lördag 20 februari 2010

Imperialistiskt hyckleri om Afghanistan – vi har inget glömt!


Av ledarred

De två i Afghanistan stupade svenska officerarna har fått media att svämma över av “patriotism” och krafter inom Folkpartiet har påpassligt krävt en utökad svensk truppnärvaro. Det är alltid sorgligt när människor dör i krig, och den nu pågående brittisk amerikanska offensiven har krävt många dödsoffer – också bland civila. Det är bland annat därför vi socialister är motståndare till USA:s Englands, Tysklands, Sveriges och andra västmakters krig i Afghanistan.

Det finns inget mer hycklande, mer falskt och mer fräckt än de borgerliga partiernas (och socialdemkraternas) stöd till den svenska militära närvaron i Afghanistan. En argumentationslinje som med förkärlek drivs är att de västkapitalistiska staternas närvaro syftar till de afghanska kvinnornas frigörelse och till att garantera flickors skolgång.

Dessa partier hoppas att historien suddat ut hur de på 1980-talet förhöll sig till det dåvarande kriget i Afghanistan, men vi har inte glömt.

När Sovjetunionen stred i Afghanistan försvarade sig även denna stormakt med argumentet att man ville garantera framåtskridande och kvinnofrigörelse. Och sant var att de mot Sovjet kämpande islamska fundamentalisterna. skar halsen av kvinnliga skollärare, bekämpade jordreformer och brände skolor. Samtliga svenska borgerliga partier (och socialdemokraterna) slöt upp och stödde dessa fundamentalistiska mujaheddin – Sovjet skulle ju bekämpas. Sanningen var också att USA:s stöd till dessa islamistiska fundamentalister trappades upp redan före det sovjetiska intåget.

Sovjetregimen såg en vänligt sinnad regim i ett grannland hotas av USA-stödda islamister och Röda armén tågade in. Moskvas första intresse var sannerligen inte de afghanska kvinnornas rättigheter. Det handlade först och främst om att förhindra att en fientlig regim kom till makten. Den sovjetiska krigföringen gick – precis som dagens västmakters – ut över civilbefolkningen. Fundamentalisterna stärktes, precis som de idag stärks av den västkapitalistiska krigföringen. CIA tränade och utrustade män som Usama Bin Laden. Man bedrev en ursinnig terror mot den sovjetstödda Kabulregimen och mot alla sociala och politiska reformer. Vi upprepar: den svenska borgerligheten stödde dessa krafter, beskrev dem som befrielsekämpar. Vi frågar nu er borgerliga politiker: tror ni att vi alla glömt detta?

När så Sovjetunionen drog sig ur Afghanistan och dess lydregim sedermera föll utbröt ett kaotiskt och förödande inbördeskrig mellan de islamistiska krigsherrarna. USA satsade då på en ny rörelse som lovade att ta kontroll och skapa ordning; de ultrakonservativa talibanerna. Vi frågar alla försvarare av det USA-ledda “kriget mot talibanerna”: Tror ni att vi glömt detta?

Men när Usama Bin Laden bildar al-Qaida, till och med initierar terrordåd mot det amerikanska fastlandet och skyddas av talibanerna så anfaller USA sin gamla samarbetspartner – kriget mot terrorismen proklameras. Usama Bin Laden hade dock varit terrorist långt innan dess, men då riktade han med USA:s stöd sin terror mot den sovjetstödda Kabulregeringen, mot kvinnliga skollärare och flickskolor. Tror ni att vi alla glömt det?

Att tro att USA och dess hjälptrupper (England, Sverige, Finland, Danmark, Tyskland med flera) nu plötsligt skulle drivas av motivet att skapa demokrati och jämställdhet är, om man studerat de senaste trettio årens afghanska historia, följaktligen absurt.

USA:s krig handlar om att man vill säkra denna del av världen under sin kontroll. Om det kräver en uppgörelse med talibanerna så kommer vi att få se en sådan. För några veckor sedan gick USA:s militära ledning i Afghanistan ut med budskapet att man inte bara försöker få/köpa över basmedlemmar och mellanchefer i talibanapparaten. En uppgörelse med själva talibanledningen, där denna skulle garanteras en plats vid köttgrytorna, uteslöts inte. Talibanledaren Mullah Omar ska ha svarat med att beordra ett stopp på attacker mot flickskolor. Talibanerna och USA har kunnat komma överens förr och kan det säkert även i framtiden. Kriget gäller inte demokratiska rättigheter och jämställdhet. I detta spel är Sverige, för att använda den forne VPK-ideologen Jörn Svenssons ord, “en liten hungrig imperialiststat”. Den svenska härskande klassen söker en roll under det stora imperiets vingar.

För anständiga människor återstår det bara att kräva att denna lilla hungriga imperialiststat omedelbart lämnar Afghanistan. Liksom vi kräver att den stora imperialistmakten gör det.

KB KB KB KB KB HD HD HD NSK BLT BLT BLT SMp SMP Röda Malmö Svensson K&Å Internationalen


3 kommentarer:

 1. Ack så sant! Jag undrar vad alla de som förespråkar den nuvarande truppnärvaron och mera krig i ett av världens absolut fattigaste länder där arbetslösheten överstiger 60 % egentligen har för historiekunskaper. Det kanske är så att de enbart vill undvika att lära av historien Det hänvisas ibland av krigsförespråkare till 1930-talets Tyskland och att man då undvek att sätta stopp för Hitler vilket resulterade i andra världskriget och dess hemskheter.
  Frågan är dock till att börja med om Talibanerna har varken resurser eller ambitioner att utveckla något slags storvälde såsom Hitler hade. Talibanerna är förvisso en hemsk, odemokratisk och djupt osympatisk gruppering som absolut inte ska ges några som helst möjligheter att återta makten. Det finns dock en ryslig problematik som USA i likhet med många gånger förut har satt sig i, nämligen att man valt att satsa på FEL HÄST i form av Hamid Karzai. Karzai har inga planer på förbättrade förhållanden för kvinnor i Afghanistan, han är inte intresserad av demokrati (det har vi redan sett då det förekom omfattande valfusk i samband med omvalet av honom som president). Karzai är också rädd för vad som ska ske när USA och dess allierade drar tillbaka sina trupper. Han har inget intresse alls av att så ska ske. Borde man inte om man har en ärlig intention angående Afghanistan se till att hjälpa fram demokratiska organisationer med folkligt stöd istället? Och borde inte Sverige uteslutande satsa på civila insatser istället för att delta i ett krig som vi inte har med att göra och inte har något ansvar för? USA bär ansvaret för hela maktbalansen i Afghanistan och har därför ett ansvar att ställa allt till rätta igen, om man nu anser att de civila insatserna behöver beskydd så får väl amerikanerna stå för detta. Svenska soldater skall inte befinna sig i Afghanistan och framförallt inte under NATO-flagg!

  SvaraRadera
 2. Helt riktigt - lösningen på krisen i Afghanistan handlar om att stödja det civila samhället, skolor, jordbruksstöd, infrastruktursatsningar, stöd och civil organisationer och hjälp till själv organisering av bönder och arbetare. Skall Afghanistan folk någonsin kunna få ett bättre liv så måste kampen föras mot USA, karzai, krigsherrarna, penningutlånarna och andra feodala rester.
  henrik

  SvaraRadera
 3. För varje dollar som Västmakterna satsar på civil hjälp (skolor, medicin, undervisning etc.) satsas 4 på det militära. Då kan inte syftet med ockupationen vara att hjälpa civilbefolkningen ur stenåldersstadiet.
  Kamelsilaren

  SvaraRadera