fredag 25 mars 2011

9A

NO-Malin förtalad av SVTSVTs dokusåpa 9A har nu avslutats. Såpan har haft ett tydligt budskap det är lärarna det är fel på. Får vi bara bättre lärare som arbetar hårdare och delar ut lite kexchoklad då och då så kommer den svenska skolan att lyfta. Men den hårt redigerade serien visade inte upp "verkligheten" utan visade upp programmakarnas fördomsfulla uppfattning av skolan.
Läraren Patrik Ekelöf på den berörda Mikaelskolan i Örebo har i ett par intresanta inlägg i Skolvärlden beskrivit hur det egentligen gick till. Så här skriver han:

En av nyckelscenerna i det första avsnittet är när NO-läraren Malin står och väntar på att sätta igång lektionen och ingen verkar lyssna på henne. Kameran hänger kvar i vad som känns som en evighet. Det som inte framgår av det som sändes på TV är att detta filmades under den första lektionen med fullt kamerateam, och att hon står och väntar på att superpedagogerna, teamet och eleverna ska sluta prata med och hälsa på varandra. Det framgår inte heller att en av Superpedagogerna inte har behagat komma in i klassrummet ännu, utan står kvar utanför och pratar.

Ridå SVT. Det enda positiva som kommer ut av det här är möjligheten till ett intressant lektionsupplägg i medieundervisningen. Får eleverna först se avsnittet och sen läsa Patricks artikel så är det läge för en intressant mediediskussion. Tyvärr för SVT så kommer de nog inte att få många poäng i det samtalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar