fredag 3 juli 2009

Socialdemokratin och pensionärerna



1994 så beslöt socialdemokraterna tillsammans med de borgliga partierna att begrava ATP systemet. Allmän tilläggspension (ATP) hade fungerat bra under många år och möjliggjort för stora grupper pensionärer att få en dräglig pension. Istället för det förmånsbaserade systemet ATP så infördes det avgiftsbaserade systemet premiepension. De stora vinnarna i det nya systemet var de välbärgade som fick högre pension och slapp betala till dem som hade sämre ställt. Det gamla ATP systemet var omfördelande från rik till fattig.
En annan nyhet var att det sparade pensionskapitalet skulle investeras på aktiebörsen. Tanken var att värdestegringen på aktierna skulle rädda de framtida pensionerna.
Nu visar det sig att det nya pensionssystemet fungerar minst sagt dåligt. Höga fondavgifter tillsammans med börsnedgången leder till lägre pensioner. De välbeställda kan alltid fixa det genom extra privata pensionsförsäkringar eller genom att leva på sitt sparkapital. För låginkomsttagare och vanliga löntagare så är det inte lika lätt.
Socialdemokraterna lansera nu ett förslag till hur även låginkomsttagare skall kunna ha råd att gå i pension. I korthet så går deras förslag ut på att - fortsätt att arbeta! Manpower är tydligen lösningen, enligt socialdemokraterna
Socialdemokraterna vill skattestimulera fattiga pensionärer att fortsätta att arbeta. Jobba ett extra år i kassan på Maxi, städa ett par extra år, extraknäck på McDonald’s när du är 70 år. Så ser socialdemokratisk pensionspolitik ut.
Det vore bättre om man hade modet att säga - "pensionsuppgörelsen 1994 var orättfärdig. Nu river vi upp den och återinför ett reformerat ATP"
Men det lär väl aldrig Mona Sahlin säga.



Henrik

http://www.socialdemokraterna.se/Media/Senaste-nytt/Mona-Sahlin-Fler-jobb-for-erfarna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar