lördag 12 september 2009

Borgarpolitiken drabbar kvinnorna!




Makalösa föräldrar har undersökt möjligheterna till barnomsorg på obekväm arbetstid i Sveriges kommuner. Antalet kommuner som tagit bort möjligheterna till barnomsorg på obekvämtid har ökat från förra året. Konsekvensen av detta är att många ensamstående har tvingats säga upp sig från sina jobb eller inte har haft någon möjlighet att tacka ja till ett arbete som innebär kvällsarbete.
Vi lever i en globaliserad värld där vi uppmanas att vara flexibla med anställningsformer, arbetstider och bostadsort enligt borgligheten. Men när vi behöver hjälp i form av barnomsorg för att klara av det - så rycker borgligheten undan möjligheterna för oss genom att stänga dagis. Tydligen så finns det bara mamma, pappa barnfamiljer med hela släkten i närheten i borgarnas föreställningsvärld. Vårdnadsbidraget är ett uttryck för denna gammalmodiga uppfattning om hur en familj ser ut. Skrota vårdnadsbidraget och satsa pengarna på dagis med generösa öppettider. Vi behöver en familjepolitik för 2000 talet inte 1950 talet. Som det är nu så drabbas kvinnorna och barnen av borglighetens föråldrade familjesyn.
Henrik
SvD
Aftonbladet
Makalösa Föräldrar
Blogg

11 kommentarer:

  1. ni lever i en fantasivärld. Det fanns inte obekväm barnomsorg före 2006 heller och dessutom hade föräldrarna mindre kvar efter skatt

    SvaraRadera
  2. Vi romantiserar inte tiden förre 2006 då vi fick en öppet borgerlig regering. Vi socialister vill bara att barnomsorgen ska se till behoven som finns och inte styras av vinstintresse.

    SvaraRadera
  3. Men lilla vän, vare sig det hade varit den vänstra sidan om satt eller den högra hade resultatet varit desamma. Att inbilla isg att den vänstra sidan hade gjort något annorlunda är att leva i en fantasivärld.

    SvaraRadera
  4. Sundsvalls kommun har röd/grönt styre, så i detta specifika fall kan man inte skylla på borgarpolitiken. Mvh Annacarin Ericsson

    SvaraRadera
  5. Till Anncarin - jag tro dig, socialdemokraterna är ingenting annat än Reinfeldt light. Det behövs att medborgarna organiserar sig och kämpar för en bra gemensam sektor. Den röd/gröna sk oppositionen är ingen opposition utan en pågående katstrof. Det är dags att börja bygga nya politiska alternativ till fredrik och mona.
    henrik

    SvaraRadera
  6. Till Anonym: Vi stödjer inte den "vänstra sidan". Vi tror inte den så kallade oppositionen är lösningen på dagens utmaningar. Det är därför vi är ett eget parti. Och att se föräldrar som en homogen grupp som alla fått det bättre under högerstyret är verkligen att leva i en fantasivärld!

    SvaraRadera
  7. Vem är det som har en föråldrad kvinnosyn? Du problematiserar inte ens det du skriver "som det är nu så drabbas kvinnorna och barnen". Var är alla pappor? Har inte män barn som behöver barnomsorg?

    Innan 2006 saknade 5 av 10 kommuner barnomsorg på OB-tid. Nu saknar 6 av 10. Det är bra med diskussioner om regeringsalternativen, men att som du vinkla ditt inlägg så att det framstår som att det före 2006 var väldigt mycket bättre är inte rent spel.

    SvaraRadera
  8. Freja du har rätt, jag borde ha skrivit ensamstående föräldrar istället även i avslutnings meningen. Det var inte bra före 2006 men efter 2006 har utvecklingen gått bakåt.

    SvaraRadera
  9. Ökad valfrihet, dvs en barnomsorgspeng som följer barnet oavsett var det lämnas tror jag skulle lösa de flesta av dessa problem.
    Föräldrar skulle då kunna hjälpas åt med varandras barn och få betalt. Gör de så idag spar de pengar åt kommunerna utan att få något för det.
    Valfriheten har ökat, nu är det ersättningssystemet som behöver göras om.
    Skulle tro att (s) är mot allt annat än komunala verksamheter på (s) promisser. Så har det iaf varit tidigare. Med nuvarande regering finns hopp om bättring, blir det regeringsbyte är det kört!!

    SvaraRadera
  10. Problemet är väl att de borgerliga anser att valfrihet innebär valfrihet enbart för kärnfamiljen, det syns ju på det sätt de öppnar för valfrihet på. De erkänner ju själva att de vill satsa på kärnfamiljen och på så sätt tror att man "motverkar" bildandet av av ensamstående familjer, dvs styr föräldrar så att det inte "lönar sig att skiljas". De tror att om barn blir till så är det alltid en mamma och pappa som är tillsammans från början och sedan skiljer sig för att de kan, eller nåt. Sen slänger man in en skräddarsydd "rapport" som bevisar hur mycket bättre barn till sammanboende mår och simsalabim har man skrämt alla par som bråkar ifrån att skilja sig... Det är i borgarnas ögon (läs kristdemokrater) helt politiskt korrekt att styra folk på detta vis. Socialdemokratiska ideologier har tidgare å andra sidan varit rigida då man stirrat sig blinda på kommunalt eller privata verksamheter. Jag har ett barn som är snart 3 och har min son dagtid på sitt dagis i närheten och när jag får jobb på helger får jag ha honom på det enda dygnetrunt-öppna dagis som finns i hela stockholm. För min sons del hade det varit bättre att få vara i hemmiljö och få sova hemma och för min del hade jag gärna sluppit att resa så långt för att hämta honom efter arbetspasset. Jag tycker på det stora hela att det är en skam att denna debatt om barnpassning hela tiden fokuserar kring förälderns behov. Det är en skam att inte ensamföräldern har lagstadgad RÄTT till dagjobb så att barnet slipper bli drabbat. Ett barn ska slippa gå upp klockan 4 på morgonen eller åka hem mitt i natten fran dagis. Jag har sedan jag blivit mamma blivit av med flera jobb pga att jag valt att tillgodo se min sons behov före mina. Det är ngt som sker per automatik när man ser den man älskar mest av allt må dåligt pga att jag måste jobba dygnet runt. Hellre än att äta bra varje dag har jag valt att äta gröt 2 ggr om dagen bara han mår bra. Jag tror att barnen skiter i det här med rött eller blått, men tll syvende och sist fattar väl alla som inte är född med guldsked i mun att borgarna skiter i ensamstående föräldrar och våra barn. Det behöver man inte vara nån Einstein för att fatta.

    SvaraRadera