söndag 11 april 2010

Pensionsbluffen




Borgarna och socialdemokraterna vill höja pensionsåldern - de hävdar att vi måste arbeta mer för att klara välfärden och pensionerna i framtiden. När pensionärerna blir fler och lever längre och längre så kommer inte pensionssystemet att hålla är argumenten. Det här är ingenting annat en jättestor bluff.
Dagens pensioner betalas av löntagarnas pensionsavgifter. Om pensionsavgifterna är större än pensionsutbetalningarna till pensionärerna så sätts överskottet in på AP-fonderna. AP-fonderna har växt varje år sedan de infördes! Pensionssystemet har aldrig gått med underskott utan varje år så sätts ett överskott in på AP- fonderna. Det var endast under ett år under den djupa 90-tals krisen som avkastningen från AP- fonderna behövdes användas till att täcka upp pensionsinbetalningarna. Socialdemokrater och borgare har velat höja pensionsåldern de senaste 20 åren med motivering att vi inte har råd att gå i pensions så tidigt som vi nu gör. Men de har haft fel i 20 år det finns ingenting som tyder på att de kommer att få rätt de kommande 20 åren.
Vi har egentligen råd att sänka pensionsåldern.



Henrik

KB
NSK

2 kommentarer:

  1. Det är bra att ni värnar om pensionärerna för vi,antingen vi är förtids- eller ålderspensionärer,så kommer vi att ta strid för våra INTJÄNADE RÄTTIGHETER,och vi ska absolut inte ha sämre villkor än "ytlänningarna" med sina ÄFS!Så det så,men kom ihåg att det var "di röe" som tog pengar ur ATP-fonderna,våra pengar,för att klara budgeten,och Göran Pers(s)on lovade runt men höll tunt om det där med återbetalningen "krona för krona".Där har Röda Göinge en funktion att fylla!Sätt igång kampen i snapphandebygden och befria Skåne från pensionsmarodörerna i Stockholm!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Suck. Du har så fel angående de cirka 250 miljarder som tog ut ur AP-fonderna i samband med införande av inkomstpension. Orsaken till uttaget vara att AP-fonderna tidigare innehöll kapital för ålderspension OCH förtidspension, i samband med att inkomstpensionen skapade fördes ansvaret för förtidspensionen över till försäkrringskassan och motsvarande kapital, dvs de ca 250 mdr.

      Orsaken till att det inte håller att börja arbeta vid 28 gå i pension vid 62 och dö vid 90 är att du skall försörja hela din livslängd om 90 år på 34 års jobb. Det nya pensionssystemet råder bot på det genom att fördela ditt intjänade pensionskapital över förväntad återstående livslängd från din pensioneringstidpunkt. Har du jobbat kort tid och går i pension tidigt så blir pensionen välförtjänt låg. För övrigt bör bostadstillägg för pensionärer baseras på när man går i pension, går man tidigt skall tillägget vara lågt för att skapa incitament till att jobba.

      Radera