Media om Socialistiska Partiet

 Lokaltidningen 2010-05-20

 

Socialist mot nedskärningar

Henrik Hedman har startat ett nytt parti

HÄSSLEHOLM. – Om hässleholmarna ger oss förtroende lovar vi att rösta mot alla nedskärningar av den sociala välfärden och all utförsäljning av kommunala verksamheter. Det säger Henrik Hedman som startat det Socialistiska partiet i Hässleholm.

I partiet finns sex avhoppade vänsterpartister som inte gillar den rödgröna alliansen och som anser att vänsterpartiet gått med på att sälja ut sina politiska värderingar.
- Hässleholm är på väg att förvandlas till en modern bruksort med en patron som äger mer och mer av den kommunala verksamheten. Joakim Ohlén har redan tuggat i sig Kaptensgården, Ekegården och Sjögläntan i Vinslöv. Nu kastar han troligen sina lystna blickar på Österås och det planerade badet, säger Hedman som anser att Ohléns ägande ger honom makt och inflytande i kommunens korridorer.

Det enda sättet att rädda välfärden är ett nationellt upprop och att invånarna protesterar mer anser Hedman som tar Vittsjöbornas kamp för sitt bibliotek som exempel.

Det Socialistiska partiet har bara sju medlemmar men hoppas på att bli fler genom att visa upp sig på gator och torg, dela ut flygblad, hålla politiska möten och att blogga.

Henrik Hedman som växt upp i Umeå och har bott tio år i kommunen tycker att Hässleholm är en bra bostadsort.
- De flesta ärenden går snabbt att utföra och kommunikationerna fungerar bra. Det tråkiga är att välfärden har nedrustats.

Barngrupper på förskolor som har ökat i storlek, nedlagda byskolor och en sjunkande lärartätheten är exempel som Hedman nämner. Friskolor som ägs av privata riskkapitalbolag är ett annat.
- Ägarna är inte intresserade av att utveckla skolan, utan avsikten är att öka lönsamheten för att sedan sälja vidare med vinst. Vård, omsorg och utbildning har blivit ett geschäft.




Kristianstadsbladet

Splittring inom V

Publicerad: 15 september 2009, 01:15


Hässleholm
Vänsterpartiet i Hässleholms splittras. Avhopparna med tidigare V-ordföranden Hans Wendel i spetsen lanserar i stället en lokalavdelning för Socialistiska Partiet som siktar på kommunvalet 2010.



– Ledningen som blev här i Hässleholm är inte så intresserad av att stå för rättvisa och solidaritet, precis som på region- och riksdagsnivå, säger Wendel, som i går avsade sig sitt uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet.

Flera medlemmar från Vänsterpartiet riktar sitt missnöje genom att hoppa av partiet och starta en avdelning i Hässleholm för Socialistiska Partiet. I helgen startade också en lokalavdelning i Malmö och inom kort ska partiet lanseras i Lund. Det första mötet i Hässleholm hålls på måndag i nästa vecka, samma dag som Wendel fyller 74 år.

– Vänsterpartiet har gått upp i knäet på Socialdemokraterna. Det är en borgerlig politik på alla partier i riksdagen, säger Wendel.

Partiet arbetar bland annat för att socialisera bankerna och ta bort karensdagen. Lokalt kommer man arbeta för att stoppa privatiseringarna. Via protester och namninsamlingar ska man också försöka hindra nedskärningar.

– Jag hoppas att folk tänker till att det är orättvist i kommunen och i samhället. Vi är motståndare till att sälja ut kommuninvånarnas tillgångar, då tänker jag på Kaptensgården och Ekegården. Det är en liten klick som bestämmer det. Jag tycker det är olagligt.

Wendel har under många år varit frontfigur för vänstern i Hässleholm. Han blev medlem 1976 och ordförande tre år senare. Sedan dess har han till och från suttit på den posten i 25 år. I fullmäktige har han suttit i flera perioder sedan 1980. Även Kristina Runklint finns bland dem som hoppar av partiet. Ordförande blir Henrik Hedman, 49 år, som efter att i Umeå varit aktiv i Socialistiska Partiet haft ett uppehåll i politiken.

– Det behövs ett nytt radikalt alternativ, ett nytt arbetarparti, säger Hedman.

Han berättar att en annan fråga som ska drivas rör miljön.

