torsdag 10 september 2009

Betygsinflation!





Jag som trodde att Jan Björklund hade monopol på skolpolitiska tokigheter i folkpartiet får nu tänka om. Det verkar som om Sveriges alla skoldårar har samlats i folkpartiet. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ordförande i Trelleborg folkpartisten Lars Hemzelius, lanserar förslaget att lärarnas löner skall bestämmas av elevernas resultat på proven. Han motivera förslaget med – De bästa lärarna ska ha de högsta lönerna.
Skall bli verkligen intressant att se det konkreta förslaget.
Hur Lars har tänkt att hantera problemet med att elevernas förkunskaper och motivation skiljer sig åt mellan programmen. Många lärare kommer nog vilja byta till mer lönsamma program.
Hur Lars har tänkt att hantera problemet med de ämnen som inte har nationella prov. I de ämnena gör den undervisande och betygsättande läraren själv proven och sköter själv rättningen. Men Lars verkar ha ett grundmurat förtroende för lärarnas ärlighet och vara övertygad om att de är nöjda med sin nuvarande lön.
Hur tänker Lars hantera risken med att lärarna börjar inrikta undervisningen på det som kommer på provet. Något som är ett jätteproblem i den provstyrda amerikanska skolan. Demokratisk fostran och andra mer svår mätbara undervisningsmål riskera att trängas ut. Men det kanske Lars fixar med något nytt spännande förslag - han verkar idérik.
Men det finns helt klart fördelar med Lars lönesytem - det lär inte dröja många år innan Trelleborg kommer att utnämnas till Sveriges bästa skolkommun - den enda kommunen där alla elever har MVG i allt.
Då kan Jan och Lars gå ut i pressen och berätta att Sveriges skola är världsbäst på kunskaper.
Kan inte någon stoppa Knoll och Tott innan de har förstört den svenska skolan!
Henrik
Sydsvenskan
Dagen
Trelleborgsallehanda
Trelleborgsallehanda
Röda Malmo
christermagister
annarkia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar