fredag 17 december 2010

Vintersport på sommaren?



Vart tog isen vägen?

Förslaget att bygga en inomhusarena för vintersport är feltänkt från början till slut. Visserligen så skulle ett antal vintersportare säkert uppskatta anläggningen men arenans klimatpåverkan är mycket negativ. Att frysa ner denna snöanläggning till minus 3-4 grader kommer att dra stora mängder energi. Tyvärr så är koldioxidutsläppen från vår energikonsumtion den stora boven bakom den globala uppvärmningen. Smältande glaciärer, stigande havsnivåer och förändrat klimat blir resultatet av samhällets omättliga energikonsumtion.

Projektledningen påstår visserligen att konstruktionen blir klimatneutral genom att kylanläggningen drivs med fjärrvärme eller spillvärme från närliggande industrier. Låter bra men är knappast sant. Fjärrvärmen och spillvattnet hade istället kunnats användas till att bygga ut fjärrvärmenätet till fler bostäder. Skall stora mängder fjärrvärme användas till att skapa snö året runt så finns det ingen kapacitet kvar i fjärrvärmeverket att bygga ut fjärrvärmenätet.
När vi skall minska världens, Sveriges och Hässleholms klimatpåverkan måste även sveriges skidåkare hjälpa till.
Släng förslaget i papperskorgen och satsa på en klimatomställning istället. För jobben och framtida generationers skull.

Henrik

Norran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar