tisdag 1 september 2009

Starve the beast



Underskottet i de offentliga finanserna beräknas av ekonomistyrningsverket (ESV) bli 201 miljarder kronor för 2009, en försämring med 40 miljarder från prognosen i våras.
"Vi ligger långt under överskottsmålet och ytterligare finanspolitiska satsningar bör tas med stor försiktighet", säger prognosansvarig Håkan Jönsson på ESV Svenska Dagbladet.
Det är kanske inte så konstigt att statens finanser visar rött när regeringen under mandatperioden har sänkt skatterna med närmare 85 miljarder. Varav huvuddelen har gått till de redan välbeställda. Nu skall moderaterna låna upp 10 miljarder till så att de kan genomföra det sista steget i jobbskatteavdraget. Vi har en regering som lånar till skattesänkningar - undrar vilken kursbok i ekonomi som Anders Borg har läst.
Förra gången borgarna kom till makten så raserade de också statsfinanserna. Det här är ingen slump utan en väl uttänkt konservativ strategi.
Borgligheten vill minska på välfärden men de vet att svenska folket tycker om sina välfärdssystem. De kan därför inte gå tillval på en nedskärningspolitik och hoppas på att få stöd för sin politik. De väljer därför istället en skattesänkningspolitik som dränerar det gemensamma på resurser - om statens skuldsättning blir tillräckligt stor så tvingas nedskärningarna fram. En teori som på amerikanska kallas "Starve the beast". Det är borglighetens inofficiella politik idag. Budget underskottet på 201 miljarder är ingen slump utan resultatet av en medveten politik.
Henrik

Svd
Jonas Sjöstedt
mpartistaten
Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar