fredag 31 juli 2009

Vänsterpartiet och Möllerödsdagarna

Det har sina risker med att vara politiker, det kan ibland hända att man är ute i ogjort väder och gör ett rejält klavertramp. Per-Åke Purk, Vänsterpartiets ordförande i Hässleholm har trampat rejält fel med sin text "Nazisthyllning på Möllerödsfältet" på Vänsterpartiets hemsida. Där skrev han "Tillställningen har vid tidigare tillfällen givit vissa nazistsympatisörer fritt spelrum för att ståta i uniformer hakkors och SS-beteckningar...". Inget fel i att skriva så om man har belägg för sina påståenden. Det har inte Per-Åke, han har inte ens besökt Möllerödsdagarna. (Möllerödsdagarna ett arrangemang för sk historiska stridsuppvisningar.) Visst har man rätt att misstänka att vissa av deltagarna har grumliga politiska åsikter men utan konkreta belägg så skall man vara försiktig med sina anklagelser. Speciellt när arrangörerna och de deltagande föreningarna mycket explicit tar avstånd från rasism och antisemitism, våld mot medmänniskor, odemokratiska åsikter och diskriminerande handlingar.
Nu funderar ledningen för Möllerödsdagarna på att anmäla Vänsterpolitikern Per-Åke Purk för förtal.
Detta ledde först till att alla formuleringar som talar om att arrangemanget "givit vissa nazistsympatisörer fritt spelrum att ståta i uniformer hakkors och SS-beteckningar..." ströks från hemsidan. Igår så tog Vänsterpartiet bort texten helt från sin hemsida med den något kryptiska förklaringen att "då vissa kommentarer om artikeln får bedömas, som vi tolkar det, gått för långt både i sitt innehåll och personliga angrepp." Om kommentarerna var problemet så hade det räckt med att ta bort dem och låta texten stå kvar. Nu verkar det som om att Vänsterpartiet har insett att de har trampat över gränsen men inte riktigt vill erkänna det.
Jag kan inte avgöra om det har funnits nazisympatisörer bland Möllerödsdeltagarna, så vem som har rätt i sakfrågan vet jag inte. Om Vänsterpartiet har belägg för sina påståenden så bör de presentera dem.
Vad man däremot kan säga är att Vänsterpartiets krishantering av den här "affären" får betyget IG.
Det hade räckt med en enkel ursäkt för att förhindra att det här utvecklades till ett lokalt mediedrev och "affär". Nu framstår Lars-Åke som en arrogant vänsterpolitiker som grundlöst beskyller deltagarna för att vara nazister.
Henrik
Nsk
VP
Mölleröd
2ndpanzers

2 kommentarer:

 1. Jag har under ganska många år varit aktiv inom reenactment hobbyn och känner att varje möjlighet till att kommentera det som skrivs om oss utövare måste tas.

  För det första så har jag förståelse för om folk utan någon kunskap om reenactment ser med misstro på att vuxna människor springer runt och "leker krig". Gör man sedan detta i ryska eller än värre i tyska uniformer är man troligtvis nazist eller i alla fall något åt det hållet.

  För oss som sysslar med WWII reenactment är den bild som nu har pådyvlats oss både osann och väldigt tråkig. Vi må vara nördar som älskar historia och kan meka med gammalt "skrot" i evigheter, diskutera kamouflage eller uniformsdetaljer utan ände osv. Men för oss finns det en väldigt klar gräns och det är att vi ALDRIG diskuterar politik oavsett partifärg. Min erfarenhet av denna hållningen är att det känns väldigt befriande i ett samhälle där vi dagligen matas med politiska budskap från alla håll och kanter. Man slipper dessutom att i sitt undermedvetna dela in vänner i fack men framför allt slipper man fröt till ändlöst tjafs om allt och ingenting.
  Utöver vårt förbud att diskutera politik är vi väldigt noga med att det vi gör i alla avseenden skall vara lagligt. Vi är enbart på mark där vi har markägarens tillåtelse, vi informerar alltid polisen inför våra event och vi ansöker alltid om tillstånd när så krävs.
  Listan på egna regler och stadgar som vi själva har satt för att undvika missförstånd kan göras lång.

  DÅ känns det fruktansvärt orättvist när en politiker som i detta fallet går ut med sin 'sanning' utan att någonsin har besökt Möllerödsdarna eller tagit kontakt med de berörda föreningarna eller dess medlemmar.
  Allt som vi har byggt upp och strävat efter riskerar att slås sönder av lögner och förtal pga att någon vill göra politik av vår hobby.
  Kan man bli annat än både ledsen och jävligt förbannad?!

  Per-Åke Purk, alla har vi någon eller några fördomar och alla kan begå misstag men om man saknar insikt om detta har man problem. Visa att du inte har dessa problemen och visa lite ryggrad och be oss som sysslar med WWII reenactment om ursäkt! En sådan skulle betyda mycket för oss men även för dig hoppas jag.

  Daniel
  FHF

  SvaraRadera
 2. Henrik - "Röda Göinge"3 augusti 2009 16:31

  Hej Daniel.
  Jag har ingen personlig erfarenhet av reenactment rörelsen men vad jag förstår så är den stor i USA. Har läst en del artiklar om "events" som återskapar slag från framför allt inbördeskriget. Jag har full förståelse för att det kan vara roligt att återskapa historien och den gemenskap som det ger. Vikingabyar, medeltidsveckor och reenactment är en allmän trend i samhället där "vanligt" folk gör historia. det finns ingen anledning att tro att det skulle finnas murknare politiska åsikter inom krigsreenactment rörelsen än inom de andra delarna. Håller med dig om att Purk behöver be om ursäkt.
  Henrik
  Ps Detta är inte en V - Blogg utan en SP - Blogg DS

  SvaraRadera