måndag 20 juli 2009

Överklassens inte alltför diskreta charm.Vi befinner oss i en lågkonjunktur. Det sparkas personal runt om i landet och många håller hårt i sina pengar under det orosmoln som orsakats av finanskrisen. Men på Visby Beach Club är det molnfritt. Stefan Köhler är 23 år och från Stockholm. Ett överklassyngel som har fötts med en silversked i munnen och han har inte drabbats av den ekonomiska krisen.
På Dagens nyheters fråga om hur den ekonomiska krisen har påverkat honom svarar han. – För att drabbas av lågkonjunkturen måste man ha ett jobb. Hans vänner har också klarat sig från att drabbas av lågkonjunkturen.
Det verkar vara trevligt att vara överklass man kan spontanflyga till Miami eller bota bakfyllan i Amsterdam.
Han vet att han är överklass och han är inte skygg med sina överklassvärderingar. Så här säger han om en del av deltagarna på den s.k. Stockholmsveckan i Visby: - Många sparar ihop pengar hela året bara för att kunna vara kung i baren under en vecka, det kommer många snickare och så, säger han med en besviken blick. Det måste vara jobbigt för överklassungar som Stefan att råka träffa på en vanlig snickare vid bardisken.
Fast krisen har även drabbat delar av överklassen enligt krögaren Niklas Rahm: Men visst, vi har beställt in lite mindre champagne i år, jag tror vissa håller hårdare i pengarna, kanske bränner man 20.000 kronor i stället för 40.000 kronor på en kväll.
Det är annorlunda här i Hässleholm, varsel i kommunen och på Transportledet, DHL flyttar och Ruuki AB lägger ner. När arbetslösheten stiger så drabbar de vanligt strävsamt folk. Tyvärr så kommer skit som Stefan Köhler alltid att flyta ovanpå.
Vad som behövs är en ny politik som inte är rädda att beskatta överklassdräggen och använda medlen till skola, vård och omsorg.
Med 90% skatt på inkomster över 40000 kronor / månaden och en rejäl förmögenhetsskatt skulle nog även Stefan få börja göra rätt för sig. Alternativt så skulle han flytta från Sverige - men det skulle nog inte fällas många tårar över det i Göinge.

Henrik
http://www.dn.se/livsstil/visby-stockholmsveckan-stefan-kohler-ulf-skarin-marta-wahlstedt-fanny-soderlund-gustaf-engstrom-1.914350

1 kommentar: