torsdag 3 februari 2011

Ta ert ansvar!

En kvinna som arbetar inom privat hemtjänst inom Hässleholms kommun misstänks ha lurat en åldring på pengar, skriver Norra Skåne idag. Kvinnan skall har fått pengar och låtit sin son sköta mannens ekonomi. Hon skall även ha försökt att förhindra att mannens anhöriga från att få information om mannens sjukdomsläge. Hon verkar helt enkelt ha utnyttjat sin position som hemvårdare till att försnilla pengar från en sjukåldring.

Är inte ett dugg förvånad att detta händer. Den första september 2010 blev det möjligt för åldringar att välja privat hemtjänst istället för den kommunala. Det skulle bli så bra med valfrihet enligt borgarna. Så här sa till exempel -Cecilia Tornerefelt (m): Det är oerhört positivt att det kommunala monopolet bryts. Det skulle bli så bra så. Men de gamla var tydligen nöjda med den kommunala för endast 27 stycken bytte till privat hemtjänst. Nu har efter några månader ca 4% av dem drabbats av svindlare. Vi får hoppas att kvinnan inte har haft fler uppdragsgivare.

Så här skrev jag på Röda Göinge när beslutet togs:

Hemtjänsten raseras

Beslutet innebär att brukare med beslut om bistånd till hemtjänst i form av service i hemmet nu får rätt att välja leverantör. Ett ideologiskt beslut som inte kommer att förbättra för vare sig brukarna eller kommunen. Kostnaderna kommer att öka för nu måste kommunen bygga upp ett valsystem med blanketter, informationsbroscher och administration. Hade varit betydligt bättre att satsa pengarna på att utveckla hemtjänsten. Möjliggjort för brukarna att i högre grad välja vilken typ av stöd de vill ha, höja kompetensen så personalen blev ännu mer professionell och givetvis bygga ut kapaciteten. Risken är nu att diverse lycksökare utan kunskap om äldres behov kommer att starta upp små privata firmor. Små firmor som endast kommer att ha möjlighet att anställa personal på deltid, inte kommer att ha råd att kompetensutveckla personalen, där personalomsättningen kommer att bli hög osv. Allt pekar på en kvalitetsförsämring - våra äldre förtjänar bättre än att utsättas för ett ideologiskt experiment.

Att bjuda in privata företag är att be om problem. Nu undrar jag bara vad

John Bruun (fp) och Cecilia Tornerefelt (m) har att säga om det här och vad de planerar att göra för att det inte skall upprepas. De är nämligen ansvariga för att ett system som möjligör detta har införts.

3 kommentarer:

 1. För gud skulle detta har skett även innan privata företag tilläts erbjuda hemtjänst, med utgång att den som stulit pengar aldrig blivit påkommen eftersom man inte vetat vem det var. //En som arbetat inom hemtjänst och hemvård

  SvaraRadera
 2. Sakfel! Det har varit en dementi i NSk gällande denna artikel! Det var en kvinna i den kommunala hemtjänsten! Om ni ska vara konsekventa i er kritik borde ni väl nu kräva att all kommunal hemtjänst privatiseras! Varför skriver inte "Röda Göinge" detta?
  // Anders

  SvaraRadera
 3. Problemen med hemtjänsten är att för många hjälpare springer ut och in hos de gamla,som inte hinner lära sig vem de har att göra med.När stölder så äger rum,går dessa ju inte för polisen att utreda,och det blir den gamle som får stå där med lång näsa utan smycken och pengar m.m.

  SvaraRadera