måndag 7 september 2009

Valfläsk!



Regeringen skjuter till tio miljarder kronor till kommuner och landsting för 2010 i den kommande budgeten enligt KB. Konjunkturinstitutet (KI) hade räknat med att kommunernas budget skulle öka med 7 miljarder kronor nästa år, varav omkring 1,5 miljarder kronor skulle komma från höjda kommunalskatter.
De nya miljarderna kommer att minska risken för skattehöjningar och skattehöjningar vill regeringen undvika till varje pris. Det skulle ta bort ett av alliansens viktigaste valargument. Nämligen att de har sänkt inkomstskatten för många medborgare. En höjning av kommunalskatterna skulle medföra att skattesänkar argumentet skulle framstå som ihålig retorik.
Det positiva med tillskottet är att nu finns det möjligheter att dra tillbaka många kommunala varsel, en bieffekt av dagens besked. Men vi skall nog inte tro att det har varit regeringens avsikt att rädda kommunala välfärdsjobb. Om sysselsättningen är huvudanledningen till dagens tillskott så hade nog inte moderaterna lovat en utökning av jobbskatteavdraget med 10 miljarder av kommunernas pengar.
Regeringen försöker nu framställa sig som kommunernas räddare - trots att de för ett par dagar sedan lanserade förslag som minskar kommunernas intäkter.
Vem tror de att de lurar.
Henrik
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090907/OPINION/463404956/1338
KB
KB
KB
KB
KD
HD
Aftonbladet
Barometern
DN
SvD
jj.n

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar