fredag 25 september 2009

Jobbskatteavdragets effekter är en myt!

Genom införandet av jobbskatteavdraget hävdar regeringen att fler jobb har skapats. De stödjer sig på en ekonomisk teori från 1803 om potatis, nämligen Says lag. Lite förenklat går Says lag ut på att utbudet skapar sin egen efterfrågan. Om utbudet av en vara ökar så sjunker priset, ett lägre pris ger en ökad efterfrågan på varan.
Problemet är att det är en stor skillnad mellan 1800 talets potatismarknad och svensk arbetsmarknad på 2000 talet. För att jobbskatteavdraget skall leda till fler arbetstillfällen så måste avdraget göra att lönerna sjunker. Löner i Sverige är reglerade i avtal och åker inte berg och dalbana på grunda av höjda eller sänkta skatter. Det som händer är inte att lönerna sjunker utan att arbetstagarna får mer kvar i plånboken. Med andra ord så ökar inte efterfrågan på arbetskraft.
Däremot så kan man tänka sig att löntagarnas ökade köpkraft kan leda till att öka efterfråga och därmed stimulera ekonomin. Löntagarnas efterfrågan ökar givetvis när deras köpkraft ökar men samtidigt så minskar statens efterfrågan på varor och tjänster med lika mycket. Det blir i bästa fall ett nollsummespel. Vad som uppkommer är en förändrad efterfrågan i och med att staten efterfrågar vissa varor och den enskilda en annan typ av varor och tjänster. T.ex. Från hemtjänst till hushållsnäratjänst.
Avdraget kan rent utav minska efterfrågan och förvärra krisen - risken är nämligen att hushållen inte konsumera upp hela skattesänkningen utan sparar hela eller delar av den.
Min slutsats är att jobbskatteavdraget minskar efterfrågan på arbetskraft istället för att höja den.
Henrik
HD
KB

1 kommentar:

  1. Ja, jag läste i Metro idag där man skriver att jobbskattevadraget har lett till att samma människor som fått mer i plånboken drabbats av ökade bolåneräntor. Jag skäms lite nu men jag sitter faktiskt och garvar högt för mig själv... Plus minus 2 blir faktiskt minus. I slutändan förlorar man på att vara girig. Pengar är inte viktiga, det är människan som har pengar som är viktig och är hon inte det så är det bättre att hon är fattig, för det värsta som finns är en dåre med pengar.(Citat) Haha.

    SvaraRadera