torsdag 24 mars 2011

Verkligheten krossar retoriken

Antalet sökande till yrkesprogrammen har rasat med ca 10 procentenheter i storstadsområdena enligt DN. Anledningen till yrkesprogrammens minskade popularitet är regeringens senaste förändring av gymnasieskolan. Från och med hösten 2011 så uppnår eleverna inte allmän högskolebehörighet om de väljer ett yrkesprogram. Därmed blir valet som elverna gör i nian betydligt snävare om de väljer ett yrkesprogram. De elever som är osäkra på vad de skall göpra i framtiden vill givetvis hålla så många vägar öppna så länge det bara går. Resultatet är att fler söker sig till de studieförberedande programmen.

På delar av arbetsmarknaden har vi en brist på yrkesutbildad arbetskraft. En brist som nu riskerar att öka. Knappast en reform som stärker svenskt näringsliv. Tyvärr så blir det så här när vi har en utbildningsminister som verkar drivas mest av sina fördomar. Saklig kritik från forskare, näringslivsföreträdare och politiska motståndare viftas bort med att nu är det slut på flumskolan.

Den socialdemokratiska flumskolan är Björklunds stående argument när han skall bortförklara de sjunkande skolresultaten. Frågan är hur länge han tänker använda det argumentet - det två senaste gymnasiereformerna har tex beslutats av borgliga regeringar. "Flumskolan" gav faktiskt bättre studieresultat än de två senaste reformerna.

"Alla kan inte bli akademiker" är ett annat Björlundskt favorit uttryck. Nu verkar det som om alla ungdomar har insett att de måste satsa på det för att kunna hålla sina valmöjligheter öppna. Skall bli intressant att höra den Björklundska förklaringen till hans misslyckade reform. Elevernas val har på ett effektivt sätt slagit sönder en av hörnstenarna i Björklunds fördomsfulla och forskningsföraktande utbildningspolitik.

Heder till Norra Skåne som faktiskt kan tänka om när kartan inte stämmer med verkligheten. Kristianstadsbladets ledare däremot är direkt skrattretande i sitt desperata försök att rädda en misslyckad reform.

Henrik

Nsk KB DN DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar