fredag 31 juli 2009

Säg det med ett leende



Var på sommarteater i hembygdsparken med min dotter i går och såg "Säg det med ett leende". En uppsättning av Hessleholms teaterssällskaps regisserat av Diya Shaher.
Det är en typisk svensk sommarbuskis med kärlek, dråpliga förvecklingar, sång och musik och rappa scener. Typisk men kändes ändå fräsch med en hel del för mig nya skämt. På det hela taget en mycket trevlig föreställning.
Som vanligt så var det en trevlig upplevelse att gå på teater och som vanligt började jag fundera på varför jag inte går oftare. En anledning är nog att jag behöver en liten spark där bak eller att någon som drar mig dit. Skulle tro att det är detsamma för det stora flertalet av oss Hässleholmare. Tyvärr så leder det till att majoriteten av oss missar många goda föreställningar.
Kanske skulle man ändra kulturpolitiken till att stödja medborgarnas kulturdeltagande istället som nu att stödja kulturproducenternas kulturproducerande. En personlig kulturcheck till varje medborgare att lösa in på valfri föreställning kanske skulle öka besöken mer än det nuvarande systemet?

Henrik
HeTS
KB
NSK

Vänsterpartiet och Möllerödsdagarna





Det har sina risker med att vara politiker, det kan ibland hända att man är ute i ogjort väder och gör ett rejält klavertramp. Per-Åke Purk, Vänsterpartiets ordförande i Hässleholm har trampat rejält fel med sin text "Nazisthyllning på Möllerödsfältet" på Vänsterpartiets hemsida. Där skrev han "Tillställningen har vid tidigare tillfällen givit vissa nazistsympatisörer fritt spelrum för att ståta i uniformer hakkors och SS-beteckningar...". Inget fel i att skriva så om man har belägg för sina påståenden. Det har inte Per-Åke, han har inte ens besökt Möllerödsdagarna. (Möllerödsdagarna ett arrangemang för sk historiska stridsuppvisningar.) Visst har man rätt att misstänka att vissa av deltagarna har grumliga politiska åsikter men utan konkreta belägg så skall man vara försiktig med sina anklagelser. Speciellt när arrangörerna och de deltagande föreningarna mycket explicit tar avstånd från rasism och antisemitism, våld mot medmänniskor, odemokratiska åsikter och diskriminerande handlingar.
Nu funderar ledningen för Möllerödsdagarna på att anmäla Vänsterpolitikern Per-Åke Purk för förtal.
Detta ledde först till att alla formuleringar som talar om att arrangemanget "givit vissa nazistsympatisörer fritt spelrum att ståta i uniformer hakkors och SS-beteckningar..." ströks från hemsidan. Igår så tog Vänsterpartiet bort texten helt från sin hemsida med den något kryptiska förklaringen att "då vissa kommentarer om artikeln får bedömas, som vi tolkar det, gått för långt både i sitt innehåll och personliga angrepp." Om kommentarerna var problemet så hade det räckt med att ta bort dem och låta texten stå kvar. Nu verkar det som om att Vänsterpartiet har insett att de har trampat över gränsen men inte riktigt vill erkänna det.
Jag kan inte avgöra om det har funnits nazisympatisörer bland Möllerödsdeltagarna, så vem som har rätt i sakfrågan vet jag inte. Om Vänsterpartiet har belägg för sina påståenden så bör de presentera dem.
Vad man däremot kan säga är att Vänsterpartiets krishantering av den här "affären" får betyget IG.
Det hade räckt med en enkel ursäkt för att förhindra att det här utvecklades till ett lokalt mediedrev och "affär". Nu framstår Lars-Åke som en arrogant vänsterpolitiker som grundlöst beskyller deltagarna för att vara nazister.
Henrik
Nsk
VP
Mölleröd
2ndpanzers

Pengar viktigare än "idealen" för SD-politiker



En av Sverigedemokraternas kommunfullmäktige ledamöter i Landskrona, Jan Hansveden, ansöker om ett förhandsbesked för nybyggnad av en moské på sin fastighet, Vildanden 8. Jan och Sverigedemokraterna är i och för sig emot att moskéer byggs i Sverige. Men politiska "ideal" väger lätt som en fjäder för Jan när de ställs emot möjligheten att tjäna sig en hacka. Så här svarar han på Helsingborgs Dagblads frågor:

(HD)- Vill du att en moské ska byggas i Landskrona?
(JH)– Jag? Nej, det skulle inte bli så trevligt.
(HD)- Vad är viktigast för dig det politiska idealet eller pengar?
(JA)– En intressant fråga! Vad är det för dig?

Jan har tydligen valt pengarna och då är småsaker som vallöften ingenting som får stå i vägen. Jan Hansveden (SD) är i gott sällskap med andra politiker som tar lätt på sina vallöften, Marianne Samuelsson, (MP), Laila Freivalds (S) för att bara nämna några.
Skall bli intressant att se hur det här utvecklar sig - skall man bedöma av kommentarerna i HD så kommer SD att få problem.
Jag skrattar skadeglatt åt att SD visar sig vara av samma skrot och korn som de politiker de kritiserar. Men givetvis så stödjer jag ett morskebygge i Landskrona

Henrik
http://hd.se/landskrona/2009/07/31/sd-politiker-oeppnar-upp-foer/
http://hd.se/landskrona/2009/07/31/sd-ordfoeranden-tagen-paa-saengen/
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.10902189
HD
Sydsvenskan

torsdag 30 juli 2009

Bonus hysterin fortsätter i Swedbank.



Hittills i år så har Swedbank lyckats gå back med 5,4 miljarder kronor. 13,5 miljarder i kreditförluster framförallt i Baltikum har dragit ner resultatet. Kreditförluster som beror på att Swedbanks oansvariga utlåning till den baltiska medelklassens lyxkonsumtion, lägenheter, lyxbilar osv. Förvånansvärt lite har gått till produktiva investeringar som hade kunnat bygga upp ländernas näringsliv och infrastruktur.
De som nu får betala spekulationskalaset är de svenska skattebetalarna och den baltiska arbetarklassen. Svenska skattebetalare genom att det statliga garantiprogrammet och riksbanken har lånat ut sammanlagt 475 miljarder kronor till Swedbank. Den baltiska arbetarklassen får betala med drastiska lönesänkningar och nedskärningar i den baltiska vården, omsorgen och skolan.
Men de som inte behöver betala krisen är spekulationsnissarna på Swedbank market.
Swedbank planerar att betala ut 600 miljoner i bonus till de 749 heltidsanställda på Swedbank Markets som sysslar med aktiemäkleri, valuta- och räntespekulation. Det skulle innebära cirka 800 000 kronor per person - en ökning med 21 % från förra året.
Arbetslöshet och otrygghet för löntagare i Baltikum och Sverige men pengar till champagne, rysk kaviar och lyxliv till spekulationsnissarna.
Spekulationsbanker är vår tids massförstörelsevapen och den enda hållbara lösningen är att socialisera hela bankväsendet.
Henrik

http://www.svd.se
/naringsliv/nyheter/artikel_3266675.svd

http://store.blogg.se/2009/july/bankrutta-banker-och-bonusar.html

onsdag 29 juli 2009

Den borgliga lönesänknings kampanjen fortsätter.




Dagens ungdomar tjänar inga fantasisummor, ingångslönerna för tex sjukvårdsbiträden, handelsanställda och för arbetare inom hotell och restaurangnäringen är inte mer än 17-18 tusen per månad. Att sänka lönen för ungdomarna som Margareta Pålsson (M), Jan Björklund (FP) och svenskt näringslivs företrädare vill innebär löner som det inte går att leva på. Det senaste kampanjbidraget för sänkta löner står Margareta Pålsson (M) i dagens Kristandsblad för. Hon menar att ” Självklart är det bättre att under en tid i början på sin yrkeskarriär få en något lägre lön om alternativet är att inte komma in på arbetsmarknaden alls. Arbetsgivaren förbinder sig i gengäld till att ge den unge nyanställde utbildning på arbetsplatsen. Arbetstagaren blir på så sätt snabbt skicklig och därmed mer produktiv för arbetsgivare.”
Hon försöker sälja förslaget med att om ungdomarna ställer upp på lägre lön så ställer arbetsgivaren upp med utbildning. Problemet är att utbildningstiden som behövs för att lära sig flippa hamburgare på McDonald’s är cirka 3 timmar. Utbildningstiden för kassatjänst på ICA går nog på någon vecka och sjukvårdsbiträden är i princip färdigutbildade från gymnasieskolan. Ungdomarna ska ställa upp med halverad lön under två år och arbetsgivaren motprestation ska vara tre timmars betald utbildning. Det är inte stora uppoffringar som arbetsgivaren skall göra enligt Margareta Pålsson.
Margareta Pålsson menar också att ”löneskillnader mellan den som är 40 år och den som är 19 är oftast ganska liten. Den som exempelvis arbetat i 40 år som vårdbiträde, maskinoperatör inom träindustrin eller som förskollärare tjänar bara en eller ett par tusenlappar mer i månaden än den som är 20 år gammal och nyligen var gymnasist.”
Det finns bättre sätt att åtgärda låga löneskillnader än att införa svältlöner för ungdomarna. En rejäl höjning av avtalens ålders- och anställningstidstillägg skulle på enkelt sätt åtgärda problemet.

Margareta Pålsson försöker framstå som ungdomarnas förkämpe men sanningen är att hon bara försöker utnyttja den ekonomiska krisen till att skapa ett låglöneproletariat. Ett desperat låglöneproletariat redo att utnyttjas av personer med resurser.

Henrik
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090729/TYCKTTANKT/284804074/1028/&/Metalls-forslag-gynnar-de-unga

måndag 20 juli 2009

Överklassens inte alltför diskreta charm.



Vi befinner oss i en lågkonjunktur. Det sparkas personal runt om i landet och många håller hårt i sina pengar under det orosmoln som orsakats av finanskrisen. Men på Visby Beach Club är det molnfritt. Stefan Köhler är 23 år och från Stockholm. Ett överklassyngel som har fötts med en silversked i munnen och han har inte drabbats av den ekonomiska krisen.
På Dagens nyheters fråga om hur den ekonomiska krisen har påverkat honom svarar han. – För att drabbas av lågkonjunkturen måste man ha ett jobb. Hans vänner har också klarat sig från att drabbas av lågkonjunkturen.
Det verkar vara trevligt att vara överklass man kan spontanflyga till Miami eller bota bakfyllan i Amsterdam.
Han vet att han är överklass och han är inte skygg med sina överklassvärderingar. Så här säger han om en del av deltagarna på den s.k. Stockholmsveckan i Visby: - Många sparar ihop pengar hela året bara för att kunna vara kung i baren under en vecka, det kommer många snickare och så, säger han med en besviken blick. Det måste vara jobbigt för överklassungar som Stefan att råka träffa på en vanlig snickare vid bardisken.
Fast krisen har även drabbat delar av överklassen enligt krögaren Niklas Rahm: Men visst, vi har beställt in lite mindre champagne i år, jag tror vissa håller hårdare i pengarna, kanske bränner man 20.000 kronor i stället för 40.000 kronor på en kväll.
Det är annorlunda här i Hässleholm, varsel i kommunen och på Transportledet, DHL flyttar och Ruuki AB lägger ner. När arbetslösheten stiger så drabbar de vanligt strävsamt folk. Tyvärr så kommer skit som Stefan Köhler alltid att flyta ovanpå.
Vad som behövs är en ny politik som inte är rädda att beskatta överklassdräggen och använda medlen till skola, vård och omsorg.
Med 90% skatt på inkomster över 40000 kronor / månaden och en rejäl förmögenhetsskatt skulle nog även Stefan få börja göra rätt för sig. Alternativt så skulle han flytta från Sverige - men det skulle nog inte fällas många tårar över det i Göinge.

Henrik
http://www.dn.se/livsstil/visby-stockholmsveckan-stefan-kohler-ulf-skarin-marta-wahlstedt-fanny-soderlund-gustaf-engstrom-1.914350

söndag 19 juli 2009

Skattepengar till våldtäcksförespråkare



Afghanistans president Hamid Karzai har godkänt en lag som ger en make rätt att svälta sin fru om hon inte ställer upp på sex.
– Lagen gav en make rätt att våldta sin fru. Men den var inte bara brutal, utan också löjlig. Exempelvis fanns en paragraf om att en kvinna måste sminka sig och göra sig fin för sin man, säger Shinkai Karokhel till HD.
Jag undrar om inte det här är den mest kvinnoförtryckande lagen i hela världen. Det kan i och för sig säkert finnas värre lagar men den kvalar nog in på topp tio listan.
Det tragiska är att svenska soldater dör och svenska skattebetalare betalar ut miljontals kronor i stöd till denna kvinnoförtryckande regim.
Försvarsmakten har ca 400 soldater i Afghanistan för att stödja president Hamid Karzai.
Hur detta går ihop med Sveriges biståndspolitik där ett av de tre områden som svenskt bistånd skall fokusera på är - Jämställdhet och kvinnors roll i utvecklingen

Har svårt att se varför svenska skattebetalare och svenska soldater skall användas till att stödja regimer som godkänner våldtäkt.
Ta hem soldaterna från Afghanistan –Nu!


http://hd.se/utrikes/2009/07/19/karzai-godkaenner-kvinnofientlig/
http://www.sida.se/Svenska/Bistand--utveckling/Detta-ar-svenskt-bistand/Tre-politiska-prioriteringar/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_Kontingenten_Afghanistan

Semester!



Nu tar jag ledigt från bloggandet vecka 30 och 31.
Välkommen tillbaka i början av augusti.

Henrik

Betala vaccinet - Hässleholm!



För att inte riskera att kommuninvånarna avstår vaccination på grund av kostnaden, kommer Nynäshamns kommun i höst att erbjuda samtliga kommuninvånare gratis vaccin mot svininfluensan.
Bakgrunden är att det kan kosta upp till 150 kr per dos vaccin. För en familj på fyra personer blir det 600 kronor. 600 kronor är inget problem för den välbeställda medelklassen men för t.ex. arbetslösa och ensamstående med barn kan det bli betungande. Lägg där till att man insjuknar i influensa och måste sjukskriva sig. Svininfluensan kan bli en dyr affär för Sveriges låginkomsttagare.

Hässleholms kommun bör följa Nynäshamns kommuns exempel. När staten vägrar att ta sitt ansvar så måste kommunen i det här fallet rycka in.

Henrik

http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090716/KRISTIANSTAD/174983365


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3219479.svd

lördag 18 juli 2009

Perstorpsborna behöver en ny vänster!




Vård- och omsorgsförvaltningen drabbas hårdast av nedskärningarna. Tillförordnad förvaltningschef Tina Olofsson, säger till HD:

— "Jag tycker att det är tråkigt att det ska behövas, men vi kunde inte hitta någon annan utväg. Vi har uttömt alla andra möjligheter att hitta besparingar inom vård och omsorg. Så klart kommer det att kännas i verksamheten, scheman ska göras om på färre huvuden, säger hon och betonar att säkerheten för brukarna inte påverkas.
— Det är den personliga tiden man kommer att dra in på, det här lilla extra, mycket av kraften kommer att läggas på den basala omvårdnaden".

Det där lilla extra var redan tidigare både sällsynt och minimalt.
Så här skrev Socialdemokrater och Vänsterpartiet inför förra valet i Plattform, deras gemensamma valmanifest.
"Vi vet att det finns brister i vårt välfärdssamhälle och vår ambition är därför att utöka tjänsterna inom äldreomsorgen. Kommunens äldre skall känna trygghet och oberoende, bemötas med respekt och ha tillgång till en god vård och omsorg."

Man gick till val på att utöka tjänsterna men nu ska man sparka vårdpersonal.Det duger inte att säga en sak innan valet och sen göra tvärtom. Jag förstår att den ekonomiska krisen också har drabbat Perstorp. Men att genomföra nedskärningarna utan protester - trots vallöften är skandal. Det duger inte att skylla på minskade statsbidrag om man inte protesterar. På Vänsterpartiets hemsida finns det inte ens ett ord till protest mot nedskärningarna.
Är det vänsterns uppgift att ta kamp för den gemensam sektorn eller är det vänsterns uppgift att böja sig för nedrustningsförespråkarna. Tyvärr så verkar Perstorpsvänstern ha valt att böja sig. Bloggaren "Svensson" har ett intressant inlägg om hur en ny vänster kan vinna valet och samtidig rädda välfärden. http://www.zaramis.nu/blog/2007/09/23/sa-vinner-vanstern-valen/

Det är dags för vänstern i Perstorp att tänka om - idag tänker man inte rött utan lila.

Henrik

http://hd.se/perstorp/2009/07/18/saa-skaer-perstorps-kommun-ner/

fredag 17 juli 2009

Pankbanken (Swedbank) lever på socialbidrag – men aktieägarna blir rikare och rikare



Swedbanks kreditförluster uppgick till 6,7 miljarder kronor andra kvartalet 2009. Resultatet var värre än vad den så kallade marknaden hade räknat med. Kreditförlusterna i Baltikum och Ukraina var gigantiska.
"Återtagna leasingobjekt inom den baltiska bankrörelsen uppgick dessutom till 1 miljarder kronor, varav 700 miljoner kronor avsåg fordon", skriver banken i delårsrapporten. Att Swedbanks har börjat att sälja begagnade bilar säger en hel del om läget för banken.
Av Swedbanks halvårsrapport framgår att lägenhetspriserna i Riga har sjunkit med 68 procent. Man kan fråga sig hur detta påverkar motivationen hos låntagarna att betala tillbaka sina lån, särskilt om lånesumman uppgår till 80-90 procent av inköpspriset.
Värst är det i Ukraina, där räknar banken med att 20% av lånen inte kommer att betalas tillbaka. Undrar om det är världsrekord i dålig kreditprövning.

De extremt låga svenska styrräntorna och bankens billiga tillgång till kapital från Riksbanken och det statliga garantiprogrammet är anledningen till att banken fortfarande klara sig från konkurs.

Börsen reagerade positiv på nyheten om jätteförlusten och aktien steg med 11%. Det kan tyckas konstigt att ett bolag blir värdefullare om förlusterna stiger. Men sanningen är helt enkel det att svenska staten står för fiolerna om banken inte klarar sig - genom det sk Garantiprogrammet. Moderatregeringen har helt enkelt förstatligat förlusterna och därmed tagit bort risken för aktieägarna. Går det däremot bra så tar aktieägarna hem hela vinsten. Skattebetalarna däremot är garanterade en rejäl förlust. Garantiprogrammet och riksbankens utlåning till Swedbank är ingenting annat än socialbidrag till aktieägarna från Sveriges skattebetalare.

Det enda riktiga är att socialisera hela banknäringen. De svenska affärsbankerna har två gånger de senaste 15 åren spekulerat sönder Sveriges ekonomi. Om vi vill skydda oss från framtida katastrofer har vi inte råd med privata banker.

Henrik

PS Om ni funderar på att köpa bil så kan jag tips er om att det finns många billiga lyxbilar i Lettland. Swedbank rear ut lyxbilar som Lexus, BMV och Alfa Romeo. Följ nedanstående länk och gör ett kap. DS
http://www.lizings.lv/lv

http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_1452813.e24?offset=15&maxcount=3#articlecomments
http://ekonomismen.blogspot.com/2009/07/lagenheterna-varda-en-tredjedel-av.html

http://www.alltommotor.se/artiklar/nyheter/swedbank-saljer-lyxbilar-till-vrakpris-1.11923

http://hd.se/ekonomi/2009/07/17/swedbank-backar-paa-stigande-boers_2/
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090717/TTEKONOMI/172702117/1608/TTEKONOMI/&/Swedbank-rusade-efter-brakforlust

Kaptensgården och Ekegården



Läser i Kristianstadsbladet att socialdemokraterna har ansökt om inhibition (verkställandet av beslutet skjuts upp i väntan på domstolens beslut) av försäljningen av Ekegården och Kaptensgården. De menar att försäljningen strider lagstiftningen. Jag har inte läst inlagan men troligtvis så kan vi få ett lokalt Tibble fall här i Hässleholm. Täby kommun fälldes av länsrätten för att de hade såld Tibble gymnasium till underpris.
Socialdemokraterna menar att försäljning av Ringcentralen och två äldreboenden strider mot lagstiftningen på samma grunder som Täby kommun fälldes på.
– Först köpte kommunen samtliga aktier i Ringcentralen. Sedan överlät man dem för samma pris till Kunskapsporten utan att tillfråga andra byggherrar. Det är knappast konkurrensfördelaktigt, och hade man genomfört ett riktigt anbudsförfarande så hade försäljningspriset kunnat bli högre.
I affären ingår även äldreboendena Ekegården och Kaptensgården som såldes för 47,5 miljoner kronor. En ren förlustaffär för kommunen.
– Äldreboendena såldes för det bokförda värdet trots att sådana här affärer måste prövas mot en marknadsvärdering, men någon värdering har aldrig gjorts, menar Tommy Nilsson (S)

Det är bra att socialdemokraterna försöker stoppa bortskänkandet av kommunens finaste äldreboende till Joakim Ollen. En privat sk entreprenör som har goda kontakter med moderatledningen här i stan.
Även om Länsrätten skulle besluta att riva upp förslaget så innebär det inte att Ekegården och Kaptensgården blir kvar i kommunens ägo. Moderatledningen kommer bara att försöka sälja äldreboendena till ett litet högre pris. Skulle inte förvåna mig om de skriver in något litet sidoavtal som ger Joakim Ollen extra inkomster från kommunen – som han kan använda till att finansiera det högre priset. Kommunledningarna här i kommunen är duktiga på mygelavtal. Alla kommer väl ihåg parkeringsavtalen med Noren Fastigheter i kulturhuset.
Skall vi lyckas rädda äldreomsorgen från privata lycksökare som bara är intresserade av att tjäna sig en hacka på de äldre så måste det till protester. Protestera kan hässleholmarna det visade de när de försökte rädda nattakuten härom året.

Henrik

http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090717/HASSLEHOLM/329419651/1338/&/Oppositionsrad-vill-riva-upp-forsaljning-av-Ringcentralen
http://www.nsk.se/article/20080831/NYHETER/257246543

Svininfluensan



När bankväsendet började krisa för ett år sen var Reinfeldt regeringen snabb med att ta fram ett gigantiska stödpaket. Miljarder av våra skattepengar spenderas nu på att rädda sönder spekulerade banker. Allt för att hindra en nationell kredit katastrof enligt regeringen.
Nu står vi inför ett annat stort problem som kommer att drabba en stor del av befolkningen, nämligen svininfluensan. Landstingen beräknar att det kommer att kosta mellan 2 till 3 miljarder att vaccinera befolkningen. Landsting som redan idag går på knäna ekonomiskt. Landsting som tvingas avskeda personal och driver de kvarvarande att slita ännu hårdare. Patientsäkerheten hotas nu på många ställen. När landstingen ber regeringen om extra stöd till massvaccination av befolkningen svarar folkhälsoministern Maria Larson: "Det blir inga extra pengar till landstingen för höstens massvaccineringar. Staten har redan betalat för den så kallade pandemigarantin — avtalet med vaccintillverkaren — och landstingen har nu hela ansvaret för att genomföra vaccinationerna",
Till bankerna fanns det pengar men till sjukvården är det stopp. Risken är nu att landstingen kommer att kräva att vårdtagarna betalar upp till 600 kronor för vaccinet. Som Röda Malmö skriver: Hur den fattige än vänder sig har hon rumpan bak. Om man inte vaccinerar sig riskerar man att bli sjuk, drabbas av karensdag och stort inkomstbortfall (en veckas sjukfrånvaro gräver stora hål i börsen när man har små marginaler) och i värsta fall, om man har nedsatt immunförsvar, kan man också råka ut för följdsjukdomar eller rent av att dö.

Vad man skall göra för att lindra effekterna av svininfluensan kan man diskutera. Men minsta anständighets nivå är att staten tar på sig kostnaderna för vaccinationen. Risken är annars att de ekonomiska påfrestningarna som kommer att drabba vården och omsorgen kommer att bli ett långt större problem än influensans faktiska framfart.


Henrik

http://rodamalmo.blogspot.com/2009/07/staten-ska-betala.html
http:
//svt.se/2.33538/1.1625888/miljardkostnad_for_massvaccinering

http://www.sr.se/cgi-bin/blekinge/nyheter/artikel.asp?artikel=2971056
https://www.riksgalden.se/templates/RGK_Templates/NewsPage____17689.asp

torsdag 16 juli 2009

Sverigedemokraterna de rikas nyttiga idioter!



De rika blir bara rikare och rikare. Detta har pågått under de senaste trettio åren. Början av åttiotalet var den tid då Sverige var som mest ekonomiskt jämlikt. Skillnaderna mellan de på samhällstoppen och de på botten var som minst då. Därefter så har skillnader mellan sk vanligt folk och de rika ökat från år till år. Löneskillnaderna har ökat, kapital inkomsterna för eliten har ökat, bidragen har skurits ner för de lågavlönade, den offentliga sektorn har rustats ner osv.
1975 så hade den rikaste tiondelen 4,4 miljoner i nettoförmögenhet. (nettoförmöget = Tillgångar - skulder =nettoförmöget )
2007 hade nettoförmögenheten stigit till 7,0 miljoner kronor, nästan en fördubbling.
Den fattigaste tredjedelen av befolkningen hade ingen förmögenhet 1975 och 2007 var de fortfarande skuldsatta.
Mellan 1991 ökade 2007 ökade den rikaste tiondelen sin disponibla inkomst med 86% eller 14% per år. Den fattigaste tiondelen ökade sin med 14,5% eller 1,4% per år.
Ett annat mått på ojämlikheten är hur mycket mer en direktör tjänar jämfört med en industriarbetare. 1980 så tjänade genomsnittsdirektören 7 gånger mer än en vanlig arbetare. 2007 så hade gapet ökat till 51 gånger arbetarinkomsten. Fantasilöner, sänkta och borttagna skatter för de rika och reallönesänkningar för de fattiga har varit metoderna som har använts i den omvända Robin Hood politiken. En omvänd Robin Hood politik som har bedrivits av både socialdemokratisk och borgliga regeringar sen åttiotalet.
Det har blivit skillnad på folk och folk. Vi kan studera resultatet av detta i vår egen verklighet. Det är bara att ta en promenad i några utvalda stadsdelar i vilken stad som helst i Sverige. Danderyd och Botkyrka i Stockholm, Limhamn och Lindborg i Malmö, Askim och Bergsjön i Göteborg eller för den delen Hasseludden och Ljungdala i Hässleholm. Stora nybyggda hus, lyxiga bilar, restaurangbesök i ena änden av staden och i den andra änden trånga hyreslängor, skrotbilar och A-lagare. Fattigdom sida vid sida med rikedom eller åtminstone i var sin del av staden.
Många är givetvis förbannade på de växande ekonomiska och sociala klyftorna. Det var inte det här Sverige vi var stolta över. Vi var stolta över ett land där alla behandlades med respekt och att man försökte reformera bort klassklyftorna. Den berömda "Du-reformen" var ett uttryck för det goda jämlika Sverige.
De välbärgade är självklart rädda för att folket skall bli förbannade och säga att nu får det vara nog. Om folket började organisera sig och protestera så skulle det vara möjligt att vända den ekonomiska utvecklingen, till ett mer rättvist och jämlikt samhälle.
Som tur för de välbärgade så har det uppkommit ett politiskt parti som gör allt för att dölja de rikas rofferi. Partiet är givetvis det rasistiska sverigedemokraterna. De lovar guld och gröna skogar åt alla som har drabbats av de rikas plundring.
Detta parti skyller det sänkta standarden som många har fått på invandrarna. Det är invandrarna som äter upp välfärden! Lösningen är givetvis färre invandrare så räcker den minskade kakan fler fattiga "svenskar".
Givetvis så är detta bluff från början till slut. Fattiga svenskar kommer inte att få det bättre om sverigedemokraterna får politiskt inflytande. Pensionerna kommer att fortsätta vara låga, a-kassan kommer att sänkas och försäkringskassan kommer inte att bli mänskligare osv.

Sverigedemokraterna stora förebild är Danskt Folkeparti. Ett rasistiskt parti som har haft stort inflytande på dansk politik de tio senaste åren. Resultatet är hårdare tag mot invandrare och försämrad välfärd för danskarna. De enda som har fått det bättre är de rika danskarna.
Sverigedemokraterna går de rikas ärende genom att skylla problemen på en grupp som inte har orsakat problemen. Syftet är att rikta ilskan över de ekonomiska försämringarna mot invandrarna. Sverigedemokraterna vill förhindra att alla som har drabbats av de rikas plundring av Sverige enas. Lyckas Sverigedemokraterna med sin politik kommer de fattiga att förbli fattiga. Vi behöver vara eniga och kämpa tillsammans om vi skall kunna få ett mänskligare Sverige. Ett mänskligare Sverige med högre pensioner, bättre vård och en skola för alla.
Så länge som vi på botten av samhällspyramiden bråkar med varandra istället för att ta gemensam kamp mot eliterna – kommer de rika att vinna.
Sverigedemokraterna är de rikas nyttiga idioter!

Henrik

http://www.dn.se/sthlm/de-rika-blir-rikare-och-drar-ifran-de-fattiga-1.642124
http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____163544.aspx

onsdag 15 juli 2009

Klimat och bilar i Göinge



Bilismen ökar.
Trots allt tal om klimatet och växthuseffekten så fortsätter bilismen att öka. Bilarna står för en stor del av utsläppen av växthusgaser. 1998 kördes den genomsnittliga bilen i Sverige 1379 mil/år. 10 år senare så hade den
genomsnittliga körsträckan ökat till 1518 mil/per år. En ökning med 139 mil per/år eller nästan 4 kilometer per dag.
Körsträckeökningen medför en kostnadsökning för genomsnittsbilisten på 1423
kronor per år. Tyvärr så har inte detta uppvägs av att genomsnittsbilen blivit
bränslesnålare under den här tiden. 1999 så drog genomsnittsbilen 0, 85l per mil, tio år senare är siffran 0, 84l per mil.
Det syns en liten klassmässig skillnad i statistiken, i typiska överklass kommuner ligger snittförbrukning per mil högst t.ex. Danderyd 0,91 liter per mil. Lomma och Vellinge ligger i topp i Skåne.
Det är också i storstäderna som den genomsnittliga körsträckan är längst. Solna ligger i topp följt av Stockholm. I t.ex. Kiruna och Gällivare så går genomsnittsbilen 1 369 mil per år respektive 1 365 mil/år.
Så här har bilåkandet utvecklats i Norra Skåne. Första kolumnen visar genomsnittlig körsträcka 1998, den andra kolumnen visar genomsnittlig körsträcka 2008 och den sista ökningen av körsträckan.


HÄSSLEHOLM 1 382 1 474 92
ÖSTRA GÖINGE 1 459 1 492 33
BROMÖLLA 1 330 1 411 81
HÖÖR 1 476 1 532 56
PERSTORP 1 386 1 474 88
KLIPPAN 1 421 1 503 82
ÅSTORP 1 388 1 440 52
KRISTIANSTAD 1 395 1 474 79
RIKET 1 379 1 518 139

Här uppe i Norra Skåne så har den genomsnittliga körsträckan ökat mindre än i riket. Förklaringen heter troligtvis Skånetrafiken. En väl utbyggd kollektivtrafik är förutsättning om vi skall minska bilismens klimatpåverkan.
Regeringens förslag om att bygga upp ett utbildningssystem i sparsamkörning som ett sätt att minska utsläppen är näst intill skrattretande. De låga ambitionerna avspeglas också i oviljan att satsa på att bygga ut Pågatågen till Göinge.
Skall vi på allvar minska klimatutsläppen så behövs det en storsatsning på utbyggd och allra helst gratis kollektivtrafik. Kostnaden för att införa avgiftsfri kollektivtrafik är lägre uppvägs av mina minskade bilkostnader. Bensin lär inte bli billigare i framtiden.


Henrik
http://www.nsk.se/article/20090714/NYHETER/609394314/1125/*/HASSLEHOLM/hassleholmarna-kor-mer-bil
http://www.scb.se/Pages/Standard____132382.aspx

tisdag 14 juli 2009

Stasi Fredrik

Mästaren och föregångaren

Lärlingen och efteraparen




Var femte år uppdateras EU sin femårsplan för polis- och tullsamarbete, och nu är det dags igen. Den nya femårsplanen har fått namnet "Stockholmsprogrammet". Det är tänkt att innehålla bla:
* Ett utökat samarbete mellan EU och USA "in the field of freedom, security and justice".
* Nationella anti-terroristcenter i alla EU-stater, som skall rapportera in till Bryssel.
* Alla EU-stater skall dela sin underrättelseinformation med alla andra medlemsländer.
* Mer, och mer effektiv, "data-mining".
* Realtidstillgång till uppgifter om till exempel medborgarnas resor, bankaffärer, mobilpositioner, internetanvändning samt till fingeravtryck och porträtt.
* Effektiviserad övervakning genom aktiv insamling av enskilda medborgares elektroniska fotspår.
* EU-standardisering av övervakning.
* EU-harmonisering för att undanröja legala hinder för övervakning och avlyssning.
* Analys på EU-nivå av material från medlemsstaternas övervakning och massavlyssning.
* En utökad EU-byråkrati för övervakning, avlyssning och analys, kallad SitCen
.
( kopierat från http://henrikalexandersson.blogspot.com/ )
Detta gör att Staten och EU kan få näst intill total insyn i vad varje enskild person gör i sin vardag. Nästan allt som vi gör lämnar elektroniska fotspår. Stockholmsprogrammet går ut på att myndigheterna skall få resurser och rätt till att samla in denna information, sk "data-mining".
Vi lämnar betydligt fler spår efter oss än vad vi är medvetna om. Bloggen "Stoppa storebror" har en utmärkt lista på alla de spår vi lämnar efter oss en vanlig dag.
http://www.stoppa-storebror.se/fabians-fotspar.htm
På onsdag den 15 juli är det manifestation mot Stockholmsprogrammet i Humlegården i Stockholm, 17.00. Förhoppningsvis så blir den välbesökt.
Det är inte fildelningen som är det problematiska med datasamhället - utan alla sk statsmän som vill använda den nya tekniken till att bygga upp ett värre övervakningssamhälle än det forna Östtyskland. Fredrik Reinfeldt är en av dem.
Henrik
Läsa mer
http://www.zaramis.nu/blog/2009/07/13/demonstrera-mot-massovervakning-det-sk-stockholmsprogrammet/
http://opassande.se/index.php/2009/07/12/stockholmsprogrammet/
http://rickfalkvinge.se/2009/07/12/demonstration-mot-stockholmsprogrammet/
http://klamberg.blogspot.com/2009/06/stockholmsprogrammet.html

måndag 13 juli 2009

Franska arbetare visar vägen




OECD de 30 största industriländernas samarbetsorgan beräknar att 57 miljoner löntagare kommer att bli arbetslösa i OECD området 2010. Det är nästan en fördubbling. 2008 så var den samlade arbetslösheten i OECD området 37 miljoner. De sociala effekterna av en världsomspännande massarbetslöshet kommer att bli gigantiska.
Den stora frågan är - vem kommer att få betala den här krisen. Borgligheten i OECD länderna inklusive Sverige har bestämt sig för att det är vanliga arbetare som skall stå för fiolerna. Ett exempel är den nu pågående kampanjen för att sänka lönerna för unga arbetare. Svenskt näringsliv, folkpartiet, centern och moderaterna gör det ena utspelet efter det andra där de kräver sänkta löner.
Liknade krav drivs av borgligheten i alla europeiska länder.
Men det finns också motstånd t.ex. i Frankrike där använder löntagarna olika kampmetoder som strejker, ockupationer och ”bossnappning” för att stoppa de franska borgarnas försök att vräka över krisens kostnader på arbetarna. Nu har arbetarna på en ockuperad bildelsfabrik i Chatellerault vridit upp kampmetoderna ytterligare. De hotar att spränga fabriken om de inte får 30 000 euro i avgångsvederlag.
Frisk satsat - vi behöver ta efter fransmännen om vi skall lyckas försvara löner och välfärd.


Henrik

http://www.e24.se/branscher/verkstadsindustri/artikel_1442513.e24

söndag 12 juli 2009

Praktisk kris bekämpning.



Företaget Algustorp Vindkraft AB vill bygga och driva sju vindkraftverk på fem fastigheter i Algustorp. Vindmöllorna kommer att ha en navhöjd på max 110 meter. Själva bladen kommer att mäta 100 meter i diameter.
Fler och kraftfullare satsningar på vind- och solkraft skulle kunna bidra till att minska arbetslösheten. Tillverkning, installation och service av vind- och solkraft skulle kunna bli en framtidsbransch för Sverige. Utöver arbetstillfällena som skapas så hjälper det till att minska utsläppen av klimatpåverkade gaser. En tredje fördel är att om vi får fler lokala vindkraftsbolag så kommer de att hjälpa till att bryta monopolföretagens grepp om elmarknaden.
Nu får vi hoppas att inga lokala bakåtsträvare överklagar ansökan och förhindrar bygget.

Henrik

Ungdomsarbetslösheten stiger




I Perstorp och Klippan rör det sig om sammanlagt ett hundratal arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år – en fördubbling från samma tid förra året. Då är ändå inte de ungdomar som försöker undkomma krisen genom att studera medräknade. Ett hundratal ungdomar som hade kunnat göra en fantastisk nytta för samhället om de hade fått möjligheten att arbeta.
När den privata marknaden inte längre är intresserad av att ta tillvara på våra ungdomars arbetsförmåga behövs det nya lösningar.
Låt oss anställa dessa ungdomar i kommuner och landsting istället. Det finns mycket de skulle kunna göra inom t.ex. vård, omsorg och fastighetsskötsel.
Det är bättre att vi betalar lön för utfört arbete än betalar ut a-kassa till dem för att inte arbeta.
Finansieringen skulle lätt kunna lösas genom att man återinförde t.ex. förmögenhetsskatten eller höjde värnskatten för de rika.

Men för att detta skall bli möjligt så måste invånarna i Perstorp och Klippan börja protestera, tex starta en namninsamling där man kräver att kommunerna tar sitt ansvar, demonstrera utanför kommunhuset osv. För de nuvarande politikerna kommer inte att genomföra detta om de inte blir pressade av ansvarstagande medborgare.

Henrik
http://hd.se/klippan/2009/07/12/allt-fler-arbetsloesa-ungdomar/

lördag 11 juli 2009

Sverigedemokraterna de rikas nyttiga idoter!



De rika blir bara rikare och rikare. Detta har pågått under de senaste trettio åren. Början av åttiotalet var den tid då Sverige var som mest ekonomiskt jämlikt. Skillnaderna mellan de på samhällstoppen och de på botten var som minst då. Därefter så har skillnader mellan sk vanligt folk och de rika ökat från år till år. Löneskillnaderna har ökat, kapital inkomsterna för eliten har ökat, bidragen har skurits ner för de lågavlönade, den offentliga sektorn har rustats ner osv.
1975 så hade den rikaste tiondelen 4,4 miljoner i nettoförmögenhet. (nettoförmöget = Tillgångar - skulder =nettoförmöget )
2007 hade nettoförmögenheten stigit till 7,0 miljoner kronor, nästan en fördubbling.
Den fattigaste tredjedelen av befolkningen hade ingen förmögenhet 1975 och 2007 var de fortfarande skuldsatta.
Mellan 1991 ökade 2007 ökade den rikaste tiondelen sin disponibla inkomst med 86% eller 14% per år. Den fattigaste tiondelen ökade sin med 14,5% eller 1,4% per år.
Ett annat mått på ojämlikheten är hur mycket mer en direktör tjänar jämfört med en industriarbetare. 1980 så tjänade genomsnittsdirektören 7 gånger mer än en vanlig arbetare. 2007 så hade gapet ökat till 51 gånger arbetarinkomsten. Fantasilöner, sänkta och borttagna skatter för de rika och reallönesänkningar för de fattiga har varit metoderna som har använts i den omvända Robin Hood politiken. En omvänd Robin Hood politik som har bedrivits av både socialdemokratisk och borgliga regeringar sen åttiotalet.
Det har blivit skillnad på folk och folk. Vi kan studera resultatet av detta i vår egen verklighet. Det är bara att ta en promenad i några utvalda stadsdelar i vilken stad som helst i Sverige. Danderyd och Botkyrka i Stockholm, Limhamn och Lindborg i Malmö, Askim och Bergsjön i Göteborg eller för den delen Hasseludden och Ljungdala i Hässleholm. Stora nybyggda hus, lyxiga bilar, restaurangbesök i ena änden av staden och i den andra änden trånga hyreslängor, skrotbilar och A-lagare. Fattigdom sida vid sida med rikedom eller åtminstone i var sin del av staden.
Många är givetvis förbannade på de växande ekonomiska och sociala klyftorna. Det var inte det här Sverige vi var stolta över. Vi var stolta över ett land där alla behandlades med respekt och att man försökte reformera bort klassklyftorna. Den berömda "Ni-reformen" var ett uttryck för det goda jämlika Sverige.
De välbärgade är självklart rädda för att folket skall bli förbannade och säga att nu får det vara nog. Om folket började organisera sig och protestera så skulle det vara möjligt att vända den ekonomiska utvecklingen, till ett mer rättvist och jämlikt samhälle.
Som tur för de välbärgade så har det uppkommit ett politiskt parti som gör allt för att dölja de rikas rofferi. Partiet är givetvis det rasistiska sverigedemokraterna. De lovar guld och gröna skogar åt alla som har drabbats av de rikas plundring.
Detta parti skyller det sänkta standarden som många har fått på invandrarna. Det är invandrarna som äter upp välfärden! Lösningen är givetvis färre invandrare så räcker den minskade kakan fler fattiga "svenskar".
Givetvis så är detta bluff från början till slut. Fattiga svenskar kommer inte att få det bättre om sverigedemokraterna får politiskt inflytande. Pensionerna kommer att fortsätta vara låga, a-kassan kommer att sänkas och försäkringskassan kommer inte att bli mänskligare osv.

Sverigedemokraterna stora förebild är Danskt Folkeparti. Ett rasistiskt parti som har haft stort inflytande på dansk politik de tio senaste åren. Resultatet är hårdare tag mot invandrare och försämrad välfärd för danskarna. De enda som har fått det bättre är de rika danskarna.
Sverigedemokraterna går de rikas ärende genom att skylla problemen på en grupp som inte har orsakat problemen. Syftet är att rikta ilskan över de ekonomiska försämringarna mot invandrarna. Sverigedemokraterna vill förhindra att alla som har drabbats av de rikas plundring av Sverige enas. Lyckas Sverigedemokraterna med sin politik kommer de fattiga att förbli fattiga. Vi behöver vara eniga och kämpa tillsammans om vi skall kunna få ett mänskligare Sverige. Ett mänskligare Sverige med högre pensioner, bättre vård och en skola för alla.
Så länge som vi på botten av samhällspyramiden bråkar med varandra istället för att ta gemensam kamp mot eliterna – kommer de rika att vinna.
Sverigedemokraterna är de rikas nyttiga idioter!



http://www.dn.se/sthlm/de-rika-blir-rikare-och-drar-ifran-de-fattiga-1.642124
http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____163544.aspx

fredag 10 juli 2009

Skattebetalarnas Förening



Skattebetalarnas Förening Nima Sanandaji argumenterar i en insändare i Norra Skåne idag för lägre kapitalskatter. Hon menar att de förhindrar att starka (rika) ägare kan växa fram och långsiktigt ta ansvar för Sveriges näringsliv.
Men hallå - var har Nima Sanandaji varit de senaste åren? Svenska regeringar, socialdemokratiska såväl som borgliga, har de senaste åren kappats om att avskaffa kapitalskatter: arvs- och gåvoskatten 2005, förmögenhetsskatten 2007, fastighetsskatten 2007. Dessa uteblivna skatteintäkter hade räckt till höjda pensioner, barnbidrag osv.
Det har gått så lång att Sverige är på väg att bli ett skatteparadis för superrika. Vilket t.ex. illustreras av att utlandssvenskar boende i Schweiz och Storbritannien har börjat flytta tillbaka till Sverige.
Om kapitalskatterna skulle sänkas ytterligare så innebär det mindre till vård, skola och omsorg. Nima Sanandaji förslag innebär i praktiken att barn, sjuka och pensionärer får betala skattesänkningar för de rika genom sämre omsorg.
Det går ingen nöd på det rika i dagens Sverige. Sydsvenskan hade idag en artikel om bostadsmarknaden för slott "Marknaden för slott het trots lågkonjunktur".

Nej Höj kapitalskatterna och låt de rika vara med och betala för vård, skola och omsorg.

Henrik

http://www.dn.se/ekonomi/nya-skatter-lockar-hem-rika-utlandssvenskar-1.632598

http://sydsvenskan.se/ekonomi/article487328/Marknaden-for-slott-het-trots-lagkonjunktur.html

torsdag 9 juli 2009

Vinst före säkerhet




Ytterligare ett område skall öppnas för konkurrens, den här gången bilprovningen. Regeringen har nämligen beslutat sig för att avskaffa monopolet på fordonsbesiktning från och med den 1 juli 2010. Regeringens hoppas att detta kommer att gynna de svenska fordonsägarna. Det är mycket möjligt att de kan bli fler ställen där man kan besiktiga bilen och andra öppettider.
Men bilbesiktningen handlar också om trafiksäkerhet Risken är överhängande att vi får samma problem som har hänt på utbildningsområdet. Höga betyg har blivit ett sätt för vissa friskolor att locka till sig elever med. Fler elever betyder bättre ekonomi och högre vinst. Självklart hade det här varit bra om betygen också hade motsvarats av högre kunskap. Tyvärr så är det inte riktigt så utan många lärare har vittnat om hur rektorer har pressat dem att sätta höga betyg.
Samma mekanism kommer givetvis att verka på den konkurrensutsatta bilprovningsmarknaden. Ett ryckte om att det är lätt att få sin bil godkänd på ett visst ställe kommer givetvis att generera kunder. Slutresultatet blir privat vinst och sämre trafiksäkerhet.

Henrik

onsdag 8 juli 2009

Vila i frid



Gjorde en utflykt till den fascinerande bilkyrkogården på Kyrkö Mosse i småländska Ryd.
Åke Danielsson startade bilskroten på 1940 talet när han slutade med torvbrytning på mossen. En strukturomvandling i det lilla, torvbrytningen upphörde att vara lönsamt när kriget tog slut och koks och oljeimporten kom igång på nytt. Åke satsade istället på dåtidens framtidsbransch - bilindustrin.
Nu finns det ett stort antal bilvrak kvar i skogen. Ford Anglia, Volvo Duett, Austin A 40 och många andra, även Åkes boningshus och verkstad står kvar. Allt är kvar om än kraftigt förfallet.
En plats som väcker många tankar, bilindustrin uppgång och fall, naturens återkomst och funderingar om hur svårt det kan vara för en enkel arbetare att starta eget och utveckla ett bärkraftigt företaget utan tillgång till kapital och utbildning.
Missa inte denna lilla semesterpärla om ni är i närheten - platsen är värd en omväg.

Henrik








tisdag 7 juli 2009

Det skall löna sig att arbeta!




Folkpartiledaren Jan Björklund vill att lönen för ungdomar under 21 år skall halveras för att underlätta för ungdomar att få jobb. Så här motiverar han sitt lönesänkningsförslag ”Det är bättre att en 19-åring har en lön om än lägre än att tvingas leva på socialbidrag”.
Jag har kollat upp vad ungdomar tjänar idag i några typiska ungdomsjobb.

Detaljhandeln, Kassapersonal på H&M eller Maxi -20900 Kr/mån
Köks- och restaurangbiträden, McDonald’s -17600
Vård- och omsorgspersonal, sjukvårdsbiträde -17800
Fastighetsarbetare -19500

Om folkpartiet skulle få igenom sitt förslag så skulle ungdomarna tjäna 9 till 10000 kronor i månaden före skatt. En lön på ca 10000 kronor i månaden före skatt gör att man får ut ca 8000 kronor efter skatt. 8000 kronor att leva på i månaden under förutsättning att man lyckas få en heltidstjänst. Inom vården och på t.ex. McDonald’s finns det få heltidstjänster.
Går det att leva på 8000kr i månaden? Här kommer en liten ofullständig budget
Lediga bostäder i Hässleholm
Blocket förvaltning - 1 rum och kök 21 kvm 3256/mån
Norens fastigheter - 2 rum och kök 71kvm 5864/mån
Hässleholmsbyggen - 1 rum och kök 48 m² 3146/mån
Hässleholmsbyggen - 1 rum och kök 29,3 m² 1952/mån

Det finns ett par billiga mini lägenheter i Hässleholm men de lär knappast räcka till alla ungdomar som söker ett eget boende. Det är svårt att hitta lägenheter i Hässleholm under 4000 kronor i månaden. Jag undra var Jan Björklund har tänkt att alla ungdomar skall bo?
Senast jag var inne på Maxi så hade de inte speciella matpriser för ungdomar. De får snällt betala lika mycket för mjölken som jag och Björklund.
Utöver mat och hyra så vill säkert ungdomarna och omgivningen att de skall ha kläder på sig och även sköta sin personliga hygien och det är inte gratis. Telefon är också bra att ha, busskort så man kan ta sig till jobbet underlättar helt klart. Hemförsäkring är däremot inte nödvändigt, tjänar man 8000 kr i månaden så har man nog ingenting att försäkra. Nöjen och semester är också något där det går att hitta billiga alternativ, t.ex. Planka in på Siesta eller en fotvandring runt Finjasjön.

Skämt åsido det går inte att leva på Björklunds förslag. (Själv tjänar han över 100 000 kronor i månaden)
I förslaget ingår också att anställningstryggheten tas bort så att det blir möjligt att avskeda ungdomarna när som helst. I praktiken innebär det att de kommer att få sparken lagom till att de fyller 21 år. Då kan arbetsgivaren anställa en ny 19 åring för en svältlön - och den tidigare anställde blir arbetslös och får då 80 % av sin tidigare lön i arbetslöshetsersättning. Vidrigare ungdomspolitik får man leta efter.
Bloggaren Andrea Dorina har ett vettigt förslag: Det är ännu bättre om nittonåringen har en vettig lön än vare sig lägsta ingångslön, en extralåg lärlingslön eller soc. Svenska arbetare har inte särskilt höga löner, det vet alla som har det tvivelaktiga nöjet att betala räkningar i slutet av månaden. Även erfarna arbetare inom servicesektorn får ynkligt betalt, de som ännu har jobb i verkstadsindustrin något bättre. Nittonåringar utan arbetslivserfarenhet erbjuds verkligen inte några onödigt höga löner.

Helt riktigt - det skall löna sig att arbeta
Henrik


http://babord.wordpress.com/2009/06/29/bjorklund-pissar-pa-sveriges-ungdomar/

måndag 6 juli 2009

Jan Björklund kräver sänkt lön för Jacobsskolans elever!



Folkpartiet vill sänka lönen och försämra anställningstryggheten för vissa ungdomar. Folkpartiledaren vill att elever som gått yrkesförberedande program i gymnasieskolan skall få sänkt lön. Enligt förslaget så skall lönen halveras fram till det att man fyller 21 år. Det här förslaget drabbar elever som går på Jacobsskolan medan eleverna som går på HTS inte behöver drabbas av sänkt lön. De elever som går på studieförberedande program som natur, teknik och samhällsprogrammet studerar i hög grad vidare och är därmed äldre än 21 år när de kommer ut på arbetsmarknaden.
Detta skulle omöjliggöra för elever på t.ex. omvårdnadsprogrammet att flytta hemifrån efter avslutade studier. Idag så ligger snittlönen för en nyanställd 20 årig undersköterska på ca 18000kr i månaden. Enligt folkpartiet så skulle hon hädanefter på en heltidstjänst få ca 9000kr/månaden före skatt. Mat, hyra och kläder kostar faktiskt lika mycket för ungdomar som för medelålders.
Folkpartiets förslag är ytterligare ett i raden av ungdomsfientliga borgarförslag.
Ett bättre förslag är höja lönen för låginkomsttagarna och sänka höginkomsttagarnas fantasilöner.


Henrik

fredag 3 juli 2009

Varmt!

Det är för varmt för revolution idag! Vi väntar tills i morgon,

Socialdemokratin och pensionärerna



1994 så beslöt socialdemokraterna tillsammans med de borgliga partierna att begrava ATP systemet. Allmän tilläggspension (ATP) hade fungerat bra under många år och möjliggjort för stora grupper pensionärer att få en dräglig pension. Istället för det förmånsbaserade systemet ATP så infördes det avgiftsbaserade systemet premiepension. De stora vinnarna i det nya systemet var de välbärgade som fick högre pension och slapp betala till dem som hade sämre ställt. Det gamla ATP systemet var omfördelande från rik till fattig.
En annan nyhet var att det sparade pensionskapitalet skulle investeras på aktiebörsen. Tanken var att värdestegringen på aktierna skulle rädda de framtida pensionerna.
Nu visar det sig att det nya pensionssystemet fungerar minst sagt dåligt. Höga fondavgifter tillsammans med börsnedgången leder till lägre pensioner. De välbeställda kan alltid fixa det genom extra privata pensionsförsäkringar eller genom att leva på sitt sparkapital. För låginkomsttagare och vanliga löntagare så är det inte lika lätt.
Socialdemokraterna lansera nu ett förslag till hur även låginkomsttagare skall kunna ha råd att gå i pension. I korthet så går deras förslag ut på att - fortsätt att arbeta! Manpower är tydligen lösningen, enligt socialdemokraterna
Socialdemokraterna vill skattestimulera fattiga pensionärer att fortsätta att arbeta. Jobba ett extra år i kassan på Maxi, städa ett par extra år, extraknäck på McDonald’s när du är 70 år. Så ser socialdemokratisk pensionspolitik ut.
Det vore bättre om man hade modet att säga - "pensionsuppgörelsen 1994 var orättfärdig. Nu river vi upp den och återinför ett reformerat ATP"
Men det lär väl aldrig Mona Sahlin säga.



Henrik

http://www.socialdemokraterna.se/Media/Senaste-nytt/Mona-Sahlin-Fler-jobb-for-erfarna/

torsdag 2 juli 2009

Urban och CO skänker bort äldrevården


Moderatledningen skänker bort kommunens fina äldreboende till Joakim Olléns företag, Kunskapsporten. Joakim Ollén får köpa Kaptensgården och Ekegården för en spottstyver - han behöver inte betala marknadspris utan endast bokförtvärde. Det är som om jag skulle sälja min villa till taxeringsvärdet istället för marknadsvärdet. Mellanskillnaden mellan bokförtvärde och marknadsvärde är pengar rakt ner i Joakim Olléns fickor från skattebetalarna i Hässleholm. Urban,s gäng i kommunstyrelsen har inte ens brytt sig om att undersöka vad andra privata omsorgsföretag är beredda att betala för Ekegården och Kaptensgården. Det kan handla om miljontals kronor som andra företag hade varit beredda att betala.

Urban Widmark (m) förklara förslösande av våra skattepengar med att Joakim Ollén har lovat att bygga ytterligare ett äldreboende i Hässleholm. Ett äldreboende som kommunen har lovat att hyra.
Om nu kommunen skall hyra det nya äldreboendet och med hyresavgifterna betala det nya äldreboendet - varför då inte låna upp pengarna själva och få kontroll över verksamheten? Hyres nivåerna skulle också bli lägre när de endast skulle gå till verksamhetskostnaderna. Nu skall de också generera ett överskott till Joakim Ollén. Vinst för Joakim Ollén betyder mindre pengar kvar för omsorgen av våra gamla.
Urban Widmark (m), Lars-Göran Wiberg (c), John Bruun (fp), Robin Gustavsson (kd) och
Torsten Ising, (fv) är gänget som förstör äldrevården i Hässleholm och förskingra våra skattepengar.

Henrik

Jag rekommendera en läsning av Per-Åke Purk, s insändare i NSK, där gör han en utmärkt genomgång av den inkompetent lycksökare Joakim Ollen, s framfart

http://www.nsk.se/article/20090630/OPINION/73019123/1171/OPINION/*/svindlande-affarer-i-kommunen
http://www.hassleholm.se/22604

Liten seger i Osby.



Kamp lönar sig! 382 personer skrev på protestlistorna mot att tillagningsköket på äldreboendet Rönnebacken i Osby skulle stängas. Meningen var att pensionärerna i stället skulle få mat som har lagats vid Bergfast i Lönsboda, i andra ändan av kommunen. Protesterna har nu tvingat Osby kommun att ta en timeout i frågan. Nu skall frågan utredas ytterligare.
Förhoppningsvis så kommer Osbyborna att bevaka frågan och fortsätta att kämpa för god mat till våra äldre.

Henrik

Perstorpsvänstern havererar.



En enig kommunstyrelse i Perstorp har röstat för Folkpartiets förslag att "Möjligheten att konkurrensutsätta kommunala verksamheter ska undersökas". Vice ordförande är f.d. riksdagsmannen för vänsterpartiet Sven Erik Sjöstrand. Hur vänstern i Perstorp kan öppna för borglighetens främsta metod för välfärdsavrustning - övergår mitt förstånd. För brukarna blir det ett tudelat system, där några kan välja välfärd de lux medan andra får hålla tillgodo med en luggsliten offentlig sektor. Vad som väntar den lågavlönade personalen i de verksamheter som "konkurrensutsätts" vet nog Perstorpvänstern. Sämre arbetsvillkor kommer som ett brev på posten. Vänsterpartiet i Perstorp har gjort ett politiskt haveri av kolossal format. När det inte går att urskilja någon skillnad mellan Perstorpsvänstern och folkpartiet, är det dags att lägga ner vänsterpartiet i Perstorp.
Perstorp behöver verkligen ett nytt socialistiskt alternativ.
Henrik

Vill man ta reda på hur privatiseringarna/konkurrensutsättningarna har påverkat välfärden så rekommenderas boken Sälj hela skiten av Josefin Brink, Jens Ergon, Peter Gustavsson och Kent Werne. Ni hittar boken på:http://saljhelaskiten.blogspot.com/


http://hd.se/perstorp/2009/06/27/kommunala-verksamheter-ska-ses/

onsdag 1 juli 2009

Jordadel och finansadel



Har gjort en paddlingstur runt natursköna Kollandsö, Vänerns näst största ö. Jag passade även på att besöka Läckö Slott.
Läckö slott ägdes av Magnus Gabriel De la Gardie (1622-1686).




Magnus Gabriel De la Gardie var Sveriges rikaste person och han rustade upp Läckö slott till kanske Sveriges lyxigaste boningshus. Slottet är fullt av dyra utsmyckningar, målningar, slottskyrka och olika dekorationer. Det behövdes över 200 tjänare för att driva runt slottet. 1600 talets mitt var en tid då högadel styrde och ställde i Sverige - inkomstfördelningen i landet var extremt ojämlik. Bönderna levde i fattigdom och jordadeln tog hand om allt överskott. Finansieringen av Magnus Gabriel De la Gardies överdådiga levnadssätt betalades av bönder och drängar på Magnus Gabriel De la Gardies över 1000 skattepliktiga gårdar. Bönderna betalade skatt till Magnus inte till staten. Magnus Gabriel De la Gardies var inte ensam om sitt levnadssätt. Hela högadeln tävlade med varandra om vem som hade störst slott, finaste möblerna eller kunde bjuda på de mest överdådiga festerna.
Högadeln rikedom kom från deras omfattande jordinnehav. Trots att adeln totalt utgjorde endast en halv procent av Sveriges befolkning tillgodo gjorde den sig genom privilegier och ägande två tredjedelar av den odlade jorden. De la Gardie ägde själv under sin storhetstid mer än ettusen hemman fördelade på gods i Uppland, Närke, Västmanland och Västergötland. Drottningholm, Karlberg, Jakobsdal, Venngarn, Ekholmen, Kägleholm, Läckö, Traneberg, Mariedal, Katrineberg och Höjentorp är några exempel. Därutöver hade han stora områden i Livland och Finland och egendomar i Pommern och Mecklenburg.
Högadelns familjer eggade varandra att bygga allt större, allt mera storslaget. Utöver ett magnifikt palats så behövde givetvis varje adelsman en ståndsmässig bostad i Stockholm. Magnus Gabriel De la Gardies palats Makalös,
gjorde skäl för sitt namn. Makalös var huvudstadens främsta privatbostad, med ett lösöre magnifikare än slottets. Men snart fick det konkurrens av andra elitfamiljers palatsbyggen; Wrangels, Bååts, Bondes, Rosenhanes….
Skrytbyggandet förstörde landet genom att adeln – valde ett mindre intensivt jordbruk för att istället kunna satsa på byggandet. Vad som skedde i takt med att godsavsöndringar och donationer blev allt vanligare var att själva brukandet av jorden inte längre prioriterades. De dagsverken som adelsmannen kunde tillräkna sig användes alltså, om man ska hårdra det, hellre till PR-verksamhet i form av skrytbyggen än till grundläggande födoproduktion. De blev tillslut en betungande börda för landet. I dagens Sverige har jordadeln ersatts av finansadeln men lusten till skrytbyggen, magnifika fester och överdådig livsstil är densamma. Troligtvis så delar jord- och finansadeln även föraktet för den lilla människan.

Melker Schörling är en av Sveriges rikaste personer, han kan man säga tillhör den nutida högadeln.


Han beter sig på samma sätt som Magnus Gabriel De la Gardie. "För pengarna har han bland annat köpt en sekelskiftesvilla på Lidingö utanför Stockholm. Men de största summorna investerar han i sin herrgård nära Nyköping, en skogsfastighet på 2 500 hektar. Där ägnar han sig åt ett av sina stora intressen, jakt."(Aftonbladet).

Representationsvåning i Stockolm, stort palats och högadligt fritidsintresse. (Magnus Gabriel De la Gardie var mycket jakt intresserad.) Samma överklass då som nu, endast namnen är nya. Finansadeln tävlar med varandra om vem som har störst förmögenhet på samma sätt som högadeln gjorde på 1600 talet. Där högadel förstörde det svenska jordbruket så förstör finansadeln de svenska företagen, avskedar kompetent personal, lägger ner fabriker, flyttar företag till låglöneländer. I dag privatiseras allmän egendom för en spottstyver, då fick adeln kronjord som tack för s.k. tjänster.

På 1600 talet så lyckades man stoppa högadeln från att förstöra Sverige genom att riksdagen förstatligade högadelns egendomar, den s.k. reduktionen. (Den pågick mellan 1655- 1686). Reduktionen innebar att all egendom som någon gång varit skattejord eller tillhört kronan återfördes till staten. I princip krossade det hela den adelselit som haft makten i landet, och Sverige gick ekonomiskt stärkt in i det expansiva 1700 talet.
Vi behöver genomföra en ny reduktion och ta tillbaka allt som vår nya ekonomiska adel har tillskansat sig. T.ex. av hushållens innehav av aktier ägde 1997 en procent av hushållen 62 procent av aktierna. Nästan 96 procent av aktierna ägdes av endast tio procent av hushållen. Räknar man in sparandet i aktiefonder blir motsvarande siffra 84 procent. Mellan 1990 och 2001 ökade lönespridningen i Sverige med 25 procent.
Skall vanliga löntagare kunna få ett drägligt liv så måste vi börja förstatliga/socialisera affärsbanker och storföretag återta de gjorda privatiseringarna, hårdbeskatta fantasilöner, bonusar och förmögenheter.
Vi behöver en ny reduktion!

Henrik



http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=54&vid=168&template=.print.t
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article350706.ab
http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9812/01/rik.html