tisdag 31 maj 2011

Ett dåligt alternativ


Mycket bra att näringslivet har börjat engagera sig i den här viktiga frågan. Något som behövs om BUNs ogenomtänkta beslut skall kunna rivas upp. Tyvärr så verkar kommunstyrelsens majoritet inte hellre förstå att deras alternativ är feltänkt.

Att ställa om industri- och hantverksprogrammet till att utbilda äldre ungdomar innebär knappast en besparing. I stället för att ungdomarna skall gå direkt från grundskolan till en utbildning som leder till arbete så menar tydligen kommunledningen att först så skall eleverna läsa något annat program i tre år. Därefter skall de sedan påbörja industriutbildningen. Betyder i praktiken att dessa ungdomar skall får tillbringa fyra till fem i gymnasiet. Ett till två extra år på gymnasiet måste rimligtvis innebära en större kostnad för oss skattebetalare än de insatser som behöver göras för att locka niorna att välja ”realistiskt” från början.

Ett annat scenario som uppkommer med denna lösning är att eleverna hänvisas till arbetsförmedlingen. Där de får tillbringa ett till två år med jobbcoacheri, cv- skrivande och andra förvarande aktiviteter.

Har också svårt att se vad kommunen ”sparar” genom att låta arbetsmarknads och kompetensenheten (AK) betala utbildningarna i stället för BUN. Både BUN och AK är kommunala verksamheter. I och för sig olika konton men det spelar ingen roll för oss skattebetalare för bägge kontona fylls på av den kommunalskatt vi betalar. Barn- och utbildningsnämndens besparing blir en kostnad för arbetsmarknadsenheten. Ett nollsummespel om man inte räknar in de kommunala och statliga kostnaderna för vad ungdomen gjorde mellan grundskolan och arbetsmarknads och kompetensenhetens insatser.

Om nu maskinerna skall vara kvar, om lärarresurserna skall vara kvar måste det vara mer ekonomiskt att ha kvar gymnasieutbildningarna och fylla upp lokalerna och lärartjänsterna med vuxenutbildning. Utan ett gymnasieprogram i ”botten” kommer verksamheten att bli ryckig. Tex arbetsförmedlingen köper in en 6 veckors svetskurs som följs av en ny svetskurs 3 veckor senare. Däremellan får lärarna fördriva tiden med att putsa maskinerna och sopa verkstadsgolvet.

Förlängd gymnasietid eller förvaring på arbetsförmedlingen som kommunledningens majoritet föreslår är inga framtidsatsningar, utan endast ett stort slöseri med skattemedel och elevernas tid.

Nu när näringslivet har vaknat och börjat engagera sig i sin framtida personalförsörjning så öppnas spännande utvecklingsmöjligheter för industri- och hantverksprogrammen. Önskar djupt att våra politiker hade modet att greppa tillfället och göra något positivt för Hässleholm i stället för den uppgivenhet och bristande framtidstro som nu dominerar.


Henrik

KB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar