fredag 17 juli 2009

Pankbanken (Swedbank) lever på socialbidrag – men aktieägarna blir rikare och rikareSwedbanks kreditförluster uppgick till 6,7 miljarder kronor andra kvartalet 2009. Resultatet var värre än vad den så kallade marknaden hade räknat med. Kreditförlusterna i Baltikum och Ukraina var gigantiska.
"Återtagna leasingobjekt inom den baltiska bankrörelsen uppgick dessutom till 1 miljarder kronor, varav 700 miljoner kronor avsåg fordon", skriver banken i delårsrapporten. Att Swedbanks har börjat att sälja begagnade bilar säger en hel del om läget för banken.
Av Swedbanks halvårsrapport framgår att lägenhetspriserna i Riga har sjunkit med 68 procent. Man kan fråga sig hur detta påverkar motivationen hos låntagarna att betala tillbaka sina lån, särskilt om lånesumman uppgår till 80-90 procent av inköpspriset.
Värst är det i Ukraina, där räknar banken med att 20% av lånen inte kommer att betalas tillbaka. Undrar om det är världsrekord i dålig kreditprövning.

De extremt låga svenska styrräntorna och bankens billiga tillgång till kapital från Riksbanken och det statliga garantiprogrammet är anledningen till att banken fortfarande klara sig från konkurs.

Börsen reagerade positiv på nyheten om jätteförlusten och aktien steg med 11%. Det kan tyckas konstigt att ett bolag blir värdefullare om förlusterna stiger. Men sanningen är helt enkel det att svenska staten står för fiolerna om banken inte klarar sig - genom det sk Garantiprogrammet. Moderatregeringen har helt enkelt förstatligat förlusterna och därmed tagit bort risken för aktieägarna. Går det däremot bra så tar aktieägarna hem hela vinsten. Skattebetalarna däremot är garanterade en rejäl förlust. Garantiprogrammet och riksbankens utlåning till Swedbank är ingenting annat än socialbidrag till aktieägarna från Sveriges skattebetalare.

Det enda riktiga är att socialisera hela banknäringen. De svenska affärsbankerna har två gånger de senaste 15 åren spekulerat sönder Sveriges ekonomi. Om vi vill skydda oss från framtida katastrofer har vi inte råd med privata banker.

Henrik

PS Om ni funderar på att köpa bil så kan jag tips er om att det finns många billiga lyxbilar i Lettland. Swedbank rear ut lyxbilar som Lexus, BMV och Alfa Romeo. Följ nedanstående länk och gör ett kap. DS
http://www.lizings.lv/lv

http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_1452813.e24?offset=15&maxcount=3#articlecomments
http://ekonomismen.blogspot.com/2009/07/lagenheterna-varda-en-tredjedel-av.html

http://www.alltommotor.se/artiklar/nyheter/swedbank-saljer-lyxbilar-till-vrakpris-1.11923

http://hd.se/ekonomi/2009/07/17/swedbank-backar-paa-stigande-boers_2/
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090717/TTEKONOMI/172702117/1608/TTEKONOMI/&/Swedbank-rusade-efter-brakforlust

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar