onsdag 29 juli 2009

Den borgliga lönesänknings kampanjen fortsätter.
Dagens ungdomar tjänar inga fantasisummor, ingångslönerna för tex sjukvårdsbiträden, handelsanställda och för arbetare inom hotell och restaurangnäringen är inte mer än 17-18 tusen per månad. Att sänka lönen för ungdomarna som Margareta Pålsson (M), Jan Björklund (FP) och svenskt näringslivs företrädare vill innebär löner som det inte går att leva på. Det senaste kampanjbidraget för sänkta löner står Margareta Pålsson (M) i dagens Kristandsblad för. Hon menar att ” Självklart är det bättre att under en tid i början på sin yrkeskarriär få en något lägre lön om alternativet är att inte komma in på arbetsmarknaden alls. Arbetsgivaren förbinder sig i gengäld till att ge den unge nyanställde utbildning på arbetsplatsen. Arbetstagaren blir på så sätt snabbt skicklig och därmed mer produktiv för arbetsgivare.”
Hon försöker sälja förslaget med att om ungdomarna ställer upp på lägre lön så ställer arbetsgivaren upp med utbildning. Problemet är att utbildningstiden som behövs för att lära sig flippa hamburgare på McDonald’s är cirka 3 timmar. Utbildningstiden för kassatjänst på ICA går nog på någon vecka och sjukvårdsbiträden är i princip färdigutbildade från gymnasieskolan. Ungdomarna ska ställa upp med halverad lön under två år och arbetsgivaren motprestation ska vara tre timmars betald utbildning. Det är inte stora uppoffringar som arbetsgivaren skall göra enligt Margareta Pålsson.
Margareta Pålsson menar också att ”löneskillnader mellan den som är 40 år och den som är 19 är oftast ganska liten. Den som exempelvis arbetat i 40 år som vårdbiträde, maskinoperatör inom träindustrin eller som förskollärare tjänar bara en eller ett par tusenlappar mer i månaden än den som är 20 år gammal och nyligen var gymnasist.”
Det finns bättre sätt att åtgärda låga löneskillnader än att införa svältlöner för ungdomarna. En rejäl höjning av avtalens ålders- och anställningstidstillägg skulle på enkelt sätt åtgärda problemet.

Margareta Pålsson försöker framstå som ungdomarnas förkämpe men sanningen är att hon bara försöker utnyttja den ekonomiska krisen till att skapa ett låglöneproletariat. Ett desperat låglöneproletariat redo att utnyttjas av personer med resurser.

Henrik
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090729/TYCKTTANKT/284804074/1028/&/Metalls-forslag-gynnar-de-unga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar