lördag 5 september 2009

En ursäkt ändrar ingenting!


En ursäkt ändrar ingenting!

Ursäktandet har brett ut sig! Man ber om ursäkt för allt från för dålig städning till folkmord.
För några år sedan hörde man Göran Persson be om ursäkt för svenska statens illdåd mot –var det samerna eller var det resandefolket eller kanske folk som fått etiketten utvecklingsstörda? Vad är det för allvar i det? Jag ber om ursäkt för något som personer jag inte känner gjort mot andra jag inte känner för 40 år sedan. –Vad är en sådan ursäkt värd?
Att ställa sig och be om ursäkt kostar inte så mycket och gör inte heller någon skillnad.
Tycker man att det var fel, får man väl göra något i praktiken för att kompensera detta!

En annan variant av tomt prat är ”Just nu-svararen”. Om man har ett företag dit många vill ringa så väljer man om man skaffar mer personal som tar emot samtalen eller om man skaffar en ”just nu-svarare”. –”Just nu är det många som ringer till oss. Men ditt samtal är placerat i kö och vi jobbar för du skall få svar så snabbt som möjligt. Tack för att du väntar.” Ibland följt av nån lugnande melodi. Vad hjälper det dig när du sitter där och rasten snart är slut eller bussen snart skall åka? Du ska klara dig med ett tack och brist på hjälp.

Jag kom in på stationen för att åka till Malmö. En snabb blick på skärmen för avgångar visade att den var ur funktion. På en station som är nästan kliniskt ren från personal som vet något om tågtrafiken blir man lite osäker. Hur få reda på från vilken perrong tåget går och exakt vilken tid? Som om en högre makt sett mitt beråd, kom en röst ur högtalaren. Det rasslade och sprakade. Jag kan inte svära på att jag hört allt, inte ens att jag hört rätt –det lilla jag hörde. Man var ledsen för att skärmarna med information om avgångar och ankomster inte fungerade. Man bad om ursäkt!

Vi som besöker Hässleholms station regelbundet vet att det finns många saker som inte fungerar där. Rulltrapporna är avstängda titt som oftast. Skärmarna är släkta. Klockorna är borta. Det luktar kiss i hissen. Vi som använder stationen vill inte ha det så. Vad hjälper det att be om ursäkt? En ursäkt kostar ingenting och betalar ingenting. Vi behöver en fungerande station NU!

Nej! Vi ska sluta acceptera tomt prat och undanflykter. Tjänstemän och politiker i alla nivåer och sammanhang har sitt uppdrag för att ändra vår värld och göra den bättre. Tompratet kan de bespara oss. Informationsskärmen ska funka, gör den inte det så är det nödvändigt att fixa informationen på något annat sätt. Be inte om ursäkt, ordna det! Här och nu!
Det är nu vi behöver service, skola, vård och information. Det är här det ska funka. Passa på medan vi lever! Summa summarum: Det ska va gott, fint, lätt att leva - annars kan det kvitta.

Kristina

1 kommentar: