torsdag 17 september 2009

Hjälp polisen!



Polisen har starta en grupp som skall hålla koll på kriminella ungdomar och ungdomar på glid i Hässleholm, ca 50 -100 st ungdomar beräknar polisen att det handlar om. Vi har ett antal unga som vi huvudsakligen inriktar oss på, som vi tittar lite extra på, vad de håller på med och vilka de rör sig med. Vi är mycket ute och pratar med ungdomarna för att lära känna dem, säger Christer Nilsson som är gruppledare för ungdomssatsningen. Han drar också den korrekta slutsatsen att– Vi vill visa att vi ser dem och att vuxenvärlden inte tycker att det är okej. I många fall är vår uppgift bara att identifiera dem och överlämna ärendet till socialförvaltningen. Det är inte vi som kan lösa problemen eller ordna deras hemförhållanden. Polisen kan bara störa ungdomarna de kan som Christer Nilsson säger inte lösa problemet - det måste kommunen göra. Med drastiskt stigande ungdomsarbetslöshet så kommer antalet ungdomar på glid att öka - som i alla andra lågkonjunkturer. Fastnar någon tonåring i kriminalitet så har vi fått ett samhällsproblem som kommer att kosta oss skattebetalare stora summor under många år framåt. In och ut på anstalter i 20 till 30 år är den tragiska framtidsprognosen för ungdomar som fastnar i kriminalitet. De slutar först när de supit och drogat bort skallen efter 20 till 30 års kriminalitet, då får socialen ta över.
Nu måste kommunerna och staten hjälpa polisen genom att satsa på fritidsgårdar, fritidsledare och ordna jobb - det finns hur mycket som helst att göra inom vården och omsorgen. Satsar vi inte nu så kommer problemen bara att växa sig större och större och kosta mer och mer.
Stoppa nedskärningarna inom kommun och landsting är en bra start om man vill minska brottsligheten. Polisen kan inte göra det själv.
Henrik
KB


Svensson
Svensson

3 kommentarer:

  1. Dravel. Det är vad detta är.
    Jag vet mycket väl vilka åtminstone 30 av dessa ungdomar är. Detta genom mitt arbete på en central mötesplats där många av dessa ungdomar spenderar sina lediga eftermiddagar/kvällar/helger.
    Och märk väl att den ålderskategori som polisen riktar in sig på är de under 20 år. Personer i denna åldern har i regel inte arbete, då de fortfarande går i skolan. Så blanda inte in arbetslöshetsfrågan i detta.
    Att fritidsgårdar och fritidsledare skulle vara den ultimata lösningen på alla undomsrelaterade problem är ju bara ett argument som ytterligare undergräver föräldrarnas ansvar. Så vad händer om vi skaffar 100 fritidsgårdar i Hässleholm, och ändå har ungdomsbrottslighet? Är det fritidsledarna som har brustit då?
    NEJ!
    Det ÄR och HAR alltid varit FÖRÄLDRARNAS ANSVAR!
    Socialistsympatisörer tycks alltför ofta skylla ifrån sig på andra. Varför?
    Kan det aldrig vara ens eget fel till att något går snett?
    De ungdomar som begår brott och knarkar/super osv. kommer inte helt oväntat ofatst från förortsområden (läs: Ljungdala när det handlar om Hässleholm) där andelen invandrare, arbetslösa, bidragstagare och missbrukare är klart högre än i de "finare" områdena.
    (Missuppfatta inte detta som ett inlägg i invanndringsdebatten)
    Varför är det så? Varför kan inte de leka hemma hos sina kompisar som jag och mina vänner gjorde när vi var små? Jo, på grund av föräldrarna. Eller kanske rättare sagt deras attityd gentemot sina barn.
    Kanske är detta kulturellt betingat, vad vet jag? Men faktum är att många av de ungdomar jag snackat med och frågat varför de inte är hemma hos varandra, svarar att de inte får ta hem kompisar för sina föräldrar. Och dessa ungdomar är uteslutande invandrare, eller barn till sådana. Har absolut ingenting emot invandrare. Däremot har jag väldigt svårt för personer som bara tar och aldrig ger. Exempelvis personer som tar emot socialbidrag utan en ärlig ansats till att försöka betala tillbaka till samhället. Genom att till exempel skaffa jobb, engagera sig i föreningar osv.
    Varför skaffar de inte jobb då?
    Inte för att det är ont om jobb, vill man jobba så finns det jobb. Det är bara en fråga om att svälja sin stolthet. Ett jobb är ju trots allt ett jobb!
    Nej, de kan inte kvalificera sig för ett jobb. Varför?
    De har inte tillräcklig utbildning, de har inte tillräckliga kunskaper om svenska språket eller den svenska kulturen.
    Varför?
    De orkar inte ta tag i sina liv.
    Så det här med ungdomsbrottslighet är ett i sanning mångfacetterat problem som inte enbart kan lösas med fritidsgårdar och fritidsledare. Det måste komma hemifrån. Och det gäller både invandrare så väl som icke-invandrare.

    SvaraRadera
  2. Först så undrar jag vilken planet du bor på? I Hässleholm, Sverige, Europa och resten av världen så ökar arbetslösheten snabbt men tydligen inte på din planet. jag tror nog att du skulle få träffa dessa ungdomar mindre på din centrala mötesplats om det fanns fritidsgårdar med resultat att stöket på den "centrala mötesplatsen" skulle minska.
    Du skriver att "föräldrarna skall ta mer ansvar". Min stilla undran är hur har du tänkt att de skall börja ta mer ansvar? vilka är dina förslag till hur vi kan öka föräldrars ansvarstagande i samhället? Genom att skriva att de skall ta mer ansvar i alla kommentatorsfält som du kan hitta? Att kräva att föräldrarna skall ta mer ansvar utan konkreta förslag om hur det skall gå till är lika konstruktivt som att kräva att alla skall vara snälla - moraliskt dravel som inte förändrar någonting. Du skriver "De ungdomar som begår brott och knarkar/super osv. kommer inte helt oväntat ofatst från förortsområden (läs: Ljungdala när det handlar om Hässleholm) där andelen invandrare, arbetslösa, bidragstagare och missbrukare är klart högre än i de "finare" områdena."
    Är det så konstigt att ungdomar som har missbrukande föräldrar inte vill ta hem sina kompisar och leka hemma? Är det så konstigt att ungdomar som bor i en trångbodd familj inte tar hem sina kompisar lika ofta för att umgås som barn från välbärgade familjer där det finns Xbox, datorer, pingisbord osv.
    Det blir stök när tonåringar hänger tillsammans på stan utan vuxenöversikt. bråk och 2småbus" uppkommer för att man har tråkigt, buset fungerar också som ett sätt att visa sig tuff och få status i gängen. Så var det när jag var ung på 60/70 talet i det etniskt homogena Umeå. Den problematiken har vi haft sen åtminstone 50 talet när ungdomstiden började uppkomma. Innan dess så fanns det ingen ungdomstid utan man gick direkt från skola till arbetsliv vid 15/16 års ålder.
    Sociala problem måste lösas av sociala insatser menar jag och polisen. Du erbjuder bara tom moralism som inte kommer att göra Hässleholm till en lugnare och tryggare stad

    SvaraRadera
  3. Ungdomar måste först och främst erbjudas en vettig skolgång med bra stimulans och goda förebilder.Den som vet det rätta gör nog som regel det rätta.Föräldrar har ett stort ansvar.Vilka kan påverka barnen mera än dessa?Det gäller allt från matvanor,om man ska spöka ut sig i burka eller gå i jeans med Bagblommans hängbak,bränna hembränt,börja snusa eller gå med i lokala revolutionära Snapphanesmederna redan som tvååring,för det är väl ingen av er i Göinge som har avlat en liten Smurffredrik och dessutom klätt honom i blåa blöjor?Det vore i så fall ett riktigt högerförräderi! Den äkta blåa blöjfraktionen,avdelning Smurf,börjar reinfeldtskt tidigt som kycklingpolitiker,innan han blir smurfbroiler,ruggar till,blir ett riktigt ägghuvud och smider elaka planer mot pensionärerna och Försäkringskassan.:(

    SvaraRadera