– Hässleholm ska bli en miljökommun som kan visa framfötterna genom att bygga kommunala vindkraftverk.

Under hösten börjar arbetet inför kommunvalet nästa år med målet att komma in i fullmäktige.

– Det är en klar risk att det blir lite trängre på vänsterkanten, men jag tror att vi kan locka både soffliggare och missnöjesröstare. Det är upp till Vänsterpartiet att vässa sin politik, säger Hedman.

– Vi kommer att få röster från alla partier, många tycker att utförsäljningarna är orättvisa, säger Wendel.

Johannes Lindén
0451-830 50
johannes.linden@kristianstadsbladet.se
PERSONLIGTNamn: Henrik Hedman.
Ålder: 49 år.
Uppväxt: Född i Umeå, bott i Skåne i 16 år.
Yrke: Gymnasielärare i samhällskunskap och historia sedan tio år. Tidigare sprutlackerare på Volvo.
Familj: Hustrun Eva, dottern Saga 18 år och sonen Linus 16 år.
Djur: Katten Freja.
Fritidsintresse: Bygga kajaker och paddla.
Bil: Renault Scenic.

(V)-avhoppare bildar parti

Av Hans Bryngelson 13 SEPTEMBER 2009 22.04 (UPPDATERAD 23.49)
Nu är det klart. Avhoppare från Vänsterpartiet i Hässleholm bildar eget med siktet inställt på kommunvalet nästa år.
"Hässleholm behöver ett nytt socialistiskt alternativ", skriver avhopparna i ett brev och inbjuder press och allmänhet till en presskonferens på onsdag.

En av grundarna till det nya partiet - Socialistiska partiet - menar att vänsterpartiet har satt sig i knät på socialdemokraterna och att detta leder till en "anpassning till marknadskrafterna och en borgerlig socialdemokratisk politik".

Bland parollerna som det nybildade partiet ställer sig bakom finns; stoppa privatiseringen, socialisera bankerna, bort med karensdagen samt ett återinförande av 90-procent ersättningsnivå i a-kassan.

Förutom Hans Wendel är Kristina Runklint och Henrik Hedman avhopparna som bildar ett nytt parti i Hässleholm. 

Revoltörer till vänster

Publicerad: 15 september 2009, 01:15
Senast uppdaterad: 15 september 2009, 10:45

ººVänsterpartiets närmande till S och MP för att bilda en koalitionsregering efter valet 2010 är inte populärt överallt. I Hässleholm har det till och med lett till att medlemmar har hoppat av.

Det är bland annat den tidigare lokale V-ordföranden, Hans Wendel, som har fått nog. Nu ansluter han sig till det revolutionära Socialistiska partiet, för att motverka "Vänsterpartiets högervridning".

Wendel med flera menar att de rödgröna driver "en borgerlig socialdemokratisk politik" och vänder sig mot att V under Lars Ohly har accepterat utgiftstak, överskottsmål och en självständig riksbank.

Nja, sanningen är väl att dessa förutsättningar – garantin för en ansvarsfull ekonomisk politik – har svalts ytterst motvilligt och enbart av tillfälliga, taktiska skäl. Ohly, som näppeligen har gjort någon klassresa, är fortfarande en k-märkt socialiseringsivrare. Han driver en linje som handlar om att le och ha det kul i stället för att ta striden om de värden han står för. Nu söker han bara makten för maktens egen skull, och bryr sig då inte så mycket om att klargöra vad han egentligen vill.

Intressant är dock att Ohlys partimedlemmar ute i distrikten är mer hårdföra än vad partiledaren är och att de till och med gör myteri – nästan en parallell till Skåneupproret mot Sahlin.

I varje fall ytterligare ett tecken på att V-ledaren inte klarar av vare sig den inre eller den yttre kommunikationen.




"Vi har inte suttit i något knä"

Publicerad: 15 september 2009, 01:15


Hässleholm
"Det är alltid tråkigt när någon är missnöjd", säger Vänsterpartiets ordförande Per-Åke Purk om splittringen inom partiet.





Per-Åke Purk (V). Bild: Annica Jönsson
En av partiets trotjänare i Hässleholm, Hans Wendel, lämnar partiet och tar med sig fler av medlemmarna in i Socialistiska Partiet.

– Det är inte ovanligt att man skiftar parti, men det är bara att beklaga att han inte har kvar samma värderingar längre, säger Per-Åke Purk.

En av anledningarna är att Wendel tycker att Vänsterpartiet har krupit för nära socialdemokratin. En floskel, menar Per-Åke Purk.

– Lokalt har vi i alla fall inte suttit i något knä. I så fall har vi gjort det i många år eftersom vi haft samarbete med Socialdemokraterna i flera år, säger han.

Hur tror du det här kommer påverka kommunvalet?

– Det blir en fajt man får ta. Vi ska visa att vi är ett parti som kan komma med bra förslag så väljarna tycker vi är värda att rösta på. Vi kör vidare med vår modell.

Johannes Lindén

Textstorlek
Facebook


Joakim Wendel hoppas att (V) ska få tre-fyra platser i fullmäktige efter nästa års val. Bilder: Johanna Wallin.

Wendel vill stärka V

Publicerad: 19 november 2009, 01:15


Östra Göinge
Turbulensen i det splittrade vänsterpartiet i Hässleholm vill Joakim Wendel lägga bakom sig. I stället vill han fokusera på att stärka partiet i sin nya hemkommun, där han hittat lugnet.

Joakim Wendel
Ålder: 41 år.
Bor: Broby.
Född: Finja.
Familj: Sambo, tonårsdotter.
Intressen: Huset, trädgården.
Vad betyder Östra Göinge: Lugn och ro.
Aktuell: Kämpar för att vänstern ska få fler platser i fullmäktige.

Vänsterns platser i fullmäktige:
Valet 1988 och 1991: 1 plats.
Valet 1994: 2 platser.
Valet 1998: 4 platser.
Valet 2002: 3 platser.
Valet 2006: 1 plats.


Joakim Wendel har lämnat det splittrade Vänsterpartiet i Hässleholm men fortsätter att driva sin politik i Östra Göinge.
Som nybliven Brobybo njuter han av att kunna sova hela nätter utan att bli störd av utryckningsfordon och skrikiga tågbromsar. Att renovera 60-talsvillan och påta i trädgården är intressen som han nu gärna odlar. Att ge sig in i politiken kunde han inte låta bli, nu hoppas han att vänsterpartiet ska kunna bli lika starkt som i valen 1998 och 2002 då vänstern fick fyra respektive tre platser i kommunfullmäktige. Den senaste mandatperioden har Mats Andersson varit ensam vänsterpartist i fullmäktige och sedan han drabbades av sjukdom har stolen stått tom.

Vems stolar som Joakim Wendel och hans partikamrater ska stjäla i valet nästa år lämnar han till väljarna att bestämma.

– Men jag hoppas att Sverigedemokraterna inte ska finnas, säger han.

Vad tycker du om deras framgångar?

– Det är inte så lustigt. När den här regeringen, och även den förra, enbart gynnar de rika – trots att det finns gott om pengar i kassan.

Från V till nytt parti
Splittringen inom partiet i Hässleholm ledde till att flera Vänsterpartister gick över till Socialistiska partiet. De menade att Vänstern suttit i knät på Socialdemokraterna.

– Jag tycker att man kan kräva mer av ett samarbete, säger Joakim Wendel.

Samtidigt är han beroende av de andra partierna.

– Ett samarbete måste till om ett så litet parti som Vänsterpartiet ska ha någon chans, säger han och fortsätter efter en stund;

– Men om vi ska växa kanske vi inte ska samarbeta.

Om Joakim Wendel får en plats i fullmäktige kommer han att arbeta i samma anda som Mats Andersson gjort.

– Han stred mot överheten och det kommer jag att fortsätta med.

Wendel utesluter inte ett samarbete med alliansen i enstaka frågor.

– Om det kommer upp en fråga från borgarna som är bra för medborgarna så kommer jag att nappa på den.

Tillsammans med sin sambo bättrar Joakim Wendel på befolkningsstatistiken i kommunen. För att locka hit fler och för att få ungdomarna att stanna kvar tror han att en arena måste till.

– Jag jobbar mycket för att få till fler fritidsaktiviteter. Vänstern ska jobba för ett aktivitetshus, med bad, bowling och allt. Går det i Hörby så går det här. Finns det inget för ungdomarna flyttar de härifrån.

Naturen tror han också ska kunna locka nya invånare till Östra Göinge.

– Ja, absolut. Jag kan inte förstå att folk väljer Kristianstad eller Hässleholm om man nu söker lugnet.

Ställa högre krav
Vad gäller politiken på riksplan tycker han även där att Vänstern ska ställa högre krav i eventuella samarbeten. Han är missnöjd med hur Socialdemokraterna behandlat hans parti.

– Vi måste jobba för sextimmarsdagar med bibehållen lön, och inte lägga oss där. S lovade oss en utredning men det är det enda vi fått. Man tillsatte en utredning och sen blev det inte mer av det. Och vi vill inte göra som Miljöpartiet, höja alla avgifter, till exempel bensinskatten. Höjer man den blir det dyrare för folk att ta sig till jobbet eller åka iväg och söka jobb – det leder till ökad arbetslöshet.

I kväll, torsdag, kommer representanter från V-distriktet i Malmö på besök. Det blir ett öppet möte som börjar 18.30 i ABF:s lokaler.

Maria Sällberg

Affischering kan resultera i böter

Publicerad: 7 december 2009, 01:15


Hässleholm
Tekniska kontoret vill kunna bötfälla personer som affischerar olagligt. Kontoret lägger i dag ner både tid och resurser på att ta bort klisterlappar.

– Vi har hört talas om att det finns kommuner som skickar räkning till avsändaren. Vi ser över lagrummet för att se vad vi får göra, säger tekniska nämndens ordförande Pär Palmgren (M).

Angivna platser såsom anslagstavlor och fasader på egna fastigheter för näringsidkare är tillåtet att affischera på. Men om ingen tillåtit uppsättningen är det emot reglerna.

Den senaste tiden har klistermärken och annan märkning eskalerat. Polisen kontaktade kommunen tidigt i höstas.

Bland annat har politiska kommentarer synts i stan. För några veckor sedan var tätortsskyltarna i Hässleholm övertäckta med "Olléneholm", vilket syftar på fastighetsägaren och tidigare moderaten Joakim Ollén, som köpt kommunala fastigheter i staden.

En faktura kan, om tekniska kontoret får stöd av lagen, skickas till nybildade Socialistiska partiet, som via en blogg medgett att man ligger bakom stadens "namnbyte".




Norra Skåne

Hans Wendel hoppar av

Av Anton Torkelsson (prao) 14 SEPTEMBER 2009 14.31 (UPPDATERAD 14.37)
Hans Wendel har kommit med besked om att han avsäger sig som ersättare i kommunfullmäktige. Anledningen är att han lämnar vänsterpartiet.
En av grunderna till hans avhopp är att han tycker att vänsterpartiet har satt sig i knät på socialdemokraterna. Wendel och två andra avhoppare bildar ett nytt parti - Socialistiska partiet - och siktar nu på kommunvalet nästa år.

Twitter   Facebook   Pusha   Tipsa Tipsa en vän



Hässleholm fick ett
nytt socialistiskt parti

Av Henrik Nordell 16 SEPTEMBER 2009 18.54 (UPPDATERAD 19.03)
Att bekämpa nedskärningar i välfärden står högt upp på agendan för det socialistiska parti som presenterades på onsdagen.
– Vi vill vara ett vänsteralternativ som går ut på gator och torg och protesterar, säger Henrik Hedman, en av initiativtagarna.
De tre personer som startat gruppen i Hässleholm är Henrik Hedman, Hans Wendel och Kristina Runklint. Ett 20-tal liknande partigrupper finns spridda i landet och när de presenterade partiet pratade de mycket om hur samhället måste ta ansvar för låginkomsttagare, sjuka och arbetslösa. De pratade också om den finansiella krisen.
– Man ser hur bankerna agerar och hur regeringen räddar dem, men det är vi oskyldiga som får betala för krisen, säger Henrik Hedman.
Just bankerna gick de hårt åt och kritiserade dem för att ta ut stora vinster och placera i skatteparadis medan låginkomsttagare fick stå för notan.

De besparingar som vi nu ser i kommunen vill de undvika genom att ta bort utgiftstaket i kommunens budget. De vill dessutom hindra utförsäljning av kommunala byggnader eftersom de tillhör invånarna, berättar de. Finansieringen ska främst ske genom att höja skatter för de rika och att staten ger mer av sina pengar till kommunerna.
– Jag tror att om vi hade protesterat mer så hade också kommunerna fått mer pengar av regeringen. Folket vill ha kvar en bra sjukvård och att man satsar på arbetslösa, då ser vi också att folket engagerar sig, säger Henrik Hedman.
– Oppositionen (s) säger ingenting om vad de ska göra om de får makten. De säger bara att de måste ha en mindre budget, men vi tycker att man ska kunna tänja den i svåra tider, säger Hans Wendel.

Det märks en tydlig socialistisk ideologi när partimedlemmarna talar, något som de också tycker ska vara utmärkande för partiet. Privatskolorna är en sån fråga, där de också går längre än vad Vänsterpartiets ledare Lars Ohly har sagt. Det nya socialistiska partiet vill inte bara förbjuda vinster i privatskolorna, de vill att skolorna helt återgå till att bli kommunala.
Även sjukvården är en fråga som engagerar, speciellt med tanke på arbetssituationen för sjuksköterskorna på avdelning 38 i Hässleholm.
– Där får de gå på knäna samtidigt som det finns sjuksköterskor som går kurser på arbetsförmedlingen och lär sig skriva cv:n. Det skulle vi vilja ändra på, säger Henrik Hedman.
Nu har de sikte på kommunvalet 2010 och ska innan dess hålla möten och värva fler medlemmar. 

"Vi är ett självständigt parti"

Av Henrik Nordell 16 SEPTEMBER 2009 18.54 (UPPDATERAD 19.04)
Avhopparna från Vänsterpartiet tycker att partiet har satt sig i knät på socialdemokraterna. Ordföranden Per-Åke Purk (v) säger att det finns ett samarbete, men inte i alla frågor.
I det pressmeddelande som det socialistiska partiet skrivit finns hård kritik mot Vänsterpartiet. De skriver att "vi behöver ett piggt parti utan munkavle och låsningar, inte en trött vänster som kryper in i värmen på Rosenbad och börjar administrera nedskärningar". Det står också att Vänsterpartiet accepterat utgiftstak och därmed går i Socialdemokraternas led.

Per-Åke Purk, ordförande i Vänsterpartiet säger att de länge har samarbetat med Socialdemokraterna, även när avhopparna i det nybildade socialistiska partiet var medlemmar. Alla frågor håller de dock inte med om.
– Vi är ett självständigt parti, men behöver samarbeta för att ta över makten. En del av våra frågor ligger på samma nivå, men det finns också frågor där vi skiljer oss åt. Det är ett samarbete som har fungerat väl, berättar Per-Åke Purk.

Med ett nytt socialistiskt parti kan det bli konkurrens på vänstersidan, men det ser Per-Åke Purk mer som sporrande. Han berättar att partiet då mer får skilja ur sig från mängden och tydligare visa sin politik. Att några av medlemmarna har lämnat partiet ser han också som naturligt.
– Man får fritt välja vilket parti man vill vara medlem i, säger han. 




Olagliga affischer kan blir dyr

 

Av Carl-Johan Bauler 4 DECEMBER 2009 12.36
Den som affischerar olagligt på kommunens egendom ska betala vad det kostar att ta bort affischen.
Så vill tekniska nämnden få bukt med den illegala affischeringen.
– Vi är inte ute efter tillfälliga loppisskyltar som ställs ut i stan. Det här handlar om en nedskräpande affischering med karaktär av politisk propaganda, förklarar Pär Palmgren (M) tekniska nämndens ordförande.

Nämnden undersöker nu som bäst vad lagen säger för fortast möjligt kunna införa bestämmelsen.
– Om lagen tillåter det tänker vi ta betalt för nedlagda kostnader i samband med att affischer och klistermärken plockas bort. Det handlar ju om att skicka ut en gubbe med bil och stege en timme eller två och sådant ska vi inte behöva ägna oss åt, säger Pär Palmgren.
Exempel på organisationer som i framtiden kan vänta sig fakturor är partier på yttersta höger och vänsterkanten.

Som exempel tar Pär Palmgren kampanjen i november när Hässleholms tätortsskyltar klistrades över med namnet "Olléneholm", en protest mot att Joakim Ollén (tidigare moderat politiker och numera fastighetsföretagare) fått köpa kommunala fastigheter och mark i Hässleholm.
Fakturan för att återställa skyltarna vill Pär Palmgren skicka till nybildade Socialistiska partiet i Hässleholm, vars medlemmar tar på sig namnbytet på bloggen "Röda Göinge". 

Vänsteroro inför valet i Hässelholm

Av Carl-Johan Bauler 2 APRIL 23.00
Jonny Danielsson tycker inte att Vänsterpartiet är tillräckligt vänster. Därför hoppar han av och går med i Socialistiska partiet.
Det råder konkurrens bland vänstersympatisörerna i Hässleholm sedan Socialistiska startade i Hässleholm i september 2009. Avdelningen i Hässleholm startades av avhoppare från Vänsterpartiet, bland annat av Hans Wendel, mångårig fullmäktigeledamot för vänsterpartiet.

Nu får partiet sällskap av ytterligare en vänsterpartist, Jonny Danielsson, som suttit som ersättare i socialnämnden sedan 2006.
Han behåller dock uppdraget i socialnämnden.
– Det gör jag för att jag tror jag kan uträtta något, men jag arbetar inte med min grupp, berättar 46-årige Jonny från Hässleholm.
Det finns flera anledning till att han lämnar. Vänsterpartiets osynlighet i Hässleholm är en, förklarar han.

– Vänsterpartiet varken syns eller hörs. Jag vill gå ut på gator och torg och dela ut flygblad, men det är man inte intresserad av inom Vänsterparitet, upplever jag, förklarar Jonny.
Han tycker också att partiet är som uppslukat av socialdemokraterna.
– Det finns ingen skillnad, Vänsterpartiet borde driva sina egna frågor anser han.

Vad vill då Socialistiska partiet? Ja, enligt Jonny det samma som Vänsterpartiet fast ännu lite mer.
Det betyder att man är uttalat driver förstatligande av samhällets viktigaste tillgångar. Storföretag, banker och naturresurser ska enligt partiet ägas gemensamt och inte privat.
Översatt i ett lokalt perspektiv betyder det bland annat motstånd mot att kommun sålt äldreboendena Kaptensgården och Ekegården till privata bolaget Kunskapsporten AB.
Jonny Danielsson tror att partiet klarar att ta ett mandat i kommande val, eftersom man profilerar sig som ett starkt vänsteralternativ.

– Jag är socialist, inte kommunist. Jag har inget emot privat företagande, men vill att arbetarna ska få större del av vinsterna, säger Jonny som är sugen på politik.
Hans erfarenhet från socialnämnden säger att det går att uträtta saker, även om man bara är ersättare.
– Jag upplever att man lyssnat på mina synpunkter inom socialnämnden och jag har också röstat med den borgerliga majoriteten när de har haft bra förslag. Ordförande Robin Gustavsson (KD) gör ett fantastiskt bra jobb. Han står upp när det blåser, säger Jonny Danielsson som själv jobbar med missbrukare på härbärget i Kristianstad.

Partiets fullmäktigelista
är inte klar, utan fastställs i mitten av april. 

Omoraliskt drag att behålla nämndsplats

17 APRIL 23.00
Att människor hoppar av politiska uppdrag är inte ovanligt. Tvärtom är det rätt vanligt och det finns en uppsjö med anledningar till att människor väljer att kliva av. Tidsbrist, flytt från kommunen, osämja, känsla av svårigheter att påverka. Listan kan göras lång.
Politiska vildar, alltså någon som hoppar av ett parti men behåller sin plats, är däremot rätt ovanligt. Rena partibytare likaså. I Hässleholm har det precis kommit ett exempel som uppfyller båda dessa krav.

Jonny Danielsson var vänsterpartistisk ersättare i socialnämnden. Numera är han med i Socialistiska partiet och han valde att vid sitt avhopp behålla sin ersättarplats i nämnden. Ett omoraliskt drag.
Och faktiskt en väsentlig skillnad mot om det varit en plats i fullmäktige. En fullmäktigeplats är folkvald vare sig du är inkryssad eller ej. Speciellt en person som är inkryssad har all rätt att inte bara formellt utan också moraliskt behålla sin plats. Även den som inte är inkryssad är trots allt också folkvald.

En nämndsplats däremot är något du blir utsedd till av ditt parti, inte av väljarna. Alltså bör den som hoppar av ett parti också lämna sin plats i nämnder och bolagsstyrelser. I fallet Danielsson borde han lämna sin ersättarplats så att Vänsterpartiet kan utse någon ny. Det hade varit moraliskt riktigt och renhårigt mot alla inblandade.