett riktigt anbudsförfarande så hade försäljningspriset kunnat bli högre.
I affären ingår även äldreboendena Ekegården och Kaptensgården som såldes för 47,5 miljoner kronor. En ren förlustaffär för kommunen.
– Äldreboendena såldes för det bokförda värdet trots att sådana här affärer måste prövas mot en marknadsvärdering, men någon värdering har aldrig gjorts, menar Tommy Nilsson (S)

Det är bra att socialdemokraterna försöker stoppa bortskänkandet av kommunens finaste äldreboende till Joakim Ollen. En privat sk entreprenör som har goda kontakter med moderatledningen här i stan.
Även om Länsrätten skulle besluta att riva upp förslaget så innebär det inte att Ekegården och Kaptensgården blir kvar i kommunens ägo. Moderatledningen kommer bara att försöka sälja äldreboendena till ett litet högre pris. Skulle inte förvåna mig om de skriver in något litet sidoavtal som ger Joakim Ollen extra inkomster från kommunen – som han kan använda till att finansiera det högre priset. Kommunledningarna här i kommunen är duktiga på mygelavtal. Alla kommer väl ihåg parkeringsavtalen med Noren Fastigheter i kulturhuset.
Skall vi lyckas rädda äldreomsorgen från privata lycksökare som bara är intresserade av att tjäna sig en hacka på de äldre så måste det till protester. Protestera kan hässleholmarna det visade de när de försökte rädda nattakuten härom året.

Henrik

http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090717/HASSLEHOLM/329419651/1338/&/Oppositionsrad-vill-riva-upp-forsaljning-av-Ringcentralen
http://www.nsk.se/article/20080831/NYHETER/257246543

1 kommentar:

  1. Ja, dagisbarn, skolbarn och deras föräldrar och lärare behöver kunna gå tryggt till jobbet. Inte är väl vårt land så fattigt att vi inte HAR RÅD att skydda oss mot livsfarliga sjukdomar?

    SvaraRadera