tisdag 15 september 2009

Fullständigt obegripligt.



Läser alliansregeringens inlägg ”Nu sänker vi skatterna för Sveriges pensionärer” på DN debatt. Jag är en ganska van läsare av politiska debattinlägg men detta inlägg är fullständigt obegripligt. Pensionerna går upp och de går ner i inlägget och de fyra partiledarna slår sig för bröstet där emellan. En och annan känga passar de på att dela ut till finanssektorn på vägen. Men vad handlar artikeln om? Höjs pensionerna eller blir de lägre?
Svaret på den frågan ger en annan tidning som inte kan beskyllas för att vara partisk - nämligen riksdagen egen tidning Riksdag & departement. Så här skriver de: Nu lovar regeringen sänkt skatt för pensionärerna. Men genomsnittspensionären får trots skattesänkningen mindre kvar i plånboken nästa år. Vidare i artikeln så kommer förklaringen till att en höjning kan bli en sänkning- Förslaget innebär att den som har en genomsnittlig inkomstpension, cirka 150 000 kronor per år, får skatten sänkt med runt 2 000 kronor på ett år. För den som har hög kommunalskatt blir sänkningen lite större, de som har låg kommunalskatt får en mindre sänkning. Men samtidigt slår bromsen i pensionssystemet till nästa år och sänker den genomsnittliga pensionärens inkomst med 4 300 kronor, före skatt.

För att summera först så sänker man skatten på pensionen med 2000 kronor och sen så sänker man själva pensionen med 4300 kronor. De försöker tydligen inbilla Sveriges pensionärer att alliansen satsar på pensionärerna. Hur obegripliga debattinlägg de än skriver så kommer alla pensionärer upptäcka att de får mindre i kuverten så fort det dimper ner i brevlådan. Fegt regeringen en sann rubrik hade varit ”Nu sänker vi pensionerna för Sveriges pensionärer”

Henrik
DN
KB
Riksdag och departement
Blogg
KB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar