söndag 16 januari 2011

John "Snikus"Bauer - Sundbyberg

Det kom ett mail som jag publicerar nedan:

Hej

Eftersom jag noterat att ni gillar att hacka på John Bauer så kan jag inte låta bli att skicka lite ammunition;

hälsar Göran KI Sundbyberg finns en skola som heter Matpedagogerna. Som namnet skvallrar om är det hotell- och restaurangutbildning i huvudsak. Från sitt grundande har den drivits av ett gäng som kallar som matentusiaster. Trot om man vill, men man har i alla fall drivit en hygglig utbildning i sina huvudämnen. Som många nystartade privatskolor är den inrymd i ett kontorshus med lokaler som knappast är anpassade efter utbildningen och en gymnastiksal finns naturligtvis inte ens på ett vykort. Kanske inte landets bästa hotell- och restauranggymnasium, men långt ifrån det sämsta.

Men så köptes skolan av John Bauer. Ett av de första åtgärderna dessa utbildningens matadorer tänkte sig, var att stänga skolans restaurang. Den gick nämligen med förlust. Restaurangskolor brukar ha en restaurang där eleverna står för ruljansen. Ett bra ställe för eleverna att under någorlunda kontrollerade former få rulla, steka och servera sina första köttbullar. Givetvis är detta en del av utbildningen och inte ett sätt för skolan att tjäna pengar. Men så icke för John Bauer. Nu gick det inte riktigt som man tänkt sig eftersom protesterna var omfattande bland såväl elever som lärare. Dvs de lärare som var kvar och som inte sökte sig till andra arbetsplatser när man såg hur John "Snikus" Bauer ångade in på scenen. Halva restaurangen blev kvar och blir väl så ett tag till (men ger man dem ett finger...).

Trogna sitt vinstideal håller nu lärarkåren på att "omorganiseras" och bort försvinner kunniga och - får man gissa - "dyra" lärare och in kommer sämre kvalificerade - men säkerligen billigare stackare som skall driva vidare "Snikus" kvalitetsprojekt.

Som toppen på turbulensen inom denna affärsverksamhet (för det är ju vad det är), vägrade samtliga elever i ett stort antal klasser att skriva prov i slutet av förra året, i protest mot den undermåliga utbildningen.

Man misstänker att utbildningspolitiska orakel som folkpartisten Jan Björklund eller miljöpartisten Peter Eriksson anser att "marknaden" löser detta genom att skolans rykte försämras, elevunderlaget minskar och skolan till sist läggs ned. Så kan det kanske vara, men under tiden lämnas några hundra elever utan den utbildning de tänkt sig och John "Snikus" Bauer håvar in ytterligare ett antal miljoner av skattebetalarnas pengar

nsk
nsk
nsk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar