tisdag 11 maj 2010

Bankerna andas ut

Det så kallade räddningspaket till Grekland visade sin klasskaraktär redan första dagen. Krav på sänkta löner, sänkta pensioner, höjd pensionsålder för de grekiska löntagarna. Inga krav på tex höjd skatt för den grekiska överheten som tex upprivande av skattereformen som nyligen sänkte skatten med 20% för de som tjänar mer än 750 000 kronor om året.
Räddningspaket innebär försämrade statsfinaser i hela EU och redan nu börjar förslag och krav på sparpaket hagla i Europa. Olika varianter av välfärdsnedskärningar diskuteras allmänt. Spanien, Storbritanniens och Portugals löntagare står på tur att drabbas. Vår egen Mona Sahlin har redan börjat muttra om att inte sänka pensionärsskatten. Givetvis så ställs inga krav från Sahlin om att i dessa svåra tider så måste de rika hjälpa till - som god liberal så är det självklart för henne att vanligt folk skall stå för fiolerna.
Men alla drabbas inte vissa är vinnare på det så kallade sparpaketet. Börserna runt om i världen tog ett glädjeskutt uppåt. De rika vet givetvis var alla dessa pengar från Europas löntagare kommer att hamna, i bankernas och de välbärgad fickor.
Sänkta löner och pensioner å ena sidan och gigantiska aktievinster åt de rika å andra sidan. Paketet "räddar" inte löntagarna i Europa utan är inget annat än en gåva till det internationella bankkapitalet.
Henrik
Nsk Nsk BLt HD
K&Å Röda Malmö Internationalen B&P

1 kommentar:

  1. Bankernas agerande är en skandal,och de blåser alla,inte bara de fattigare grekerna!Här behövs stramare tyglar,bara inte röda sådana!:)

    SvaraRadera