söndag 9 maj 2010

Vem räddar Borg egentligen?

Vem räddar EU egentligen - bankerna eller grekerna? Stödpaket som skall gå till greklands regering kommer att användas till att betala av lånen till bankerna. EU - paketet innebär att bankerna slipper kreditrisken. Den tar däremot EU ländernas medborgare över. Paket innebär ett gott slut för bankerna men däremot inte för grekerna - för EU länderna skänker inte 1000 miljarder utan lånar ut dem på kommersiella villkor. Till en något lägre ränta än vad gambankerna men ändå förödande för grekland.

Anders Borg fortsätter att felaktigt påstå att anledningen till krisen är att grekerna är lata och att den grekiska offentliga sektorn är för stor. Men sanningen är att den svenska offentliga sektorn är större än Greklands, så är också den tyska, franska och Storbritanniens. Grekland spenderar inte mycket på sin offentliga sektor räknat som procent av BNP. Problemet ligger inte i utgifternas storlek utan i bristande skatteinkomster och att de skatteinkomster som staten har tagit in har används till militärutgifter och att stödja svinrika redare och den inhemska finanssektorn.
Att beskatta de rika verkar vara folkets krav - men det vill inte eliten i Grekland, EU eller IMF. De vill satsa på att låta de fattiga grekerna betala istället, med sänklön, lägre pensioner och kraftigt försämrad offentlig service.


Här är ett förslag på alternativ krisplan 1 2
Henrik

K&Å K&Å B&P B&P Röda Malmö 1 2 3 HD HD NSK ETC
BLT
Arbetaren

1 kommentar:

  1. Grekerna är nog inte latare än vad Anders Borg är,för han orkar ju inte ens gå till frisören!

    SvaraRadera