måndag 12 oktober 2009

Segregeringen i Helsingborg

Läser i Helsingborgs dagblad att den etniska segregeringen i Helsingborg är stor. På Närlunda har 83 procent av de yngsta barnen utländsk bakgrund, medan motsvarande siffra på Råå är 2,9 procent. Utländska medborgare bor framförallt i några resurssvaga områden som Drottninghög, Högaborg och Planteringen. Däremot så är det få invandrare i Helsingsborgs villa kvarter.— Vi känner en vanmakt.
Vi har jättestora problem med att nå fram. Familjerna vågar inte. Den etniska samhörigheten och kultur och religion leder till att man väljer att stanna, säger utvecklingsnämndens ordförande Christian Orsing (M), som befarar att utvecklingen kommer att fortsätta.
Det borgerliga styret i rådhuset har gjort försök med ombildningar av lägenheter till bostadsrätter för att få fler svenskar i områdena, men hittills har man misslyckats. Inte en enda lägenhet på Dalhem eller Söder har sålts.
Anledningen till segregationen är inte kultur och religion som Christian Orsing (M) tycks tro. Utan det handlar om ekonomi. Under de senaste 25 åren har det förts en politik i det här landet som gynnat de välbeställda, en lyckad medveten segregationspolitik som vi idag ser resultatet av. Sänkta bostadsbidrag, uteblivna låglönesatsningar, osäkrare anställningar, byggandet av sk konceptboenden för den välbeställda övermedelklassen, friskolesatsningar, sänkt akassa, avskaffade bidrag till byggandet av hyresfastigheter osv.
Att personer med låg inkomst inte bor i högstatusområden har ingenting med kultur och religion att göra utan det beror på att de kan räkna och göra en hushållsbudget - pengarna räcker inte till. Höjda bostadsbidrag vore en bra start om man verkligen vill bryta segernationen.
Henrik
HD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar