onsdag 22 juni 2011

Skönmålning

Norran skönmålar läget på arbetsmarknaden. läser man ledaren så kan man tror att arbetslösheten endast är 3,1 procent. Knepet ledaravdelningen använder sig av är att endast redovisa den öppna arbetslösheten. Norran gör samma sak som de kritiserade regeringen Persson för inför valet 2004. Göran perssons regeringen tryckte ner den öppna arbetyslösheten till under fyra procent genom en blandning av kreativ statistik och meningslösa åtgärder. Men man är faktiskt arbetslös även om deltar i en åtgärd.

Går man till statistiska centralbyrån (SCB) så ser man att arbetslösheten för tillfället är 7,9 procent i riket. Det är långt i från de 3,1 procenten som norran vill få oss att tro. 1075 personer är öppet arbetslösa i Hässleholm utöver det så är 1119 personer inskrivna i div åtgärdsprogram. Sammanlagt 2194 arbetssökande i en kommun som endast har 50000 invånare.

Det är dags att företagen också börjar ta ett socialt ansvar. Att som Bergendals avskeda 12 personer trots att företaget går med rejäl vinst är inte acceptabelt. Trots 66 miljoner i vinst förra året så är jobben inte trygga. Bergendals och andra struntar i att ta socialt ansvar och tänker endast på nästa kvartalsrapport. Det behövs en lagstiftning som förbjuder avsked i företag som går med vinst. Utan kraftigt stärkt arbetsrätt så kommer inte arbetslösheten att sjunka.

Henrik
Nsk Nsk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar