fredag 4 september 2009

Spirit of nedläggning




Kronfågel varslar 175 anställda i Kristianstad när de lägger ner slakteriet. Till dessa skall också läggas de som drabbas bland underleverantörer och serviceföretag som Kronfågel anlitar. Kronfågel vill koncentrera all slakt i Sverige till sin fabrik i Valla i Södermanland. Stordrift är Kronfågels recept för att få upp profiten.
Frakta kycklingar på lastbil över halva Sverige för att sedan frakta tillbaka dem till Maxi i Kristianstad är inte en hållbar industristruktur. Miljömässigt är det en katastrof och företaget blir sårbarare för allt från glasattacker till salmonella risker. En rejäl höjning av kilometerskatten skulle förhindra sådana här dumheter. Moraliskt är det ett vidrigt beslut - varför är det bara arbetarna som skall bära bördan av den nuvarande krisen. Svenska Lantmännen och Kronfågel bör också ta sitt samhällsansvar för Kristianstad och Sverige.
Kommunalrådet Bengt Gustafson (M) säger att kommunen ingenting kan göra. Istället handlar det om att ta hand om "efterdyningarna". Klart kommunen kan agera om kommunledningen vill. Kommunen kan undersöka alla möjligheter som de har för att försvåra flytten för Kronfågel, hota med att säga upp samarbetsavtal, se över olika taxor osv. Ge tjänstemännen i uppdrag att försöka ta fram idéer som kan höja flyttkostnaderna för Kronfågel. I det här läget skall kommunen stå på invånarnas sida inte på "flyttfågelns".
Förhoppnings så kommer facket bör omedelbart ordna möten och protester men även kontakta kollegorna i Valla för att tillsammans utarbeta en strategi mot utflyttningen.

Henrik
KB
KB
KB
KB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar