måndag 13 juli 2009

Franska arbetare visar vägen




OECD de 30 största industriländernas samarbetsorgan beräknar att 57 miljoner löntagare kommer att bli arbetslösa i OECD området 2010. Det är nästan en fördubbling. 2008 så var den samlade arbetslösheten i OECD området 37 miljoner. De sociala effekterna av en världsomspännande massarbetslöshet kommer att bli gigantiska.
Den stora frågan är - vem kommer att få betala den här krisen. Borgligheten i OECD länderna inklusive Sverige har bestämt sig för att det är vanliga arbetare som skall stå för fiolerna. Ett exempel är den nu pågående kampanjen för att sänka lönerna för unga arbetare. Svenskt näringsliv, folkpartiet, centern och moderaterna gör det ena utspelet efter det andra där de kräver sänkta löner.
Liknade krav drivs av borgligheten i alla europeiska länder.
Men det finns också motstånd t.ex. i Frankrike där använder löntagarna olika kampmetoder som strejker, ockupationer och ”bossnappning” för att stoppa de franska borgarnas försök att vräka över krisens kostnader på arbetarna. Nu har arbetarna på en ockuperad bildelsfabrik i Chatellerault vridit upp kampmetoderna ytterligare. De hotar att spränga fabriken om de inte får 30 000 euro i avgångsvederlag.
Frisk satsat - vi behöver ta efter fransmännen om vi skall lyckas försvara löner och välfärd.


Henrik

http://www.e24.se/branscher/verkstadsindustri/artikel_1442513.e24

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar