onsdag 14 november 2012

Privatiseringens kostnader

Så har vi fått reda på resultatet av hyresrättsföreningens förhandlingar med Hässleholmsbyggen. Hyrorna sänks med 1300 kronor för en tvåa och 2100 kronor för en trea. Drygt femtontusen lägre årshyra för en tvåa och drygt 25000 kronor för en trea. Bytet av ägare innebär en minskad hyreskostnad för de pensionärer som flyttar in på drygt 1,3 miljoner kronor per år. Minskningen av hyran möjliggörs av att Hässleholmsbyggen är ett kommunalt bolag som drivs utan vinstintressen.

Det är samma hus  som innan ägarskiftet, det enda som har hänt är att huset nu ägs av ett icke vinstdrivande kommunalt bolag istället för ett privat  vinstmaximerade bolag. Ett tydligt bevis vad privatvälfärd kostar. Skulle tro att Hässleholms pensionärer är rejält besvikna på alliansen. Alliansen har varit dyr för pensionärerna. Centralt så har alliansens politik förvägrat pensionärerna jobbskatteavdrag och gett minimala höjningar av pensionerna. Den lokala alliansen har sen gjort sitt  bästa för att tvinga på de äldre överhyror.  Det är inte lätt att vara pensionär i Reinfeldts och Widmarks Sverige.

Den kraftiga opinionen mot hela den här affären har stukat Urban Widmark och moderaterna. Hur skall man annars tolka Urban Widmarks uttalande i Kristiandstadsbladet?

Vi har gemensamt över blockgränserna försökt hitta en lösning som är bra för hässleholmarna. Förvärvet via Hässleholmsbyggen gör att vi kan lösa upp situationen och ge en sänkt hyra. Jag tycker att vi har hittat en jättebra lösning, säger Urban Widmark (M). 

Urban säger faktiskt att kommunalt ägande är bättre för hässleholmarna än privat ägande. Tvärtemot vad som står i den lokala alliansens politiska program. Uppmuntra privata entreprenörer att etablera sig i kommunen. 
Ett nederlag för den lokala alliansen privatiseringspolitik och en seger för pensionärerna och skattebetalarna.

NSK  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar