torsdag 7 januari 2010

Klasskamp och antikapitalism i Frankrike





Vi publicerar här en intervju med en av aktivisterna i Nya Antikapitalistiska Partiet (NPA) i Frankrike. Det behandlar situationen i Frankrike, och vi är övertygade om att denna text kan vara viktig för även svenska socialister och antikapitalister. Av utrymmesskäl lägger vi bara ut de första styckena, men klicka på länken under så kommer ni till resten av texten. LCR som nämns i texten var den franska delen av Fjärde Internationalen, och alltså Socialistiska partiets systerparti.

Vad vill det nya antikapitalistiska partiet i Frankrike?
-Vi står i början av en lång och historisk process av att konstruera en antikapitalistisk “pol” i Frankrike och tvärsöver Europa. Det är det nödvändigt att skapa nya rörelser, en ny politisk organisation, och diskutera ett nytt program för mänsklig frigörelse. Det menar Franck Gaudichaud som är aktiv medlem av det franska Nouveau Parti Anti-capitaliste (NPA) som bildades tidigare i år och idag har mer än 11 000 medlemmar. Här berättar han för Andrés Figueroa Cornejo om den politiska situationen i Frankrike och NPA:s tillkomst.

Hur ser tillståndet ut för arbetarrörelsen i Frankrike idag?
Det existerar sex fackliga federationer eller centralorganisationer. Under de senaste decennierna har CGT splittrats i “höger” och “vänster”-“centra”. Detta var ett uttryck för ett växande avvisande av kommunistpartiets hegemoni inom fackföreningsrörelsen. Exempelvis såg vi SUD:s framträdande 1981 – ett nytt mer radikalt, dynamiskt och ungdomligt centra som organiserade de hårdast drabbade och mest utsatta sektorerna av arbetare: järnvägsarbetarna, den offentliga sektorns arbetare inom hälsovård, utbildning och posten, de arbetslösa, immigrantarbetarna…. söker politisk enhet runt en tydlig klasspolitik.
Vid sidan av detta finns ytterligare två ståndpunkter inom den radikala vänstern: de som framhärdar i att inifrån förändra och omorientera CGT i riktning mot klasspositioner och de i SUD som önskar att konstruera ett nytt klasskampsinriktat fackligt agerande. Jag skall under-stryka att det finns många bra fackliga aktivister bland fotfolket, både i den privata och offent-liga sektorn, även i CGT. I regionerna, längre bort från CGT:s byråkratiserade nationella ledarskap, har båda centra samlat sina styrkor kring gemensamma strejker.Idag pågår en skärpning av de samhällskonflikterna i Europa men här spelar de stora fackliga federationerna rollen av av en broms på rörelsen och för dess konvergens. I Frankrike har vi just upplevt en serie av väldigt intensiva klasstrider. Ockupationer har genomförts av viktiga företag som Continental och Caterpillar, en serie kidnappningar av ägare och chefer på fabriker som sparkat arbetare och flyttat för att ytterligare blåsa upp sina vinster… I ett företag (Molex) diskuterar för tillfället de anställda att ta över anläggningen under arbetarkontroll. (…)

Fortsätt läs här: Vad vill det nya antikapitalistiska partiet i Frankrike?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar